Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Mjuk gråskala i skildring av omgivningen

Mjuk gråskala i skildring av omgivningen

Markus Jenemark släpper sin åttonde bok - Not far from here. Denna gång är upplagan större än tidigare så att fler ska få möjlighet att ta del av hans bok.

Titeln "Not far from here" anspelar på att bilderna är tagna i landsbygden och omgivningarna i och runtomkring Hjo där Markus lever. 

– Startpunkten blev när Willam Haberman (konstnär och masterprinter) kom på titeln en sen kväll i min ateljé.

Det mesta av arbetet med boken har Markus Jenemark gjort själv, men texterna i boken är skrivna av Anna Clarén, Micke Berg och Magnus Gramén. Formgivningen är gjord av Joakim Ahnfelt.

Anna Clarén skriver bland annat: 
”Över bildytan finns en dimmig hinna, ett stråk av mjuk sorg och förgänglighet. Gamla glasplåtars patina breder ut sig och konserverar motivet in i tidlösheten. Gråskalan är alltid mjuk och jämt tecknad, den ligger likt en vemodig, blöt yllefilt över vidderna. Även om luften är klar så är det tungt att andas.”

– Jag har använt mig av gamla oexponerade glasplåtar och skyddspapper som jag scannat in och lagt över bilderna. Dels för att skapa en struktur, dels för att komma bort från det rena, perfekta. Fotografierna är på mina nära, min familj samt från landsbygden och omgivningarna i och runtomkring Hjo, berättar Markus.

Boken är tryckt i en större upplaga än hans tidigare böcker. De tjugo första exemplaren är numrerade och säljs med en print.

Boksläpp och utställning sker på Restaurang Bryggan i samband med Konstrundan i Hjo 7-9 juni.Publicerad 2019-05-27. Läst av 3337 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-05-27 15:40   PMD
Mycket fina bilder, men det stör mig lite att en bok på svenska har en engelsk titel.
Nils Bergqvist 2019-05-27 18:34
Markus är känd även internationellt, och har många beundrare utomlands. Men en titel som "Inte långt från här" tycker jag personligen inte hade skämts för sig?
PMD 2019-05-27 19:00
Om det finns en engelskspråkig utgåva så är det kanske rimligt med den engelska titeln även på den svenskspråkiga utgåvan, men en engelsktalande som lockas av bokens titel blir måhända besviken när texterna i boken är på svenska. Det går förstås att strunta i texterna och ändå ha behållning av bilderna.
2019-05-28 13:46   MrKarisma
Mig stör den engelska titeln inte alls. Är uppväxt i Sverige med engelska på tv, webb och böcker och blandar själv friskt båda språken både tal och skrift. Tycker det är helt naturligt år 2019..
PMD 2019-05-28 15:06
Jag är tvåspråkig sen barnsben så jag har inga problem med att blanda engelska och svenska när jag läser, men det det stör mig ändå när folk blandar utan att till synes närmare eftertanke. Ibland verkar det som att folk tycker att det är "koolare" att ha en titel på engelska fastän resten är på svenska.

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 75

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 5

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar