Annons
Artiklar > Hasselbladspris för kritiska bilder av kriget

Hasselbladspris för kritiska bilder av kriget

Den libanesisk-amerikanske fotografen Walid Raad har belönats med Hasselblads internationella pris i fotografi 2011 och en miljon kronor för sitt projekt om Libanons samtidshistoria där han ifrågasätter den traditionella krigsfotografins ikonografi.

Förutom pengar och diplom fick Walid Raad en guldmedalj vid ceremonin i New York, hans hemstad sedan 2002, den 8 mars.

Den 12 november öppnar även en utställningen med hans bilder på Hasselblad Center i Göteborg.

Walid Raads är inte bara konstfotograf. Hans konstnärsskap innefattar även video, text, installation och performance som behandlar Libanons nutidshistoria samtidigt som det ifrågasätter det visuella och historiska på nya och oväntade sätt.

Projektet The Atlas Group (1989-2004) har gett honom internationell uppskattning. Projektet fokuserade på de utdragna krigen i Libanon där Raad och hans medarbetare samlade in och producerade fotografier, videoband och andra dokument. 

Verken behandlar vardagslivets brutalitet i Libanon under en viktig del av landets historia samtidigt som det uppmanar till eftertanke kring hur historien uppfattas, berättas, skrivs och illustreras.

Motiveringen till valet av Walid Raad lyder:

"Walid Raad är en av de mest nyskapande och särpräglade samtidskonstnärerna med fotografisk inriktning. han har blivit starkt lovordad för sitt projekt "The Atlas Group", där han utvecklat nydanande tankar om förhållandet mellan dokumentärfotografi, arkiv och historia. I syfte att dokumentera och undersöka Libanons samtidshistoria har Raad använt nyskapande metoder för hantering av krigets bildspråk och utforskning av politiska och sociala konflikter i konstnärlig form. Raads verk har gjort det möjligt för oss att ifrågasätta den traditionella krigsfotografins ikonografi och på ett produktivt sätt fundera över företeelser som visualitet, minne och våld."Publicerad 2011-03-09. Läst av 6277 personer.

2 Kommentarer

Robin Gyllander Larsson 2011-03-09 12:29  
De som vinner detta pris måste de ha använt hasselblad?
Svar från froderberg 2011-03-09 12:40
Nej. De ska "bara" tillhöra de främsta fotokonstnärerna i världen.
joakimsundkvist 2011-03-09 14:27  
Just nu är Raad även aktuell med en separatutställning på Bildmuseet i Umeå. Det är den första större presentationen av Raads verk i Skandinavien.
/Jocke
annons

Merläsning

ANNONS