Annons
Artiklar > Reportage från fotofestivalen i Landskrona

Reportage från fotofestivalen i Landskrona

För femte året i rad hålls Landskrona Foto Festival. I år ges ännu mer utrymme för utställningar. Festivalen pågår till den 17 september. Fotosidan besökte festivalen under premiärhelgen.

Fler utställningar hålls utomhus och i det offentliga rummet. Man har också valt att behålla utställningarna i centrum, i butiksfönster, parker och gamla byggnader. Mycket fint och effektfullt. Samma koncept finns i andra stora internationella utställningar som i Arles och Perpignan. Landskrona är dessutom en liten stad där det är lätt att ta sig runt.

Back to the future, Irina Werning på Kasernplan. Gamla fotografier från barndomen ställs mot noggranna nyskapelser.

Genom att ställa ut bilderna på så många olika platser och miljöer når man även dem som i vanliga fall inte besöker utställningar.
För att locka ännu fler besökare har man generöst delat ut gratis festivalpass till invånarna i Landskrona och Svalöv kommun. Ett fint initiativ.

Festivalen har blivit större för varje år och i år finns över 40 programpunkter och mer än 120 fotografer representerade.

– Den här gången är vi bättre organiserade och mer erfarna, berättar Viktoria Blomberg Book. Vi har fokus på konstnärlig fotografi och vill visa bilder av hög internationell klass. men utan att ha ett speciellt tema för festivalen. Många av utställningarna handlar emellertid om identitet, om globala frågor som vad vi gör med vår jord och vilka ödesdigra konsekvenser, som miljöförstöring, kommer av vårt sätt att leva.

En av utställningarna är Ayesta & Bression´s Fukishima No Go Zone, med förföriskt vackra  bilder på ett fruktansvärt tema. Att bilderna finns i det gamla Citadellet gör upplevelse ännu starkare.

Fukishima No Go Zone. Foto: Ayesta & Bression

Det är ett stort projekt att genomföra en så omfattande festival. Ett 20-tal anställda arbetar med att genomföra det. Till sin hjälp har de mer än 60 frivilliga engagerade som bland annat utställningsvärdar.

Fotoboksdagarna samlar många förläggare, fotoboksförsäljare och fotografer, i år finns man i Exercishallen som är en bättre utställningslokal än de tidigare man haft tillgång till.

Många fina och spännande föredrag och workshops bjuds det på. Här är några:

Mycket speciell är Philong Sovan- In the City by Night med bilder från Cambodia, där avsaknaden av belysning slungar ner staden i mörker. Philong Sovan använder strålkastarna från sin motorcykel som ljuskälla.

Konstnärlige kurator Christian Caujolle fotograferar.

Lina Hashmis utställning på Galleri Gamla Staden, handlar om hennes identitet som muslim. No Wind by Hijab, Unlawful Meetings Suicide bombers.

Vernissage på Konsthallen, The Others Oliver Cullman

Hans Jonsson, pristagare av Landskronahems Fotopris med utställningen Mes Amis där han fotograferat sina vänner på våtplåt. Här tillsammans med hunden Morris. För att inte ta intresset från bilderna, har Hans inte gett bilderna titel, eller skrivit vilka personerna på bilderna är. Läs mer om honom och hans våtplåtsbilder i nästa nummer av Fotosidan Magasin. 

I Coffenol Workshop lär den finska porträttstudion Cahute ut hur man framkallar bilderna i en blandning av kaffe, C-vitamin och tvättbilder. Många av deltagarna passade även på att dricka av kaffet under kursen.

Fotobokdagar i Exercishuset

Som alltid är stor del av behållningen av festivalen alla fina möten med gamla och nya kollegor, alla kontakter som knyts, den inspiration man får och de framtida möjligheter det ger.

TEXT OCH FOTO: ERIK MÅRTENSSON



Publicerad 2017-09-12.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS