Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Så tänker en landskapsfotograf

Så tänker en landskapsfotograf

I boken »I huvudet på fotografen Serkan Günes – guide till landskapsfotografi« skriver Göran Segeholm om Serkan Günes sätt att tänka och praktisera landskapsfoto. De har under flera års tid gjort korta och långa fotoresor tillsammans.

– Serkans bilder från stockholmsnaturen tilltalade mig redan första gången jag såg dem. Han har ett mjukt anslag som gör att hans bilder skiljer sig från mängden. Att skriva en bok med honom gav mig en unik möjlighet att försöka kartlägga vilka idéer och metoder som lett fram till hans resultat, säger Göran Segeholm.

Boken är uppdelad i tio kapitel och går igenom Serkans sätt att tänka på sitt fotograferande. Fotografiska förgrundsgestalter som Ansel Adams och Eliot Porter har en framträdande roll i några av kapitlen. Tanken är att med kunskap om deras betydelse för landskapsfotografiet ska läsaren inte bara få hjälp att se hur Serkan vidareutvecklar deras arv genom sina bilder, utan också verktyg att själv komma vidare i sitt bildskapande i naturen.

Några kunskaper ur boken är:
– Skillnaden mellan centrifugal och centripetal komposition
– Hur man utan att svära sätter upp ett stativ
– Vad det storslagna landskapet kan tänkas ha gemensamt med det intima
– Varför Serkan ofta tänker som en räv
– Varför ordet »sublimt« är ett nyckelord för många naturfotografer
– Hur 1+1 kan bli mer än 2 om du bara vet vad du gör, och varför


Serkan Günes granskar trycket av boken.

Så här säger Serkan Günes om sitt fotograferande:
– Landskapsfotografi är en genre som många upplever som svår trots att motiven ofta finns inpå knuten. Det har att göra med att kompositionerna ofta blir så komplexa. Genom den här boken har jag fått möjlighet att berätta hur jag gör för att uttrycka mina känslor genom landskapsfotografi. Jag får lika mycket näring av att inspirera andra som när jag själv skapar.

Boken släpps till försäljning i mitten av oktober, men smyglanseras redan på Bok- & bibliotekmässan i Göteborg 26–29 september av förlaget Dext.

Här kan du läsa det första kapitlet om »slow photography«.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2013-09-13. Läst av 10453 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2013-09-13 21:48   joakim d
Spännande, ser fram mot att läsa denna bok.
2013-09-13 23:13   andreassofus
Känns som ett givet köp
2013-09-14 07:58   Daniel Ekerot
Är grymt trött på alla "så här skall du göra" böcker inom fotografi.
Nikonetha   2013-09-14 08:25
Nu står det väl ingenstans i den här artikeln att Serkan säger "så här skall du göra" - utan boken handlar om hur HAN gör.
Sedan är det helt och hållet upp till den som läser att låta sig inspireras/ta efter/ få tips osv.
Det här är definitivt en bok som jag skall köpa.
A I Nikolis   2013-09-28 23:45
Jag var snabb på bokmässan och hann bli den andra personen någonsin som köper boken :) Jag har redan hunnit läsa en del av den, och du har helt fel i ditt antagande. Denna boken går djupt och detaljerat in i hur Serkan tänker och känner när han fotograferar. Det är alltså en väldigt teoretisk, nästan lite filosofisk bok om fotografi. Det är verkligen långt ifrån en typisk "Köp denna kameran och använd denna bländaren"-bok!
Daniel Ekerot   2013-09-29 20:58
Inget glädjer mig mer än om jag har fel.
2013-09-14 12:07   Måns H
Göran Segeholms tidigare bok "Konsten att ta vinnande bilder" är en fin inspirationsbok som jag haft stort utbyte av. Det står inget alls om "hur man ska göra" utan snarare om hur man kan tänka, om man så vill. Läser om ett kapitel då och då.

Den här blir ett givet köp.
2013-09-14 21:09   Thomas Johansson
Serkan skapar fantastiska bilder och Göran har både stenkoll på bildanalys och skriver bra. Vilken kombo! Väntar med spänning på att få lägga vantarna på ett ex.
2013-09-14 21:32   Yeye
Serkan är en grym fotograf som dessutom är riktigt bra på att lära ut. Så denna bok är ett måste-köp för mig
2013-09-16 12:29   Chr.Bra
Kul med en ny bok Göran! :-) Ser fram emot att läsa den å till Daniel Ekrot, Grattis till dig som är fullfjädrad, ;-) tror dock inte att du skall blanda ihop böcker om hur vissa fotografer går till väga med kvällstidingarnas "Så tar du bättre semeterbilder"

Merläsning

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Miops Smart Trigger