Artiklar > Google släpper stöd som visar om bilder är till salu

Google släpper stöd som visar om bilder är till salu

Sen 2018 har Google lagt en del energi på att visa vem som äger bilderna som presenteras i sökresultaten. Under 2020 så har man labbat med mer fält och snart kommer stöd för att visa om en bild är till salu.

Google kallar det hela Image Licensing och det är en markering kallad "Licensing Badge" vilket presenteras tillsammans med bilden och som då indikerar att bilden finns att köpa. Förutom den markeringen så finns ett länkat fält där fotografen anger var bilden finns och ett länkat fält till hur man får reda på hur man kan köpa den.

Fältet 1 är en länk till vem som säljer bilden och fältet 2 är en länk till hur man köper man bilden.

Hur man märker upp sina bilder så att Google indexerar dem rätt via sin sajt finns det en detaljerad info om hos Google. Det finns två vägar antingen via IPTC eller via Googles Structured Data. IPTC är lättast för dig som är fotograf och indexerar dina bilder. Här hittar du vår artikel om hur du skall göra via Lightroom.

På sikt så skulle Fotosidan kunna lägga till logik för detta och låta Google indexera bilderna och att det då kan leda till bildförsäljning för den enskilde fotografenPublicerad 2020-08-18. Läst av 1362 personer.
2020-08-19 07:48   Jottas
Är det i så fall tänkt att i en framtid att det är Fotosidan som säljer bilderna mot en avgift och provision till fotograf/ medlem? Jag tänker också att både Alamy och iStock till exempel har en ganska grundlig kvalitetskontroll innan bilden representeras hos dom. Hur kommer det att bli här? Men det är ju något som skulle göra Fotosidan mer användbar för de som vill vara mer seriösa. Det är positivt. Men konkurrensen är hård och det är snarast så att vi redan överallt drunknar i bilder. Blir kanske inte lättare av att Google visar ännu mer bilder helt utan begränsningar. Finns en fördel med att kunna ha ett begränsat utbud också så att man kan ha en rimlig chans till överblick.
Svar från David Elmfeldt 2020-08-19 09:25
Vi har inte tänkt igenom så noga ännu. Men det skulle ju kunna vara så att bilder hade samma prismodell (förslagsvis RF för enkelhetens skull) och när en bild dyker upp i googles bildsök så finns information om att den kan köpas och då via ngn form av utcheckning här och att Fotosidan tar en liten del. Vi kommer inte ha ngn kvalitetssäkring etc utan alla bilder hamnar sökbara och vissa kanske kan locka till köp. Men det finns en hel del teknik som skall lösas (inte minst att bilderna ha olika upplösning här på sajten). Likaså måste det ju finnas ett godkännande att presentera en bild som köpbar.
2020-08-19 14:48   jag&bilden
Även PhotoSupreme har stöd för detta.
https://www.idimager.com
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Lastolite HaloCompact