Annons
BLF stipendium till Leif Dahlberg

BLF stipendium till Leif Dahlberg

BLF har för år 2007 tilldelat sitt årliga stipendium för BLF medlemmar, till Leif Dahlberg på Visuell Produktion som stöd för hans dokumentär om tjärbränning på Gotland, så som man gjorde förr, även kallad för ”Sojde.

BLFs årliga Stipendium har till avsikt att främja utveckling av denm fotografiska uttrycksformen. Till gagn för både redan etablerade fotografer så som för den kommande generationen som kontinuerligt kommer att ta vid. Det kan också delas ut till vällovliga dokumentära projekt som detta. I år blev utdelningen på 10.000:-

Leif Dahlberg har under 20 månader dokumenterat framställning av tjära på Gotland enlig en urgammal metod. Han har även intervjuat de äldsta personer på Gotland som fortfarande besitter denna utdöende kunskap. Tjärbränning var under 1600-talet en av de viktigaste inkomstkällorna för gotlänningarna. Framställningen skede i tjärdalar, på Gotland kallas dessa för ”Sojde”.

Leif har ännu ingen avläggare för sin dokumentation utan har av purt eget intresse satsat egen tid och pengar ur egen ficka för att i film och stillbild. Vi har genom vårt stöd önskat bidraga med ett stöd för att han nu i slutfasen av sitt arbete ska kunna slutföra projektet på bästa sätt.

Vi har självklart bett honom att meddela oss snarast han vet var och när vi kommer få ta del av hans arbete längre fram.

”-Detta var en julklapp som heter duga, låter han hälsa.”

Publicerad 2008-01-23.Foto: Leif Dahlberg

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS