Annons
Artiklar > Johan har dokumenterat svenska sötvatten

Johan har dokumenterat svenska sötvatten

I mer än två år har fotografen och filmaren Johan Hammar rest runt i Sverige för att skildra våra sötvatten. Projektet har resulterat i boken Sötvatten.

Johan Hammar har rest från glaciärer, älvar och myrar i norr till våtmarker, sjöar och småvatten i söder. Det är en bred dokumentation av våra sötvatten där flygbilder från helikopter och flygplan blandas med undervattensbilder, landskapsbilder och artporträtt som fångar unika ögonblick i fiskars, fåglars och andra organismers liv.

– Jag har arbetat som fotograf och filmare på heltid i fem år men innan dess arbetade jag som biolog med sötvatten som specialitet. Våra sjöar och vattendrag har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat ända sedan barnsben och jag kände att jag ville berätta om dessa fantastiska miljöer. Sötvatten är underberättat i förhållande till andra miljöer och det är nog fler svenskar som vet hur det ser ut under ytan i tropiska vatten än i en svensk sjö, älv eller kallkälla, säger Johan Hammar.

Förutom att fotografera har Johan även filmat och spelat in ljud men också filmat under vattnet med 360 graders bildvinkel.

– Vatten är så levande, det rör sig och det är så många ljud som är förknippade med vatten så jag ville skildra det på flera sätt för att vidga betraktarens upplevelse. Tekniken med 360-gradersfilm är helt fantastisk och gör att fler kan uppleva livet under ytan utan att bli blöta, säger Johan.

– Min mission med det här projektet är att på ett spännande, intressant och lite nytt sätt visa upp våra vatten. Sötvatten som vi alla är helt beroende av men som vi många gånger tar för givet. Utan rent vatten klarar vi oss inte.

På Fotomässan kommer Johan att ställa ut bilder och berätta om sitt projekt Sötvatten – en värld av liv. Då finns även chansen att titta på en 360 graders film och uppleva livet under ytan.



Publicerad 2018-03-07.

4 Kommentarer

Ventures 2018-03-07 10:31  
Spännande bilder. Inte minst "grodfabriken" här ovan. Som fotointresserad skulle man vilja få lite mer info om utrustningen. Är det bara att doppa ner kameran eller vad krävs för detta? Kanske står det i boken?
pdahlen 2018-03-07 11:06
Du kanske kan läsa mer här https://www.sotvatten.se/. Det var en ganska lång artikel i Kamera o Bild nr 2 dock stod det inte så mycket om tekniken. Om man väljer att fotografera vid vattenytan eller precis under, så tror jag man kan nöja sig med en öppen plast/glas box i klarglas som är lämpligt avvägd och gärna med en flytkrage, så skulle man kunna ha kamera där och styra den med fjärrkontroll och har man också vinklingsbar skärm så ser man vad man fotograferar också. Har sett någon sådan lösning någon gång, men inte testat själv (men det kanske kommer). Ett enklare alternativ är ju en typ av badkamera. Finns också enklare UV skydd till kameror som inte kostar så mycket, typ en kraftig plastpåse
PMD 2018-03-07 14:14  
Oj! Det var koola bilder.
Jag måste kanske besöka Fotomässan trots allt. :-)
Arne Bivrin 2018-03-07 15:44  
Intressant och i mitt tycke en viktig bok. Liv i vatten är fortfarande långt ifrån färdigberättat. Sötvatten i synnerhet. Tekniskt sett inte helt lätt att gå iland med ;-)
Bra jobbat Johan!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS