Annons
Artiklar > Naturfotofestival bjöd på naturfoto av hög klass

Naturfotofestival bjöd på naturfoto av hög klass

Naturfotofestivalen i Hässleholm lockade många till stadens kulturhus. Här visade lokalt, nationellt och internationellt kända fotografer sina naturbilder. Intressanta föreläsningar kombinerades med utställningar och försäljning av fotoböcker och fotoutrustning.

Redan klockan åtta på lördagsmorgonen öppnade naturfotofestivalen. Projektledaren Anita Campbell var glad och förväntansfull inför sin första festival i denna roll, dock efter en viss teknikstress när det visade sig att den stora projektorn måste bytas ut i sista stund.

Först ut var José Benito Ruiz, mångfaldigt prisbelönad naturfotograf, miljökämpe och fotolärare från Spanien. Han har bland annat gjort sig känd för att i samarbete med Greenpeace och andra miljöorganisationer kämpa för att bevara hotade naturområden.
– Jag använder inte Photoshop utan arbetar istället mycket med ljuset när jag fotograferar, berättade han och förklarade att det är viktigt att bilderna är äkta när de används av miljöorganisationerna.

Han visade några bilder från det unika spanska kustlandet som han vill skydda från exploatering.
– Här har jag fotograferat det vackra. Människor måste få veta att det existerar, då vill de inte mista det, sa han.

Han talade om att vänta in det perfekta ljuset och hitta den bästa positionen att fotografera ifrån, tills man hittar känslan av att ha fångat det rätta ögonblicket.

José Benito Ruiz förklarade att fotografen ibland måste flytta sig till rätt position för att få en bra bild, till och med en bit ut i vattnet om det behövs. Foto: Berit Önell/Frilagt

Men han använder också avancerad teknik med extremt korta slutartider som kan frysa en fjärils vingslag som annars är för snabba för en kameraslutare. Kameraattrapper placeras ut i naturen för att exempelvis fåglar ska vänja sig innan det är dags för fotografering och ibland måste en del av miljön belysas för att framträda.

De andra medverkande föreläsarna var norska Ingebjörg Fyrileiv Guldvik som gav en spännande inblick i makrovärlden, finske fågelfotografen Markus Varesvuo, Fredrik Pleijel med unika bilder på havsborstmaskar och andra havsinnevånare och Patrik Leonardsson som använder humorn i sin naturfotografi.

Mellan föreläsningarna kunde publiken titta på kameror, böcker, lockas av spännande fotoresor och titta på flera utställningar. Föreläsarna hade en samlingsutställning i vita salongen och i ett konferensrum visade fotograferna i Photo Natura ett bildspel.

Störst intresse tilldrog sig 48-gruppens vernissage i utställningshallen där 48 kvinnliga svenska naturfotografer deltog med var sitt alster.

Anna Maris, Studiefrämjandet, presenterade 48-gruppens utställning och fotograferna Anita Campbell, till vänster, Therese Forsberg, Jaana Petersson och Camilla Noresson. Foto: Berit Önell

Utställningen visades första gången 2014 i Stockholm, just för att lyfta fram att det finns många duktiga kvinnliga fotografer som kanske inte syns lika mycket som de manliga.
– Det här är en speciell utställning som jag brinner rätt mycket för, förklarade Anna Maris, distriktschef på Studiefrämjandet när hon invigde utställningen.

Fyra av de 48 kvinnorna var på plats och berättade kort om sina bilder.
– Jag tycker väldigt mycket om spindlar, avslöjade Therese Forsberg och berättade att hon fotograferat en hårig stockvargspindel, vars hårstrån har en liten knopp längst ut så att ungarna lättare kan hålla sig fast när de rider på mammans rygg.

Kvinnornas motiv varierade stort med djur och landskap från andra världsdelar, makrofoto med färgstarka närbilder på växter, fåglar fångade i annorlunda vinklar med mera.

Text och foto: Berit Önell / Frilagt
En längre version av artikeln med fler bilder kan du läsa här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-03-08. Läst av 4493 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Vi provar Sony A7R IV

Plus Fotosidan var med på Sonys pressvisning av nya Sony A7R IV och fick sedan chansen att under några timmar provköra kameran. Läs mer... 21

Nytt nummer ute i butik!

I Fotosidan Magasin 4/2019 tar Staffan Widstrand med dig till den fantastiska naturen i Kina. Vi lär dig också ta bättre bilder av bröllop och stadslandskap (cityscape). Dessutom testar vi Fujifilm X-T30, Huawei P30 Pro och flera nya objektiv från Sigma, Sony och Fujifilm. Läs mer...

Sony A7R IV har 61 megapixel och 15 steg dynamiskt omfång

Under tisdagen presenterade Sony ersättaren till A7R III - nu kommer A7R IV. Läs mer... 34

Hasselblad släpper jubileumsversion av 907X och CFV II 50C

50 år sedan månlandningen - Hasselblad släpper 907X Special Edition. Läs mer...

Jesper Stenmark vann resan till Yellowstone

Under våren hade vi en fototävling där vinsten var en resa med Wild Nature fotoresor till Yellowstone. Vinnarbilden valdes ut av en jury från Wild Nature fotoresor och vinnaren heter Jesper Stenmark. Stort grattis! Läs mer...

Lomography släpper färgfilmen LomoChrome i flera olika format

Kickstarter-kampanj ska möjliggöra film med hög kontrast och mycket svärta. Läs mer... 2

Test: Fujifilm X-T30

Plus Föregångaren X-T20 är en kompetent och prisvärd kamera. X-T30 är ännu bättre, framförallt när det gäller video och autofokus. Och priset är lågt sett till allt man får för pengarna. Läs mer... 6

Teorin: dina bilder kan spåras utanför Facebook

Facebook bäddar in koder i dina bilder för spårning, enligt bloggare. Läs mer... 8

Laowa 15/2 och 10-18/4,5-5,6 till Canon och Nikon

De gör två objektiv tillgängliga till Nikon Z, men bara ett till Canon RF. Läs mer... 1

Sigma fp: världens minsta spegelfria fullformatskamera

Sigma fp är en liten modulär spegelfri fullformatskamera - och dessutom en kompetent videokamera. Läs mer... 30