Annons
Artiklar > Premium > Kompromisslöst och levande

Fotografporträtt

Kompromisslöst och levande

Tomas Tranströmer, ur serien The Poet and the Baltic Sea. © Cato Lein

 Foto: Cato Lein
Plus

Oavsett om Cato Lein fotograferar den nordnorska naturen eller någon han har mött på det lokala haket i Skarpnäck präglas hans bilder av en speciell slags närhet och svärta. Efter att under många år ha porträtterat mängder av internationella författare satsar han nu på egna projekt – och suget efter att fotografera ökar konstant, berättar han.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-10-26.

3 Kommentarer

mombasa 2021-10-26 15:39  
Den boken ska bli intressant att bläddra i. Cato Lein har ju förmågan att göra något mer av ruffighet och bildens uttryck. Han, och några andra duktiga fotografer törs arbeta i det hörnet av fotovärlden. Bilder som kräver lite extra av oss som betraktare. Motsatsen till den digitala, ofta lättsmälta perfektionismen. Trevlig artikel!
Svar från peterpinhole 2021-10-27 20:53
Kul att du gillar det - Cato är en underbar fotograf och härligt ödmjuk människa.
esbtse 2021-10-27 06:15  
Ser ut som han följer den fototränd som har varit populär under de sista 10-15 åren. Trevligt men ej nyskapande. Storformat är rätt metod att fotografera om man har utrymme för bladfilm framkallning och framtagning av förstorningar. Idag är det en överklass hobby då vi fattiga har för små lägenheter för det..
Svar från peterpinhole 2021-10-27 20:57
Ja, så är det helt klart - Catos "stil" använder många andra numera. Vilket inte förminskar hans bilder tycker jag. Nyskapande? Nej, det kan man inte säga. Personligt och laddat? Ja, i alla fall i mina ögon.

Men det är det som är så spännande: vi ser alla på olika sätt på fotografier, och i något avseende blir de inte "klara" förrän någon har betraktat och tolkat/reagerat på dem.

Tack för att du delar med dig av dina tankar!
esbtse 2021-10-28 16:58
Storformats kameror ger otroligt högkvalitativa bilder. Det var en tränd när digitaltekniken slog igenom under 2000-talet att fotografer med konstambitioner åter började använda storformatskameror med äldre optik. Man gick ifrån 4*5" formatet till en kamera med så stor filmyta som möjligt. Dessa var då oftast ateljekamrror och fick transporteras med skåpbil till platsen. Det finns också resekamror vars bildformat är större än 4*5". Själ har jag använt Horseman LX 4*5" och även gått ateljefotokurser dels med digital kamera och dels med analogt storformat.

Mer premiumläsning