Annons
Erik Berglin vinner Svenska Fotobokspriset 2022

Erik Berglin vinner Svenska Fotobokspriset 2022

Erik Berglin, foto: Julius Åsling.

 Foto: Julius Åsling / Tove Falk Olsson

Boken The Bird Project 2006-2017 av Erik Berglin blev årets vinnare av Svenska Fotobokspriset 2022.

Uppslag: The Bird Project 2006-2017 - Erik Berglin Foto på uppslag: Tove Falk Olsson

Juryns motivering:

I sällskap med en kamera, väldigt många fåglar och en rejäl burk klister tas läsaren med på en jordenruntresa. Fåglarnas individualitet, variationer och häpnadsväckande uppenbarelser hänför oss trots att eller just på grund av att samtliga bilder är inskannade från andra fotografers böcker, frilagda med sax och uppklistrade på elskåp, väggar och betongfundament i städer när och fjärran. Erik Berglin utvecklar i denna fantastiska bok vad en fotografisk praktik i gatumiljö kan vara. Men han utvecklar också vad en naturfotografisk praktik kan vara i en samtid där naturens agens och subjektivitet är ett allt mer angeläget ämne för oss alla.

Boken är ett egensinnigt självständigt verk, formgiven som en färgsprakande vackert slipad diamant och är i likhet med hela arbetet, tankeväckande, lekfullt och genreöverskridande. Samtidigt är boken också ett dokument som sammanfattar en djärv gatukonst och ger den kostymen den förtjänar.

Uppslag: The Bird Project 2006-2017 - Erik Berglin. Foto på uppslag: Tove Falk Olsson

– Redan innan jag upptäckte Audubons bok hade jag tillsammans med John Skoog börjat sätta upp fåglar i Göteborg. Att det blev just fåglar hade mycket att göra med deras poetiska och mångfacetterade symbolik. De kan signalera allt från skräck, fred, romantik och frihet. Många fåglar rör sig fritt i världen utan att ta hänsyn till territorier eller gränsdragningar. Genom att låta exotiska arter dyka upp på nya platser ges också en bild av vår planet som en enda stor lekplats, säger Erik Berglin.Publicerad 2022-03-16. Läst av 1791 personer.

4 Kommentarer

Marcus Johansson 2022-03-16 20:18  
Wow, intressant och coolt projekt. Kanske en rejält uttråkad jury också??
mats lindfors 2022-03-17 10:31  
Den borde snarare kanske vunnit Konstbokspriset, om det finns. Det känns däremot lite långsökt att den vunnit Fotobokspriset.
Fredrikpersson 2022-03-17 16:24
Hej Mats, Vilken är skillnaden mellan en fotobok och en konstbok enligt dig? Jag tycker att en fotobok kan vara en konstbok och vice versa.
Mvh
Fredrik
mats lindfors 2022-03-17 18:13
@fredrik Gränsdragningar är alltid svåra. Det kan så klart vara som du tycker. Men i just detta fall blev det lite väl mycket klipp och klistra för att hålla sig inom begreppet fotografi som skall premieras av Svenska förbundet för fotografi.
annons

Merläsning

ANNONS