Annons
Hjälptexter mm > Egen domän mot din Portfolio

Egen domän mot din Portfolio

Du kan nu koppla in ditt eget domännamn mot din Fotosidan Portfolio, och använda den istället för den "www.dittnamn.fotosidan.se"-adress du fått. Den gamla adressen kommer dock fortsätta fungera, men styr då om besökaren till din domänadress istället.

I texten nedan låtsas vi att din egen domän heter finabilder.se som exempel, men det kan förstås vara vilken domän som helst, både .se-domäner och utländska.  Förstår du inte de tekniska detaljerna här så ber du din Internet-leverantör, eller den du köper domänen av, att sätta upp DNS (namnuppslagningstjänsten på Internet) rätt.

1.1 Koppla hela din domän mot Portfolio

Om du inte har några andra webbplatser som använder finabilder.se så kan du koppla hela domänen mot Portfolion:

Sätt upp ett "A-record" för finabilder.se mot IP-addressen 194.103.221.20

2.1 Koppla "www"-alias mot Portfolio

Webbadresser med "www." i början är så vanligt att många tror det måste stå så in en adress, så du bör även skapa en sådan adress:

Sätt även upp ett "CNAME-record" för www.finabilder.se mot adressen fotosidan-portfolio.fotosidan.se

2.2 Annat alias mot Portfolio

Om du inte vill styra om hela din domän mot Portfolio - du har kanske redan en egen webbplats inkopplad på finabilder.se - så kan du skapa en annan adress som tar besökaren till din Portfolio. Om du t.ex. vill att man når den via portfolio.finabilder.se:

Sätt bara upp ett "CNAME-record" för portfolio.finabilder.se mot adressen fotosidan-portfolio.fotosidan.se

3. Använd ej våra DNS-servrar

Din domänn får ej kopplas till de DNS-servar fotosidan.se använder, du måste använda de servrar som din domänleverantör informerat  dig att använda. Fotosidan erbjuder ingen DNS-tjänst.

4. Vänta ett slag...

När du gjort ändringarna får din domän så vänta uppåt ett dygn innan du går in på Fotosidan och anger att din Portfolio använder din egen domän. Det tar nämligen ett bra tag innan den ändrade informationen om din domän sprids ut till alla servar på Internet. Innan detta skett kan man få konstiga resultat om man försöker använda adressen.

5. Ändra nu i din Portfolio-profil

Nu kan du gå in på din Portfolio-profil och ange att du använder egen domän.

Du skall där ange den adress du vill Portfolion skall använda, antingen "finabilder.se", "www.finabilder.se" eller "portfolio.finabilder.se" i vårt exempel här.

Om du angivit tex "www.finabilder.se" och man använder bara adressen http://finabilder.se så styrs besökaren om till "www."-adressen automatiskt, och tvärtom om du angivit "finabilder.se".

6. Kontrollera domänen

Innan Portfolion kan nås via din egen domänadress gör vi några kontroller att den verkar rätt uppsatt. Tryck på knappen Kontrollera.

Fotosidan gör nu ett antal kontroller och om allt går bra så aktiveras Portfolion mot den egna adressen, och du kan direkt testa att det fungerar.

Får du något felmeddelande så gå tillbaka och kontrollera dina DNS-inställningar. Har du varit het på gröten och inte väntat något dygn efter ändringarna så gör det först innan du letar fel, det tar tid innan hela Internet vet om dina ändringar - vi frågar tex DNS-servrar i USA att det ser bra ut även därifrån.

Frågor/synpunkter?
Skriv en kommentar i detta blogginlägg så skall vi försöka hjälpa.
Av Christer Lindh
Publicerad 2012-05-10. Läst av 3884 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-07-15 20:35   peter bohman
Hej!

Dettta verkar ju inte riktigt rätt, punkt 2.1 kan inte vara korrekt.

Känns som man borde sätta ett "A-record" även här? Och ii så fall inte mot fotosidan-portfolio.fotosidan.se

Eller är det bara jag som har problem med detta?

Jag vill peka om HELA min nya adress till min portfolio profil...

Nån som kan ge en bättre beskrivning på hur jag ska göra för jag får det inte att fungera...
Svar från Christer Lindh   2012-07-15 23:10
Det är korrekt som det står, "www" är ju ett alias och behövs bara om du vill att man även skall kunna nå din domän med "www.dindomän.se" - inte bara "dindomän.se"

Det är regel 1.1 som kopplar hela den domänadress du har mot Fotosidans portfolio. Då kan den nås med "http://dindomän.se"

Till din domän kan du sedan skapa ett antal olika alias/CNAMNE, där det vanligaste är "www" men man kan ju ha andra också. Men det är så inarbetat att webbsajter skall ha "www." i adresser.
2017-01-29 20:47   Mirka Karlsson
Ni skriver att adressen blir www. dittnamn.fotosidan.se . Men visst menar ni www. användarnamn.fotosidan.se? Om man inte vill ha användarnamn (om det är så) och vill ha sitt riktiga namn i adressen hur gör man då? Har ingen domän.
Svar från Christer Lindh   2017-02-04 21:16
Du kan ange en annat namn för din portfolio om du vill, om det är ledigt dvs.

Merläsning

Gamla Hasselblad-objektiv får nytt liv på Fujifilm GFX

Med Metabones nya Speed Booster-adapter går det att använda klassiska Hasselblad V-objektiv på Fujifilms GFX-kameror. Adaptern förminskar bildcirkeln så att bildvinkeln blir nästan samma som med en analog bladare. Dessutom förstärks ljusstyrkan. Läs mer... 3

Fotodoktor håller gratis föreläsning

Fotohistorikern Eva Dahlman har utsetts till hedersdoktor i fotografi vid Stockholms universitet. Med anledning av detta håller hon en gratis föreläsning den 24 september med titeln: "Ljuva ögonblick, stunder av allvar – 45 år med fotografi". Läs mer...

Test: Huawei P30 Pro

Plus För ett år sedan utnämnde vi Huawei P20 Pro till marknadens bästa kameramobil. Nu har efterföljaren P30 Pro kommit och den är ännu bättre. Läs mer... 17

Adobe utnyttjar kraften i grafikkortet

Adobes senaste uppdatering av Lightroom Classic och Camera Raw innebär en prestandaförbättring genom att mer processorkraft kan hämtas från grafikkortet. Samtidigt får programmen nya funktioner och stöd för flera nya kameror. Läs mer...

Ny glugg: Leica APO-Summicron-SL 50/2 Asph

Leica utökar sitt sortiment av objektiv med L-fattning, denna gång med ytterligare ett normalobjektiv. Läs mer... 2

Test: Sigma 28/1,4 DG HSM Art

Plus Sigma har fått mycket positiv uppmärksamhet för sin Art-serie. Nu är serien inne på sina andra generation – det innebär ännu bättre skärpa och vädertätning, men också ökad vikt och högre pris. Läs mer...

Fotograf skapade exakt replika av månkamera

Fotografen Cole Rise har skapat en exakt kopia av den Hasselbladskamera som användes av astronauter under den första månlandningen 1969 med Apollo 11. Läs mer...

Poddradio om Hasselblad och fotografering i rymden

Sveriges Radio P1:s Vetandets värld berättar historien om den otekniske ornitologen Victor Hasselblad som skapade en helt nytt kameramärke – vars bilder skulle få oss att omvärdera människan och hennes plats i världen. Läs mer... 1

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA har utsett årets bästa produkter inom fotoområdet. Läs mer... 14

Extrem fisheye för MFT

Laowa 4 mm f/2,8 är ett extremt fisheye-objektiv som ger 210 graders bildvinkel. Objektivet kan alltså se bakåt. Läs mer... 4