Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kvinnor tar plats på scen i Uppsala

Kvinnor tar plats på scen i Uppsala

I september återvänder Uppsala Fotofestival för sjätte gången, och temat för i år är: Women. För dig som inte kan vänta – och för fotografer som behöver inspiration för att söka –  anordnar festivalen en Försmak på Internationella Kvinnodagen den 8 mars.

Den fransk-svenska fotokonstnären Karin Crona, utbildad vid Konstfack i Stockholm och sedan många år bosatt i Paris, har utforskat självporträttet genom olika genrer och tekniker i ett decennium. Hennes konst, inspirerad av l’art brut (ung. primitiv konst) och surrealism, präglas både av humor och skandinavisk melankoli. 

På fredagens föredrag; ”Kroppen – ett tillstånd” berättar hon om sitt arbete med självbilden, ur ett konstnärligt perspektiv. Du får ta del av hennes kreativa processer, bilder och video performances, samt se ett urval av hennes konst live.

På Försmaken välkomnar vi även Daniel Tchetchik, fotojournalist på en av Israels större tidningar, Haaretz. Tchetchik, grundare och chefredaktör för tidningens fotoblogg Hasifa, publicerade i slutet av förra året fotoserien “The year that was, through the eyes of Israeli women”. 

På många sätt var 2018 kvinnornas år i Israel, och i resten av världen, ett skifte i vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Tidningen ville därför ge några av Israels främsta kvinnliga fotografer utrymme att ge sitt perspektiv på året som varit.

Utöver utställningar och samtal finns här möjlighet att ställa frågor till festivalen, samt mingla med fotografer, volontärer och kulturintresserade till levande musik. 

Evenemanget är gratis och öppet för alla. Varmt välkomna till Uppsala Fotofestivals Försmak på Slottsbiografen i Uppsala den 8 mars, 17.00-21.00. 

Utställare

Karin Crona
Avishag Shaar-Yashuv
Masha Kushnir
Noa Landau
Zoe Grindea
Maya Louzon
Michal Fattal
Hadas Parush
Dina Alfasi
Michal Chelbin
Gili Merin

Mer om Uppsala Fotofestival

Uppsala Fotofestival startades i september 2010 utifrån idén att göra Uppsala lite roligare för alla fotografer, såväl yrkesverksamma som amatörer, och inte minst för den stora foto- och bildintresserade allmänheten.  Festivalen hade 14 000 besökare 2017 och 80 medverkande fotografer från tio länder. Årets festival är den sjätte i ordningen. 

Under åren har Uppsala gästats av flera stora fotografer, såsom de av World Press Photo flerfaldigt prisbelönta bildjournalisterna Paul Hansen och Walter Astrada,  Sveriges första professor i bildjournalistik John Kimmich Xavier samt den folkkära naturfotografen Brutus Östling.

Här hittar du programmet för höstens fotofestival.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-03-05. Läst av 626 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Sony A7R IV har 61 megapixel och 15 steg dynamiskt omfång

Under tisdagen presenterade Sony ersättaren till A7R III - nu kommer A7R IV. Läs mer... 28

Nytt nummer ute i butik!

I Fotosidan Magasin 4/2019 tar Staffan Widstrand med dig till den fantastiska naturen i Kina. Vi lär dig också ta bättre bilder av bröllop och stadslandskap (cityscape). Dessutom testar vi Fujifilm X-T30, Huawei P30 Pro och flera nya objektiv från Sigma, Sony och Fujifilm. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T30

Plus Föregångaren X-T20 är en kompetent och prisvärd kamera. X-T30 är ännu bättre, framförallt när det gäller video och autofokus. Och priset är lågt sett till allt man får för pengarna. Läs mer... 3

Teorin: dina bilder kan spåras utanför Facebook

Facebook bäddar in koder i dina bilder för spårning, enligt bloggare. Läs mer... 7

Laowa 15/2 och 10-18/4,5-5,6 till Canon och Nikon

De gör två objektiv tillgängliga till Nikon Z, men bara ett till Canon RF. Läs mer... 1

Sigma fp: världens minsta spegelfria fullformatskamera

Sigma fp är en liten modulär spegelfri fullformatskamera - och dessutom en kompetent videokamera. Läs mer... 30

Triss i objektivsläpp från Sigma till fullformatskameror

Sigma lanserar 14-24 mm f/2,8, 35 mm f/1,2 och 45 mm f/2,8 för L-Mount och Sony E-mount. Läs mer... 11

Återskapar Henri Cartier-Bressons foto från Leningrad

Joakim KE Johansson har besökt Sankt Petersburg och försökt återskapa en av gatufotografen Heni Cartier-Bressons mer kända bilder. För att lyckas med det var Joakim tvungen att räkna ut var bilden togs och vilken brännvidd HCB använde. Läs mer...

Lätt och ljusstark vidvinkel till Sony

Sony FE 35 mm f/1,8 är ett efterlängtat objektiv som passar in mellan stora Zeiss Distagon FE 35 mm f/1,4 ZA och lilla Zeiss Sonnar FE 35 mm f/2,8 ZA. Både Nikon och Canon har redan motsvarande objektiv för sina spegelfria fullformatare. Läs mer... 2

HD Pentax-DA Fish-Eye 10-17/3,5-4,5 ED – ny fisheye-zoom från Pentax

Uppdaterad zoom till pentaxanvändare som behöver rejält med vidvinkel. Läs mer... 7

Miops Smart Trigger