Annons
Artiklar > Med skräck i sökaren

Med skräck i sökaren

Foto: Thomas Örn Karlsson

 
Plus

För sex år sedan lade han ner sin tatueringsstudio i Göteborg och började fotografera. Nu beskrivs han som internationell skräck- och fantasyfotograf – så det är rätt logiskt att Thomas Örn Karlsson snart ska leda en fotoresa till greve Drakulas slott.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-09-14.

6 Kommentarer

per-erik åström 2020-09-14 10:28  
Spännande!
larsborg 2020-09-14 10:34  
Fantastiskt foto! Har aldrig sett något liknande tidigare, konstnärligt upplägg. Fina färger.
brutusostling 2020-09-14 21:22  
Bra bildurval, intressant artikel. Spännande!
Yeye 2020-09-14 21:54  
Thomas är helt grym både som fotograf och person.
Wilhelm Apor 2020-09-15 00:33  
Det där resan "till Draculas slott" blir intressant, ett slott som tillhörde en romanfigur uppdiktat av en irländsk författare som aldrig satt sin fot i Transsylvanien.
Dracula fenomenet berättar mer om irländsk folktro än om "slottet" som ligger vid Karpaternas fot som heter på rumänska Bran och på ungerska Törcsvár, på tyska Törzburg. Se wikipedia.se "slottet Bran".
Borgen tillhörde sedan 1500-talet den tyska staden Kronstadt (nuvarande Brasov). Som gränsgarnison fick man in tullavgiften till stadens kassa.
Efter första världskriget skänkte staden som gåva "slottet" till den rumänska drottningen, hennes dotter gifte sig 1931 med en Hohenzollern så det är familjens arvingar som ägde stället. Sedan fastigheten för några år sedan såldes till den rumänska staten har man börjat exploatera hårt myten och gjort stället till en Hollywood kuliss för att locka turister.
Trist, tycker att verkligheten är mer spännande och mer intressant och överträffar alltid dikten eller för den delen Bram Stokers konstiga hjärnspöken.
Själva slottet är ett museum och omgivningen en billig och kitschig marknad som är varken upplyftande eller ens rolig.

Nog med krossande av myten, res och lär, och framförallt gör bra bilder. Måla med kameran.

Fästningen Rosenau i närheten är mer spännande och har en svensk anknytning. Där vilade en kort tid Karl den XII under under sin berömda färd från Benders till Sverige.
Wilhelm
KennethMeijer 2020-09-22 13:50  
Thomas är en spännande fotograf / fotokonstnären som uppvisar ett eget bildspråk med mycket känsla i bilderna, det gäller gäller både bilderna i artikeln och bilderna på hans webbplats. Han är också en inspirerande föreläsare.

Mer premiumläsning