Artiklar > Fotografer ger tillbaka genom fototävling

Fotografer ger tillbaka genom fototävling

Bilden föreställer Poonamn som Alex Masi fotograferat nyligen. Bilden han förra året vann PGB Photo Award med föreställder samma flicka ensam i ösregn. Foto: Alex Masi

Tävlingen och välgörenhetsprojektet The PGB Photo Award firar sitt andra år och har hittills delat ut 10.000 dollar. Nu har webbokhandeln Adlibris hoppat på välgörenhetståget.

Förra året fick utsatta kvinnor i Kongo 5.000 dollar. I år gick 5.000 dollar till en fattig familj i Indien. Jonas Lemberg, fotograf och grundare, har själv gått in med vad han säger är stora pengar i projektet.
– Det här är något jag tror på för framtiden och det är den enda tävlingen som på sikt betyder någonting, säger Jonas Lemberg.
– Både som förmedlar budskap och ger något tillbaka. I framtiden skulle jag önska att en stor summa skulle kunna gå till fler projekt varje år.

Men var kommer pengarna ifrån? En del kommer från sponsorer.
- Sponsorerna är med på olika premisser. En del ger pengar och en del tjänster. Inget jag vill gå in på eftersom det är avtal med tystnadsplikt. Varje avtal som jag gjort löper i ett år. Det är ingen hemlighet att sponsorer är den svåra biten som alla tävlingar kämpar hårt med.

Resten av pengarna kommer från anmälningsavgiften till fototävlingen. Det kostar 10 dollar per bild att medverka, och dessutom ger boken The PGB Photo Book en mindre intäkt. Nu finns dock goda möjligheter för ökad försäljning när Adlibris köpt in en stort antal böcker som de säljer till specialpris.

I en värld där människor kämpar för sin överlevnad borde det vara svårt att välja vilka som ska väljas ut och få hjälp. Men i åtminstone de två tidigare fallen har det fallit sig naturligt vilket projekt som pengarna skulle doneras till.
– Jag har nära kontakt med vinnarna och frågar om behoven av pengar. Första året var det hemmet i Kongo som var ett enkelt val. I år var det mer tveksamt om 5.000 dollar skulle vara för mycket pengar att ge till en familj.
– Men efter samtal med fotografen Alex Masi kom vi fram till att det säkrar upp en stor del av framtiden för Poonamn, hennes familj och även byn där de bor. Alltså kommer fler att få nytta av pengarna.

Organisationen sätter stor tillit till fotografen för att pengarna når fram till ändamålet. Hittills har Jonas Lemberg inte haft anledning att betvivla fotografernas vilja att hjälpa dem som de en gång fotograferat i nöd.
– I Kongo har vi fått en uppföljning på hur pengarna användes och att de gjorde nytta.

Årets tävling öppnar i november, och direkt efter tävlingen kommer nästa välgörenhetsprojekt att väljas ut i samråd med vinnaren. Läs mer här.Publicerad 2011-08-19. Läst av 4743 personer.

Bli först att kommentera

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS