Synskadad fotograf tog hem segern i fototävling

Synskadad fotograf tog hem segern i fototävling

Tara Miller från Winnipeg i Kanada deltog i tävlingen Eye Remember Photography, anordnad av Canadian National Institute for the Blind. Tävlingen vände sig till allmänheten, både fullt seende och med synskador. Bland deltagarna var Tara den enda med endast tio procents syn och därmed betraktad som blind. Trots det vann hon tävlingen.

Tara och hennes man Jeff är yrkesfotografer specialiserade på mat och jordbruksfotografi. Tara som på grund av en medfödd glaukom tappade synen för tjugo år sedan kunde tack vare den digitala tekniken ta upp fotografiet igen. När hon arbetar är kameran hopkopplad med en dator med 27-tumsskärm, där hon kan zooma in sökarbilden till 200 procent och på så sätt ställa skärpan.

Responsen efter tävlingen har varit enorm, och förutom att svara på hundratals e-mail har hon med tanke på sin drivkraft fått en rad förfrågningar om att föreläsa.

Tara menar att ”om man brinner för något är begränsningar bara ett hinder på vägen, och kan man övervinna begränsningarna når man framgång. Brinner man inte, når man inte framgång”.  

Paret Millers hemsidaPublicerad 2011-07-25. Läst av 8862 personer.

9 Kommentarer

atotowi 2011-07-25 10:58  
Grym bild men det som imponerade mest var bilderna på fåglar i flykt på deras hemsida. Det är ju svårt även om man kan se...
xandx 2011-07-25 11:23
Kanske det som är poängen, att man skall sluta se så mycket? Verkligen grymma bilder!
David Wargert 2011-07-25 13:58  
Wow, inga dåliga bilder där på hemsidan. Fantastiskt hur man kan fota såna bilder med bara 10% syn.
Önskar bara att samma talang kunde användas för att snygga till hemsidan lite, känns lite -97... ;)
Obbe89 2011-07-25 15:54  
Klart bättre än mina bilder.
Steelace 2011-07-26 13:10  
Fantastiskt med tanke på såpass nedsatt syn! Riktigt fina bilder! Efter att ha besökt deras hemsida så skulle jag dock föreslå att de anlitade ett webside proffs! Själva utformningen av deras "site" lämnar ju mycket att önska? Synd att ett så bra bildmaterial inte får framställas i ett snyggare format!
Maxieboy 2011-07-26 20:13  
Jag vill ha en kamera utan sökare och display ;-)
Elixx 2011-07-29 00:23
Jag tror nog att det används en del hjälpmedel i form av att fota med lupp på displayen. Finns väl även rätt bra hjälpmedel för synskadade. Sådant brukar sällan nämnas då det blir lite mer av en Aftonbladet effekt när man ej gör det.

Helt klart fina bilder ändå :)

"Tara Miller of Winnipeg is legally blind with only 10 percent vision in her left eye."
RobbanMurray 2011-08-03 19:07  
Har själv Katarakt (grå starr) och jag ser ca 11-12% av vad en "normal" person ser. Och jag får ofta beröm för att jag är kapabel att ha fotografi som mitt största intresse när jag ser såpass dåligt. Självklart är det smickrande när man får beröm men samtidigt tänker man ibland "är bilderna bra... eller är dom bra för att jag ser dåligt?".

Det gäller bara att tro på sig själv och kämpa så kan man komma långt! Mitt värsta problem skulle jag säga är fokuset. Att faktiskt se i den där pyttelilla sökaren om fokuset ligger rätt. Men samma här, man får kämpa och till slut så får man fokuseringen i ryggraden precis som när man cyklar. Jag känner mig bara lycklig som slipper koppla kameran till en 27-tums skärm för att se skärpan... Vill inte ens inbilla mig hur omständigt det skulle vara...
Svar från MattiasL 2011-08-04 17:14
Sarah Moon berättade när hon ställde ut på Fotografiska, att i början när hon fick kommentarer på hur suddiga hennes bilder var, så förstod hon inte vad folk menade. "Det är ju så här jag ser", menade hon. Det gav mig ett lite nytt perspektiv om hur individuellt seendet är, och att "se dåligt" absolut inte nödvändigtvis måste vara något dåligt, då fotografi handlar om att förmedla en personlig bild av något.
RobbanMurray 2011-08-04 20:39
Precis! Fotografi handlar inte bara om perfekta bilder utan om känslor och perspektiv. Dock så tänker många inte på det viset.

Merläsning

ANNONS
Samyang - Cyberphoto