Reportage från fotofestivalen i Landskrona

För femte året i rad hålls Landskrona Foto Festival. I år ges ännu mer utrymme för utställningar. Festivalen pågår till den 17 september. Fotosidan besökte festivalen under premiärhelgen.

Fler utställningar hålls utomhus och i det offentliga rummet. Man har också valt att behålla utställningarna i centrum, i butiksfönster, parker och gamla byggnader. Mycket fint och effektfullt. Samma koncept finns i andra stora internationella utställningar som i Arles och Perpignan. Landskrona är dessutom en liten stad där det är lätt att ta sig runt.

Back to the future, Irina Werning på Kasernplan. Gamla fotografier från barndomen ställs mot noggranna nyskapelser.

Genom att ställa ut bilderna på så många olika platser och miljöer når man även dem som i vanliga fall inte besöker utställningar.
För att locka ännu fler besökare har man generöst delat ut gratis festivalpass till invånarna i Landskrona och Svalöv kommun. Ett fint initiativ.

Festivalen har blivit större för varje år och i år finns över 40 programpunkter och mer än 120 fotografer representerade.

– Den här gången är vi bättre organiserade och mer erfarna, berättar Viktoria Blomberg Book. Vi har fokus på konstnärlig fotografi och vill visa bilder av hög internationell klass. men utan att ha ett speciellt tema för festivalen. Många av utställningarna handlar emellertid om identitet, om globala frågor som vad vi gör med vår jord och vilka ödesdigra konsekvenser, som miljöförstöring, kommer av vårt sätt att leva.

En av utställningarna är Ayesta & Bression´s Fukishima No Go Zone, med förföriskt vackra  bilder på ett fruktansvärt tema. Att bilderna finns i det gamla Citadellet gör upplevelse ännu starkare.

Fukishima No Go Zone. Foto: Ayesta & Bression

Det är ett stort projekt att genomföra en så omfattande festival. Ett 20-tal anställda arbetar med att genomföra det. Till sin hjälp har de mer än 60 frivilliga engagerade som bland annat utställningsvärdar.

Fotoboksdagarna samlar många förläggare, fotoboksförsäljare och fotografer, i år finns man i Exercishallen som är en bättre utställningslokal än de tidigare man haft tillgång till.

Många fina och spännande föredrag och workshops bjuds det på. Här är några:

Mycket speciell är Philong Sovan- In the City by Night med bilder från Cambodia, där avsaknaden av belysning slungar ner staden i mörker. Philong Sovan använder strålkastarna från sin motorcykel som ljuskälla.

Konstnärlige kurator Christian Caujolle fotograferar.

Lina Hashmis utställning på Galleri Gamla Staden, handlar om hennes identitet som muslim. No Wind by Hijab, Unlawful Meetings Suicide bombers.

Vernissage på Konsthallen, The Others Oliver Cullman

Hans Jonsson, pristagare av Landskronahems Fotopris med utställningen Mes Amis där han fotograferat sina vänner på våtplåt. Här tillsammans med hunden Morris. För att inte ta intresset från bilderna, har Hans inte gett bilderna titel, eller skrivit vilka personerna på bilderna är. Läs mer om honom och hans våtplåtsbilder i nästa nummer av Fotosidan Magasin. 

I Coffenol Workshop lär den finska porträttstudion Cahute ut hur man framkallar bilderna i en blandning av kaffe, C-vitamin och tvättbilder. Många av deltagarna passade även på att dricka av kaffet under kursen.

Fotobokdagar i Exercishuset

Som alltid är stor del av behållningen av festivalen alla fina möten med gamla och nya kollegor, alla kontakter som knyts, den inspiration man får och de framtida möjligheter det ger.

TEXT OCH FOTO: ERIK MÅRTENSSONMagnus Fröderberg
Publicerad 2017-09-12. Läst av 2708 personer.

Merläsning

Symposium om fotografi i Göteborg

Den 21 november sker det ett internationellt forksningssymposium om fotografi och social förändring i Valands aula i Göteborg. Symposiet är öppet för alla, har fri entré och hålls på engelska. Läs mer...

De säljer fotokonst online

Allt fler vill ha fotokonst på väggarna. Aftergrey är ett nyöppnat onlinegalleri för svensk samtidskonst. De säljer fotografi och grafik samt unika verk. Läs mer...

Gesällbrev ger bevis på yrkesskicklighet

Nu kan du bevisa din yrkesskicklighet som fotograf genom att göra ett gesällprov. Läs mer... 11

Höstrea på Fotosidan

Höstrea på Sveriges bästa medlemskap för att utvecklas som fotograf, den mest inspirerande fototidningen, fotoböcker och onlinekurser. Passa på att fylla på från den mest kompletta fotograf-verktygslådan. Upptill 50% rabatt och sista dag är 1 december. Läs mer...

Delta i utlottning av fotokryssning

Alla som köper/uppgraderar/förlänger sin prenumeration eller kombon Plusmedlemskap+Fotosidan Magasin under perioden 17 nov - 15 dec 2017 och svarar rätt på en fråga deltar i utlottning av en resa till Eldslandet (värde 32 800 kr). Läs hur du deltar och när vinnaren dras Läs mer...

Poppig Polaroid ger digitala bilder på direkten

Polaroid POP är en digital direktbildskamera som även kan fungera som fotoskrivare åt en mobiltelefon. Läs mer... 17

Poddradio med Jens Olof Lasthein

Fotografen Jens Olof Lasthein trivs i Östeuropa. Han har gjort flera böcker om livet i de forna sovjetrepublikerna. Ett signum är att bilderna är tagna med panoramakamera. Joakim KE Johansson har intervjuat Jens Olof Lasthein. Läs mer...

Test: Nikon D7500

Plus Nikon D7500 är bättre och snabbare än sin föregångare D7200 på en rad punkter. Detta gör D7500 väldigt lämplig för actionfoto, men också när du behöver hög bildkvalitet eller vill filma i 4K. Läs mer... 5

Kaos när kamerabatteri exploderade på flygplats

Ett exploderande kamerabatteri orsakade nyligen kaos på flygplatsen i Orlando, Florida. 24 flygningar tvingades ställas in. Risken för självantändning är ett av skälen till att kamerabatterier ska förvaras i handbagaget. Läs mer... 27

Unikt uttryck med våtplåt

Hans Jonsson gör det inte lätt för sig. Som fotograf finns det knappt något svårare att ge sig in på än våtplåtsfotografi. Men det svåra hantverket är en konst i sig, och slitet ger belöning: Bilderna blir unika och får ett underbart uttryck. Läs mer... 4

B+W Polariastionsfilter HTC