Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Claes Grundsten skildrar storslagna Lofoten

Claes Grundsten skildrar storslagna Lofoten

Landskapsfotografen Claes Grundsten har gjort en fotobok om storslagna Lofoten i Norge.

I slutet av maj 2014 reste han till Lofoten för att fotografera naturen, väl medveten om områdets oberäkneliga väder som i värsta fall kan medföra urusla fotoförhållanden. Men tack vare en sagolik lyckträff blev det en period med högtryck och efter nio intensiva dagar lämnade han området med ett bildmaterial som sammanställts i en fotografiska dagbok kallad "Lofoten 9".

Lofoten bjuder på ett storslaget kustlandskap med uppåt tusen meter höga fjälltoppar, branta stup, trånga fjordar, skyddade stränder, kobbar och skär, sund och öppna havsvidder. Drygt 80 öar av växlande storlek räknas till Lofoten som i mer än ett årtusende varit basen för det Nordatlantiska torskfisket.

Bilderna har kompletterats med Claes Grundstens dagbokstexter och en hel del fakta om naturen i Lofoten - konstnärernas och naturälskarnas sagoland i norra Norge.


Kvalvika

FAKTA LOFOTEN 9

Titel: Lofoten 9
Text och bild: Claes Grundsten
Omfång: 136 sidor
Format: 280 x 270 mm
Utförande: inbunden
ISBN: 978-91-976852-2-1
Förlag: Nya Vyer. Förlag & Media HBAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2015-11-18. Läst av 4560 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-11-19 15:37   Alf-Magnus
Oj snaka om landskaps pornograf "väl medveten om områdets oberäkneliga väder som i värsta fall kan medföra urusla fotoförhållanden. Men tack vare en sagolik lyckträff blev det en period med högtryck och efter nio intensiva dagar lämnade han området med ett bildmaterial som sammanställts i en fotografiska dagbok kallad "Lofoten 9"". Varför inte försöka skildra platsens livsvillkor.
Svar från froderberg   2015-11-19 18:18
Nu har ju inte alla samma bildintresse och bildsmak som du. Om du googlar Claes Grundsten så finner du att han inte är ett dugg grund i det han gör. Han har jobbat som expert på Naturvårdsverket och hans kunskaper om bergsmiljöer är omfattande. Han har inte samma infallsvinkel som du, men hans infallsvinkel kan vars intressant och relevant ändå.
Alf-Magnus   2015-11-19 20:54
Jo då som gammal fjällvandrare så är jag bekant, med Claes Grundstens bildvärd, den blir ganska tröttsam i längden. Precis som många av de lanskapsfotografer som totalt har missat the New Topografphics. Det känns som det som den står och stampar på samma fläck. Läser just nu "Broken" en skrift utgiven av Göteborgs Universitet och Hasselbladsstiftelsen som behandlar topografin och landskapsfotografin både historiskt och i samtiden i ett antal essäer. Det finns ett antal fotografer som har ett betydligt intressantare och djuplodande sett att mötta ämnet.
Merlin   2015-11-25 12:04
Hej Alf, blev lite nyfiken på vilka fotografer du refererar till. Kan du nämna några? Mvh Stefan
2015-11-20 15:32   Sabud
Där ser man, själv är jag nog lite imponerad av Grundsten och hans energi. Har följt hans arbete med att dokumentera vår natur och då speciellt den lite otillgängliga med små eller inga spår av mänsklig påverkan. Däremot kan jag tycka att böckernas papper och tryck inte är det bästa.

/Stephan
2015-11-23 12:56   Bobo E
Jag har inte sett just denna bok, men ibland är "coffee table books" märkligt snåla med pappers- och tryckkvalité. Känns som jag nu hellre vill ha högupplösta eböcker som jag kan se på de nya fantastiska 4-5K skärmarna. Tänker på både datorskärmar och kopplade 4K-TV-skärmar. Det är lite skillnad det. Bilderna "poppar ut" på ett helt annat sätt. Så slipper man dessutom böjda blad och bilder som ligger över limskarvar.

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Miops Smart Trigger