Annons
Artiklar > Svenska fotografer med flest följare på Instagram 2022

Svenska fotografer med flest följare på Instagram 2022

Ny på listan är @oskarbakke Oskar Bakke / 118k / Reklam, motorsport. Illustration: Designed by graphiccrew / Freepik

 
Plus

Vilka är egentligen de svenska fotografer som har flest följare på Instagram 2022? Fotosidan har undersökt saken. Många har vi plockat bort, två nya har tillkommit och en befintlig är årets raket.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2023-01-23.

24 Kommentarer

Nils Bergqvist 2023-01-23 15:26  
Jag brukar se det så här: Antal följare är inte ett mått på hur pass bra ens bilder är, utan ett mått på hur stor uppmärksamhet man har och lyckats skapa sig i media av olika slag. Ett mått på hur känd man är helt enkelt. Givetvis är Klum duktig inom sitt gebit, naturbilder som är lätt att tycka om då de är allmänt vackra och lätta att ta till sig, och han har 400.000 följare vad jag kunde se på hans insta-konto. Men han har "bara" nånstans kring 3000 gillanden på sina bilder i snitt på de senaste som finns där. Det är inte ens en halv procent i förhållande till alla som följer honom och som får upp hans bilder i sina flöden. Själv har jag 492 följare och jag har ungefär 7% som gillat de senaste, alltså 14 ggr fler gillanden i snitt räknat av antal följare, än vad Klum har. Det tröstar jag mig med i alla fall. Även att några ganska etablerade och välrenommerade fotografer brukar kasta in gillanden ibland, både på insta och annan social media. Så misströsta inte för att du har få följare. Kolla istället på hur stor procent gillanden du får i förhållande till antal följare. Om man nu ska ta detta med följare och gillanden på allvar?
Nils Bergqvist 2023-01-23 15:51
739.000 följare har han, inte 400.000 ;-)
mats lindfors 2023-01-24 09:45  
Instagram, det sämsta som någonsin hänt fotografin!
Frekeman 2023-01-24 12:10
Varför? Du går gärna utveckla.
mats lindfors 2023-01-24 19:55
@Fredrik, jag har skrivit flera blogginlägg om detta.

Nu är det slut - Instagram en bottennapp-app för mig
https://matslindfors.blogspot.com/2021/10/nu-ar-det-slut-instagram-en-bottennapp.html

Bildstorleken har stor betydelse för mig
https://matslindfors.blogspot.com/2023/01/bildstorleken-har-betydelse-for-mig.html
Frekeman 2023-01-24 20:18
Mats, ditt påstående om Instagram – "sämsta som någonsin hänt fotografin!" får ju inget stöd i din blogginlägg. Kontentan av vad du skriver är att det inte fungerar för dig och att du inte gillar det. För de stora mängder fotointresserade som klarar av att ta Instagram för vad det är så kan man hitta en massa bra fotografi om man följer rätt fotografer och typer av fotografi. Visst är formatet litet men vill man se i större format och med högre kvalitet så kan man ju besöka fotografens hemsida? Många bilder fungerar hjälpligt i Instagram-format. Jag ser heller bra bilder på Instagram än högupplösta tråkiga/dåliga bilder på nån hemsida eller en annan högupplöst tjänst.
mats lindfors 2023-01-24 21:28
@Fredik, det är vad jag tycker. Jag påstår inget annat. Du tycker något annat, helt OK.
Frekeman 2023-01-24 23:36
Jo, ditt första inlägg innehåller ett påstående av allmängiltig karaktär. I själv verkat visar det sig att du tycker att för dig är inte Instagram bra (kanske t o m det sämsta som hänt din fotografi?). Men med tanke på alla de erkända fotograferna som finns på Instagram som marknadsför sig till en uppskattande publik, samt alla andra okända glada amatörer som sprider sina verk på plattformen så är väl Instagram egentligen något positivt för fotografin i allmänhet? Instagram är självfallet inte det bästa sättet att konsumera en bild på men för att snabbt skaffa sig en överblick av intressant fotografi så tror jag att det är oslagbart. Gissar att det finns sämre saker som hänt fotografin.
Sten-Åke Sändh 2023-01-25 10:42
En gång frågade jag en brittisk kille vad han trodde hade gjort ABBA så populära. Fritt översatt svarade han: Det är som att kasta skit på en vägg. En del fastnar.

Nu tycker ju inte jag ABBA är skit och jag ska verkligen inte säga att Instagram är skit i alla avseenden då jag haft obetalbar nytta av det. Instagram hjälpte mig just nu att få kontakt med en del av min släkts amerikanska del som jag tappat bort sedan 80-talet.

... men det är verkligen dubbelt. Jag gick med bara av detta skäl då jag fick en idé om att utnyttja det jag avskyr med META:s applikationer, nämligen att de bygger sociogram i bakgrunden med hjälp av medlemmars beteenden på plattformarna. Innan jag en s gjort en sökning häpnade jag av att de hittat förslag på folk jag borde vara intresserade av att följa. Ännu värre och bättre blev det när jag sökte fram den jag letade efter. Då kom hela listan över den personens nätverk.

Genom att kolla vilka som gillade henne och omvänt så kunde jag den vägen skicka ett meddelande som gjorde att de personerna kontaktade den jag sökte så sedan några dagar så har jag lyckats nå delar av släkten som jag inte ens tidigare haft någon kontakt med. Så det var rätt fantastiskt bra.

Däremot tycker jag inte Instagram passar mig överhuvudtaget i övrigt, så jag kommer inte hänga där för det jag ser är bara ett evigt flöde av sånt jag inte är intresserad av. Jag vill nog inte bli översköljd av en sådan skitstorm. Sedan kan Instagram säkert ge en bra fotograf en väldig massa fler följare och intresserade än Fotosidan kan. Jag föredrar ändå att publicera det jag publicerar på Fotosidan då jag tycker Fotosidans bloggformat är så oerhört mycket bättre Instagram. På många sätt är det mediokert men det kan var omtyckt ändå. Det är ju som gamla studentblaskan skrev en gång: (som jag minns det) - En miljon flugor kan inte ha fel! Är skit!

.... men tack ändå Instragram.
lonian 2023-01-25 12:19
Instagram är perfekt ställe att titta på roliga katt videos.
Frekeman 2023-01-25 14:53
@Sten-Åke. Min upplevelse är att man inte blir översköljd med sånt man inte är intresserad av. Jag har två Instagram-konton: @freds_sp och @feriksson_photography. Det förstnämnda är mitt huvudsakliga (och första) konto, vilket jag använder för mitt gatufotande. I flödet får jag mestadels bilder från fotografer jag följer och förslag på foton som jag kan tänkas gilla. Förslagen brukar vara okej. Ibland får jag kattvideor, som John nämner, också (har svårt att låta bli att titta på dem! :-). Ännu bättre blir det när jag väljer att bara titta på bilder från de jag följer.

I mitt andra kontos bildflöde får jag lite ointressant reklam (och ibland intressant) men också bilder som jag är intresserad av, baserat på de jag följer.

Jag tycker i stort att Instagram får oförtjänt dålig kritik. Ser man det som ett komplement till andra sätt att konsumera och publicera bilder på så är det helt okej. Förra året så förändrades det till det sämre under en period men nu är de flesta av de förändringarna borttagna.
mats lindfors 2023-01-25 15:27
@Fredrik, vad många fina bilder du har tagit. Jag gillar din stil! Hade jag hängt på Instagram så hade jag följt dig.

Problemen för Instagram som bildapp.
Det går inte att frilägga en bild och slippa störade text.
En liggande bild går ej att se fullstor.
Det går inte att vrida mobilen till liggande.
Det finns ingen app till iPad m.fl. plattor.
Instagram är anpassad i huvudsak för den lilla mobilskärmen.
Detta räcker för mig för att dissa Instagram. Det är nog inte bara jag som irriterar mig på dessa märkliga begränsningar.

Men Facebook, Twitter och Vero klarar dessa krav som jag har på bildvisning. Därför hänger jag där istället.

Och tyvärr dessutom, massor av Instagramanvändare anpassar sitt fotograferande för att få följare och likes. Det blir oftast inte intressanta bilder på det sättet.
Frekeman 2023-01-25 19:37
@mats. Tack för berömmet till att börja med! Sen jag vill jag säga att alla de problem du radar upp är jag medveten om och jag stör mig på dem också. Men, jag inser att Instagram inte är gjord för att vara en perfekt bildapp. Jag gillar läget helt enkelt och tar Instagram för vad det är. Då kan man få ut rätt mycket ifrån det.

På Facebook gillar jag inte att konsumera fotografi just för att jag har Instagram till det. Vill gärna se nåt annat än foto på Facebook. Vero har jag hört talas om men det verkar inte fått nån vidare fart. Det positiva med en sån tjänst är ju att den är anpassad för fotografi vad jag förstår. Det är samtidigt något negativt eftersom man ibland vill visa sin fotokonst för icke-fotografer och de lär inte finnas på Vero – men oftast på Instagram. Twitter har jag aldrig kommit bra överens med. Använder det mest för att klaga till företags twitterkanaler om nåt har gått fel – inställda flyg eller försenade tåg med mera.

Japp, många anpassar sig till Instagram men följer man rätt konton så hävdar jag att man kan få se en massa bra fotografi, dessvärre i ett suboptimalt format.
PMD 2023-01-25 19:39
Det sämsta som någonsin hänt fotografin är väl snarare mobiltelefoner? Att se på bilder på en så liten skärm är inte speciellt meningsfullt annat än för bilder av och med familjen eller andra närmast sörjande.
PMD 2023-01-25 19:47
john,
Jag tycker att Imgur är bättre på kattvideor. 🐯
Frekeman 2023-01-25 20:02
@Per: för min del är det högst meningsfullt. Och det är sällan jag tittar på familjebilder. Min syn är bra. Jämfört med min TV som är 40 tum så uppskattar jag att en Instagrambild utgör ca en fjärdedel i yta jämfört med TV:n. Betraktningsavstånd 2,5 meter och 25 cm till min mobil, som är en iPhone Mini. Inte så illa om man tänker efter.
Sten-Åke Sändh 2023-01-25 20:40
Men jag följer en enda person! ... och hon är 80 plus och gör tydligen aldrig något själv på Instagram utom att följa sina yngre släktingar och ändå dånar det in grejor som algoritmerna tycker jag ska bry mig om.
PMD 2023-01-25 23:01
Fredrik,
Jag har en telefon med ganska stor skärm, 7 × 14 cm skärmyta, men jag tycker datorskärmen är överlägsen för att se på bilder.
Jag sitter cirka 70 cm från en 27-tumsskärm.

Telefonen duger för att prata med folk och för enklare saker. Sämst är att den inte har ett riktigt tangentbord. Det går att koppla blåtandstangentbord och -mus till den men det är lite fånigt att inte hellre använda datorn då.
Sten-Åke Sändh 2023-01-26 01:23
john I: Det här måste väl vara en klassiker ... som dock riskerar att aktivera djurskyddsföreningen idag. En kille på jobbet visade den för mig då för över 10 år sedan för så gammal är den minst. Det finns lika många sätt att plåga katter på som det finns att tortera människor på. Det är väl bara roligt det korta moment innan man faktiskt fattar vad det är som händer.

https://youtu.be/r5L5jiKoAJw
PMD 2023-01-26 03:00
Den videon är ju inte alls manipulerad. Nädå, inte alls.

Här är f.ö. hela videon. Reklam för ett telefonmärke. Telefontillverkaren har dock förnekat att de stod bakom videon.
PMD 2023-01-26 03:26
Sten-Åke Sändh 2023-01-26 18:48
Per: Instagram det sämsta som hänt fotografin? Visst är den appen förvånande dålig för att ha blivit så populär men ma får väl se den för vad den är. Den är ju inte gjord för att råddas via dator utan enbart för de som använder mobilder.

Jag har inget problem med det egentligen. De som vill leva i det ekosystemet är uppenbarligen nöjda för annars hade de väl varit någon annanstans!

Det överlägset sämsta med fotografin har varit usla AF-system i mina DSLR-kameror. Det hjälpte ju heller föga att försöka sätta fokus manuellt i APS-C DSLR:erna mina med den totala brist på fokushjälpmedel man på den tiden hade där. Jag var extremt nära då att helt ge upp foto.
ronkjernell 2023-02-08 10:56
Ingen av er som testat Vero?

Jag kör insta som de flesta andra och ja, jag stör mig också på aspektratios och upplösningen i bilderna. Alla mina bilder hamnar inte på insta men de som passar formatet kan mycket väl hamna där. Det finns saker jag inte gillar med Insta helt klart, men jag använder det ändå för att det är ett sätt att nå ut till de som använder plattformen.

Kör även Vero, Det verkar finnas fler fotografer där, inga algoritmer som kastar reklam i ansiktet på dig och du kan ladda upp bilderna i 4:3 format eller vad du nu känner för samt köra högupplöst. Man når kanske inte lika många på Vero men de man når uppskattar, gillar och kommenterar i större omfattning än på Insta.. I alla fall för mig som inte har supermånga följare. :)
Kolla in https://vero.co/ finns som app till telefon också. Kanske är något som passar dig bättre?

Mer premiumläsning