Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Närbilder på vilda djur med fjärrstyrd kamerabil

Närbilder på vilda djur med fjärrstyrd kamerabil

Bröderna Matthew och William Burrard-Lucas har byggt en fjärrstyrd kamerabil för att kunna komma nära stora afrikanska djur.

De har monterat en Canon Eos 1D mark II med en vidvinkelzoom 17-40/4 och två blixtar på en radiostyrd bil. Kamerabilen kallas BeetleCam av bröderna.

Läs mer här och här.

Här hittar du brödernas webbplats.


Foto: Burrard-Lucas PhotographyAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-08-25. Läst av 11979 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-08-25 09:58   Heikkinen
I videon är det inte en 400D :S
2011-08-25 10:21   HRL
Nånstans undrar man när de vilda djuren upphör som reell företeelse... och förvandlas till obsolet installation för tekniknissar & turisthorder. Jag misstänker att vi är väldigt, väldigt nära nu.
Heikkinen   2011-08-25 10:40
Eller så blir det som i detta klipp där dom bygger en omgivning för djuren i en inhegnad för att få det att se ut som en vild natur och kunna få dom perfekta bilderna.
http://www.youtube.com/watch?v=iOhTFrFCCYE
Danne Kalmar   2011-08-25 10:54
Håller med! Man blir ju nästan förbannad när man ser detta. Eller varför göra det så svårt för sig? Fånga in djuren med bedövningspil eller liknande och kedja fast dom. Då kan man komma riktigt när utan att behöva va rädd. Kedjan kan man lätt redigera bort i efterhand... *suck*
martinator   2011-09-01 19:36
Inget nytt med detta. Förr så sköt man djuret för att stoppa upp det och rita av det till diverse uppslagsverk. En fågelbok beskriver att det sista kända individet sköts då och då för att stoppas upp och kunna avbildas till just det fågelverket!?! Nä jag gillar nog de små fordonen som gör minimalt intrång i djurens vardag
2011-08-25 11:27   Proexposure
Känns som att dessa grabbarna hade kunnat behöva lite(en hel del) expertis innom just RC området. Bredare hjulbas, servon för att styra kamerans vinkel i höjdled, och framför allt så är det mycket säkrare att köra någonform av 2.4Ghz radio typ spectrum. Hoppas de gör en version två :)
Erik Hägglund   2011-08-25 11:42
Säkrare? du menar nått som inte krockar med alla andra hundratusentals frekvenser på den afrikanska savannen ;)
Version två blir förmodligen en liten bil som de kan fjärrstyra via satellit från hemmets trygga vrå och bilderna kommer de att kunna ta hem utan att röra kameran. Solceller säkerställer kontinuerlig drift och hepp så har vi en Mars-Rover. (http://marsrover.nasa.gov/home/index.html)

Nej, det var imponerande när de började bygga in kamera i stenar och sådant, men här känns det som att vi har gått lite för långt, närbilder på djur kommer att bli så vanliga att man får lika mycket "wow-känsla" av grod perspektiv bilder på elefanter som på solrosor eller nått....
2011-08-25 11:42   Umeflippen
Det dröjer nog länge Roger.

Hur som hellst är det bättre än på Linnés tid då det enligt honnom fanns många djur att skjuta och arbetstämma i Norrland.

Börja med att gå igenom alla gamla naturfilmer för att se hur man fångat djuren på bild. Liknande knep har använts i många många år och troligen kommer utveckligen att fortsätta i oändlighet. Men för all del. Förbjud luftballonger, flygplan, simfötter, fågeltorn, konstgjorda våtmarker m.m =)

Idag är turismen en förutsättning för överlevnaden av många arter på savannen. Tåkigt men sant. Djurparker är väl ett bra exempel på Daniels inlägg. Där fotaste dessutom rejält mycket har jag sett här på fotosidan.

En 11 fotbolsplaner stor inhägnad var ett riktigt rejält bygge Jakob. Kostnaden och tiden för att hålla den yta i ordning kan inte vara liten. Själv använder jag ofta en fågelmatare för att komma nära djuren. Åtlar brukar funka för större arter.
Erik Hägglund   2011-08-25 11:47
Nu orkade jag inte se klart hela George Barnett videon, men du menar att det är samma sak att sätta upp en fågelmatare så att vilda fåglar kan komma dit att äta och att fånga in djur som man vill plåta och sätta dem i en inhängnad så att de inte kan komma och gå som de vill?

Din fågelmatare kallar jag för ett litet trick för att locka till sig fåglar, det som vi ser i videon är fusk, rakt av... skapat ENBART för att tjäna pengar... ett litet fängelse eller Big Brother hus om man så vill.. fast för hjortar.
Umeflippen   2011-08-25 13:01
Att bygga en stor inhägnad gör det naturligtvis lättare att fota djuren och visst blir det lite djurparkskänsla när man vet hur det gick till. Å andra sidan har detta förekommit tidigare i olika sammanhang så ja känner väl inte direkt att jag blir förvånad. Nu är jag inte heller någon proffsfotograf som lever på mina bilder och min tid i skog och mark ger mig mer naturuplevelser än pengar i plånboken. Kanske är det därför jag har svårt att relatera till problemet. Jag måste dock säga ett bilderna tappade sin charm en aning.

Den lilla radiostyrda bilen tycker jag i ärlighetens namn inte om. Man borde inte få provocera djur på det sättet. Jaga djur med radiostyrda fordon borde inte vara tillåtet även om det sitter en kamera på. Lyckligt vis är det nog bara en tidsfråga innan en elefant stampar på den eller ett lejon biter sönder den. Däremot är det helt i linje med all utveckling vi människor håller på med. Är det svårt så gör vi det enklare.

Ur rent ekoligiskt perpektiv kommer vi nog att få upleva fler och fler djur som vänjer sig vid människor på ett både trevligt och i vissa fall farligt sätt. Exempelvis häckar 13 par pilgrimsfalkar i New York idag och dom blir fler och fler =)
2011-08-25 14:48   solvargen
Tyvärr har jag hört från tekniska avdelningen hos Sony att de tänker börja bygga självgående kameror inom några år......ja man behöver inte ens trycka på avtryckar knappen utan det är bara att ropa ...hööö så fixar kameran klicket.
TH-56   2011-08-26 13:21
Var det inte i Lorry på 80-talet som de lanserade den motivsökande kameran?:-)
2011-08-25 16:21   HRL
När jag tänker ett varv till, Sven Thunell, så kan jag nog hålla med i en viss mening. Eftersom ytterst är ALLT natur. Jag ägnar mig i viss mening åt att omdefiniera. Eller som den mysko vetenskapsmannen i "Jurassic Park" säger: nature will find a way. Och vi människor bara en blink, en parentes i livets månghundramiljoner år långa historia.
2011-08-25 17:34   hornavan
En lysande ide'. Alla sätt att närma sig vilda djur är väl OK om de sedan redovisas och inte skadar djuren. Bilden blir inte sämre om den är tagen i en djurpark, möjligen är svårighetsnivån lägre.

Den debatt som håller på att blåsa upp här påminner mig om de som anser att det bara är analog fotografi som är riktig fotografi.
Det finns knappast någon fotograf som inte använder tricks för att komma vilda djur inpå livet. Alla som provat på vet att det är svårare än man tror att få riktigt bra djur och fågelbilder.
Alexandersson   2011-08-25 21:21
För min del tycker jag att djuren här störs ganska markant av en lilla bilen. Visst en enda isolerad företeelse i sig kanske inte får buffeln att svälta ihjäl eller ihjälbiten av ett lejon för att den står paralyserad eller måste vika undan för detta nya i miljön men det är ytterligare ett störmoment. Elefanten reagerar ganska kraftigt på denna bil och jag föredrar naturfotografering där djuret kommer till kameran istället för tvärtom. Det är alltid svårt att dra gränser men för mig kändes detta mest plumpt och det är mer en teknik än bra bilder. Vad vill de säga med porträtten av lejonen gentemot de bilder som finns? jag tycker känsla och uttryck saknas helt av detta lilla inslag men det finns kanske något som jag missat?
2011-08-25 22:26   Photo2be
Det är både bra o dåligt att plåta djur med "hjälpmedel" men jag har rätt gott samvete efter att ha suttiit ca 150timmar i gömsle (hjälpmedel!) för att fånga vargen på bild...

http://www.photo2be.com/_2BE6781.htm

http://www.photo2be.com/_2BE2318_2.htm
2011-08-26 09:45   essoess
jasså, det är så proffsen arbetar, glöm inte att notera detta i bildbeskrivningen så vi vet vilken möda kortet har blivit till!

mvh sten
2011-08-27 00:13   magelm
Ni är bara avundsjuka på att ni inte kom på det först...!

Kanske inte så bra om ALLA skulle jaga djur med radiobil, men det tror jag knappast kommer att hända.

Beträffande att fotografera djur i hägn och djurpark så är väl det helt upp till fotografen var han eller hon vill ta sina bilder väl?

Själv föredrar jag att plåta djur i det fria, men var går gränsen till fria? Är djuren i Krugerparken i Sydafrika fria? De är ju i en park...! Eller Serengeti i Tanzania,.. bara för att ta några exempel. (jag tycker det)

Men nu det var ju inte det vi skulle diskutera utan om killarnas snygga och smarta lösning på att komma nära djuren! Häftig bil!

Hej hopp
essoess   2011-08-27 09:23
hej hopp..... inte så bara..har blivit lurad på många bilder..som jag har slutat att beundrat. på grund av dess bakgrund. sakta i backarna.

mvh sten
Anders Östberg   2011-08-27 15:56
Då är det kanske inte bilden du beundrar, utan hur svårt det är att ta den? Bilden i sig är ju vad den är oavsett hur den kommit till.
essoess   2011-08-27 19:01
jodå... härliga bilder skall vi ta och beundra..men info om hur bilderna är tagna är för mig minst lika viktigt. jag kommer ihåg när föreningen naturfotograferna bildades på mitten av 60-talet....var det inte just om hur bilden togs som var en viktig punkt.....? eller är jag ute o cyklar..........ja nu är det 45år senare.... ladda batteriet... imorgon skall jag ut o fota..
mvh sten
Erik Hägglund   2011-08-29 11:44
Just det, där kom det igen... Jante... vi är alla drabbade av jante och så länge man inte prisar någon och kastar blommor framför deras fötter så är man jante.... jante hit och jante dit... är så trött på att höra det.

Nej.
Jag tycker också att det är en tuff bil. Jag tycker att idén (som någon kom på för typ tio år sedan) att gömma kameror i konstgjorda stenar var en fantastisk idé och det blev helt klart unika bilder.
Det jag vänder mig mot här är att med dessa mojänger så blir en bild på livsfarliga djur ungefär lika intressanta som bilder på husdjur.
Man fångar inte djuren i deras naturliga beteende när du kör fram till dem i en radiostyrd bil. Det gör du däremot om du fotograferar på avstånd eller gömmer kameran i en konstgjord sten. Har ingenting, INGENTING, med jante att göra.

Sen tror jag att du kanske är fel ute när du jämför ett hägn på 21 tunnland (0,08 km²) med en nationalpark på 19 485 km².... Gotland är förövrigt 3 184 km².
2011-08-29 00:01   Jim_Pettersson
En bra idé som såklart behöver förfinas för att bli mindre störande för djuren.
Och djur som ser något nytt och inte upplever det som ett hot skiter i det efter ett tag (enligt diverse uttalanden från djurforskare genom åren om just detta ämne). Därför det bland annat inte är tillåtet att jaga från bilar, då djur inte ser/hör/känner lukten av jägaren.
How ever. Lite smart pryl det där, stör säkerligen mindre än de otaliga helikopteröverflygningar som gjorts över diverse parker jorden runt för att få den där snygga djur-som-springer-i-frihet-bilden...

Och bra bild på vargen :)

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 10

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 6

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes