Annons
Artiklar > Vemodiga naturbilder i ny fotobok

Vemodiga naturbilder i ny fotobok

I sin elfte fotobok Nature Diary går naturfotografen Mats Andersson på djupet och hittar förklaringen till varför hans bilder ser ut som de gör. Olycklig kärlek bland annat formade Andersson bildspråk – något som han aldrig tänkt på förrän nu på senare år. 

– Ofta fick jag höra att mina bilder innehåller så mycket vemod. Men jag funderade aldrig på varför. När jag nu ser tillbaka så är det nästan skrämmande – bilderna visar ju ganska tydligt hur jag mådde. De visar också hur jag klarade vardagen genom att använda bildskapandet som terapi, säger Mats.

En annan förklaring till Mats Anderssons bildspråk är inspirationskällorna.
– Jag inspireras starkt av fotografer som Christer Strömholm, Anders Petersen med flera. Och framför allt hur deras fotoböcker ser ut – där ofta två bilder på ett uppslag talar till varandra. Det är så jag jobbat fram många av uppslagen i ”Nature Diary”– dvs med det tänket. Och min förhoppning är ju att du som betraktare ska få en aha-upplevelse.

Boken är ett slags bokslut över Mats tio första år (2009-2018) som naturfotograf.
– Det blir ju lite av en retrospektiv bok. Fast huvuddelen av bilderna är nytt material. Det har varit otroligt mycket arbete men samtidigt en befriande och rolig arbetsprocess.

Under de tio åren har Mats hunnit bli vinnare i VM i naturfoto 2016 i den svartvita klassen. Året efter tog han silver. Han har också blivit utsedd av Naturvårdsverket till Årets naturfotograf 2016. Samma år blev han även Årets Nordiska naturfotograf 2016 i nordens största naturfototävling Nordic Nature Photo Contest.

Nature Diary är 384 sidor tjock. ISBN 978-91-639-6765-8.Publicerad 2019-02-05.

1 Kommentarer

Hujeta 2019-02-05 15:59  
Riktigt häftiga och talande bilder!

Merläsning

ANNONS