Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Eric Kim vill säga något med sina gatufoton

Eric Kim vill säga något med sina gatufoton

Plötsligt hoppar han fram på Drottninggatan och bränner av blixtbild på Sveriges vice statsminister. Bloggaren Eric Kim är i Stockholm för att hålla workshop. Vi passade på att snacka gatufoto med honom.

Just nu pågår Stockholm Photography Week på Fotografiska med olika workshops, portfolio reviews och andra arrangemang. Eric Kim har gjort sig känd över världen med sin blogg om gatufoto. Från torsdag till söndag, 13 timmar om dagen, håller han en workshop på Fotografiska.

Tre veckor varje månad är Eric Kim på resande fot, främst för att hålla workshops.
– När jag blev uppsagd från mitt jobb tyckte min flickvän att jag skulle försöka leva på gatufoto. Jag frågade om hon skämtade. Men, det gick faktiskt. Mina inkomster kommer främst från att hålla workshops men även från annonser på min sajt. Att sälja gatufoto är svårt. Jag har inte sålt för mer än tio dollar. Det är få som kan lyckas sälja bilder som konst. Jag gillar att ge bort mina bilder, säger Eric Kim när han besöker Fotosidans redaktion.Eric var en kostymkille i sitt förra jobb och levde i en kultur där alla var arbetsnarkomaner.
– Jag har studerat sociologi. Nu håller jag på med ett projekt om människor i kostym och ser på dem ur ett sociologiskt perspektiv.
– Tidigare jagade jag enskilda bra bilder som jag snabbt laddade upp på Flickr för att få några kommentarer och beröm. Nu passar det mig bättre att jobba i projekt. Jag uppskattar mer hela bildserier och tycker att bilderna får ett större värde om det finns "a social statement" (ungefär: social kommentar från fotografen. reds anm.)

Eric Kim fick mycket kritik när han började använda blixt i sina bilder. Han fick höra att han imiterade Bruce Gilden.
– Jag hade fotograferat i två år och kom till en sort kris. Jag var inte nöjd med mina bilder och surfade runt för att hitta inspiration. På Youtube hittade jag en film med Bruce Gilden som fotograferade folk närgånget med blixt på gatorna i New York. Jag tänkte att han var en skitstövel som antagligen fick en och annan smocka, men hans bilder tilltalade mig. Jag läste på om honom och fann att han aldrig fått stryk.

– Det syntes i filmen att folk inte bryr sig så mycket om att han fotograferar dem. Jag provade att göra samma sak och kände att det fungerade för mig. Samtidigt fick jag höra att jag var en Bruce Gilden copy cat. Men då fick jag höra av en fotograf att bildstil inte bra är något estetiskt utan vad de säger. När jag tittade tillbaka på mina gamla bilder från Los Angeles fann jag några som visade allt jag ogillar med staden. Min stil handlar om vara sociolog med kameran som verktyg.


Bilden som fick Eric Kim att hitta sin stil. En kritisk bild av Los Angeles. Copyright: Eric Kim

Nyligen sålde Eric Kim sin Leica M9 och nya Summilux 35/1,4 för att istället köpa en analog Leica MP och en Summicron 35/2. Varför analogt?
– Jag fick låna en Leica M6 från en indisk fotograf. Då insåg jag att fotografi är mer än bara den enskilda bilden utan hela processen. Genom att fotografera analogt kan jag fokusera mer på motiven än att kolla om bilderna tagit blev skarpa och välkomponerade. Det gör också att jag bättre kan frigöra mig från bilderna och sedan se dem med färska ögon när jag fått bilderna framkallade. Jag slipper också ifrån teknikhetsen.
Mot slutet av året planerar Eric Kim att publicera sitt kostymprojekt.


Eric Kim och Mattias Leppäniemi lärde känna varandra under en workshop.

Vad lär man sig på dina workshops?
– Jag håller både introduktions- och fortsättningskurser. I introduktionskurserna handlar det mycket om våga ta bilderna och vad som kan utgöra en bra bild. I fortsättningskurserna handlar det mer om att hitta sin stil, jobba i projekt, att berätta något med sina bilder.

Hur har du gjort för att lyckas som bloggare?
– Jag har ett schema för vilken typ av inlägg jag ska göra olika dagar i veckan. Det fungerar inte att vänta på inspiration, då får man inget gjort.
– Det krävs ett hårt grundarbete för att kunna ha tur. Jag gjorde en video om en gatufotograf som en pr-man på Leica såg. Han erbjöd mig att blogga på Leicas blogg och då fick jag en ännu större publik.
 
Läs Eric Kims blogg här.Publicerad 2012-05-31. Läst av 8262 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-05-31 15:48   Mrdoderhult
Hade varit riktigt skoj o gått på en av hans workshops...
2012-05-31 17:12   Thomas E Beckmann
Long live NIKON F100.
Jag hade det på känn att filmerna skulle komma tillbaka.
Det är därför roligt att ha sparat all utrustning i källaren.
Kim är cool.
2012-05-31 18:48   MarcusEk
Intressant stil. Kan bara hålla med tidigare.
Kim är C00l
2012-05-31 20:13   MrDip
Gillar Eric Kim, bra Youtube kanal och duktig fotograf, roligt att han hälsade på i Stockholm.
2012-06-04 10:56   Hanx
Gillar inte hans fotostil. Han är för påträngande, nästan kastar sig på folk och verkar inte bry sig om folks rätt till integritet. Tycker han är närmre papparazzifotografi än streetfotografi.
2012-06-07 07:41   Antipodian
Så det skulle vara en nackdel att ha tillgång till AF, ljusstarka zoomobjektiv med bildstabilisering, live view med focus peeking - alternativt pyttesmå kompaktkameror? Om man inte vill se om bilderna blev skarpa och välkomponerade så stänger man bara av LCDn! Vill man emulera resten av den analoga processen så kan man låta SD-kortet ligga i ett mörkt rum med kemikalier under ett dygn eller så.
Svar från froderberg 2012-06-07 09:39
Det finns inte nägon univesalteknik som passar alla. Jag kan köpa en del av Erics tankar (som absolut inte är nya): Med fast brännvidd kan man lära sig vad som kommer med utan att titta i sökaren. Med ett objektiv med klack på avståndsratten (som Leicas 35/2) kan man ställa in skärpan utan att titta i sökaren eller på avståndsskalan.

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar