Artiklar > Den erkände krigsfotografen Jan Grarup anklagas för fler skarvningar

Den erkände krigsfotografen Jan Grarup anklagas för fler skarvningar

Skärmbild från dokumentären Krigsfotografen som handlar om Jan Grarup. Dokumentären finns att titta på via Apple TV.

 

I senaste avsnittet av Medierna har man ett längre reportage om danska krigsfotografen Jan Grarup.

I september kom det fram att den danska tidningen Politiken sig bestämt för att sluta anlita Jan Grarup då det framkommit att han inte varit helt objektiv under hans bevakning av Ukraina-kriget, något som Journalisten rapporterat om.

Efter det har det framkommit att det finns fler skarvningar i hans foto-journalistik. Man har kommit fram till hans bevakning och rapporter från Rwanda inte heller var helt sanningsenliga. 

”Han vill leva upp till den bilden som han har av sig själv och när det inte går att vara på de farligaste platserna tar ha till dom skarvningarna” säger Martin von Krogh VD för Årets bild i Mediernas reportage.

Fotosidan träffade Jan Grarup i samband med att han vann Leica Oskar Barnack Award 2011 för sina bilder från jordbävningen i Haiti. I den artikeln finns en längre videointervju med honomoch Fotosidans Magnus Fröderberg.

En av bilderna som pekats ut som skarvningar. Jan Grarup påstår att han själv skrev namnen och avfyrade granaten.Publicerad 2023-11-20.

6 Kommentarer

ztenlund 2023-11-20 15:24  
Jag har inte läst artikeln i Politiken, men det handlar alltså om att tidningen har fått vissa uppgifter till sig tidigare och har de låtit gå igenom flera omständigheter kring Grarup. Detta har fått dem att göra en ordentlig genomgång och att den nu publicerats är bakgrunden till reportaget i senaste Medierna, som jag redan hade lyssnat på då det nog får sägas höra till "grundkonsumtionen". :)

https://politiken.dk/kultur/art9610452/Tidligere-graverchef-har-unders%C3%B8gt-Jan-Grarups-arbejde.-Her-er-resultatet
Svar från David Elmfeldt 2023-11-20 16:22
Tack! Länkat in ovan.
Jan Olof Härnström 2023-11-20 15:40  
Förtydliga gärna vad "skarvning" innebär för den oinvigde.
ztenlund 2023-11-20 15:47
Se betydelse 2 i SAOL och SO...
https://svenska.se/tre/?sok=skarva&pz=1

Vad Politiken kommit fram till att han har gjort framgår i såväl Medierna som i mer detalj i länken till tidningen i mitt inlägg ovan.
PMD 2023-11-21 00:43  
Det står inget i bildtexten till Grarups granatbild att han avfyrade den själv.
Svar från David Elmfeldt 2023-11-21 06:14
Det är från artikel som JG skrev och bilden var med i. Citat från Politikens granskning

»De befandt sig ved fronten nær Bakhmut, da Gang of Gunners rakte Jan Grarup en mortérgranat. »Har du ikke et budskab«, spurgte de ham. Fra Anna og Yullia, skrev han på mortergranaten. Han placerede den i morterrøret, som straks sendte den af sted mod russerne«.

Jan Grarup havde haft en mortergranat i hænderne, havde skrevet på den og oplyste nu også, at han selv havde affyret den. Samtidig erklærede han i interviewet, at han ikke længere kunne være neutral observatør i krigen i Ukraine:
PMD 2023-11-21 12:27
Tack, då blir din kommentar i artikeln ovan begripligare och rimligare, men finns det något som motsäger Grarups berättelse?

Att Grarup inte längre kan vara en neutral observatör är fullt förståeligt. Det kan man inte vara i Ukraina. Den som är neutral stöder indirekt den ryska fascistiska kolonialismen.

Det gör förstås inte att det är OK att hitta på saker.
Svar från David Elmfeldt 2023-11-21 13:50
Ja det finns exempel på det både från Ukraina och Rwanda i Politikens granskning. Se länk ovan. Och det diskuteras detaljerat om det i podden också.
Chasid 2023-11-22 08:36  
Jag har alltid uppskattat Jan Grarups bilder, men det här är tragiskt att höra! Och det är oundvikligt för mig att inte börja fundera på om det är vanligt eller inte att "skarva" bland etablerade bildjournalister för att safta till storyn...

Merläsning

ANNONS