Annons
Artiklar > Sommarintervjun: Margareta Cortés

Sommarintervjun: Margareta Cortés

Foto: Margareta Cortés
Margareta Cortes är en riktig globe-trotter. Med sig på sina många strapatser har hon alltid sin kamera. Hon har bland annat fotograferat pingiverna på Antarktis, isbjörnarna i Arktis och leoparderna i Botswana.
 

Hej Margareta och glad sommar! Var befinner du dig just nu? 
– Hemma i Bromma.

Var hittar vi dig i sommar?
– Jag kommer att tillbringa mycket tid i stugan på Ingarö. Jag är sjukskriven hela sommaren efter en komplicerad operation av musklerna i axeln.

Hur kommer du att spendera dina lediga dagar?
– Den här sommaren kommer jag att tillbringa ganska mycket tid hos sjukgymnasten för att träna min arm. Jag vill bli bra så fort som möjligt, så att jag kan börja fotografera med min systemkamera igen. För att inte foto-abstinensen ska bli för allvarlig har jag skaffat mig en liten kompaktkamera att roa mig med.

Vad är det som är så kul med att resa?
– Möten med nya människor och andra kulturer är väldigt inspirerande. Jag gillar också de mer obebodda platserna, som Antarktis och Arktis där djurlivet är speciellt. Det överväldigande med Antarktis är mängden av djur - ta bara en sådan plats som Salisbury Plain på Sydgeorgien där det var cirka 500 000 pingviner på en och samma plats! Det var nästan svårt att hitta motiv bland denna enorma mängd med djur, för var skulle man börja?



Hur förbereder du dig för en resa?
– Jag läser alltid på om de resmål jag besöker, men det är först när man kommer till platsen och kan uppleva allt med egna ögon som det blir så speciellt. När jag till exempel var på "Expedition Vitön" läste jag allt om Andrés ballongfärd. Att sedan få komma dit och se platsen vid Danskön där de lyfte med ballongen och gå iland på Vitön där de hittades 30 år senare - det är känslor som inte riktigt går att beskriva.

Vilken är den allra vackraste platsen du har varit på?
– Det måste nog vara Nordpolen, 90 º N. Tystnaden, ödsligheten, kylan och doften av is var helt fantastisk. Har aldrig upplevt något liknande. En magisk och mystisk stämning vilade över platsen.

Vilket land är bäst att fotografera i?
– Svårt att säga vilket som är bäst, men måste jag välja så blir det kanske Nepal. Vackert landskap, höga mäktiga berg, vänliga och framför allt glada människor som oftast lät sig fotograferas.



Vad är en riktigt lyckad bild för dig?
– Det är när man fångar något på bild som visar stämningen från just det tillfället, men de bilderna visar jag sällan för någon annan då det oftast bara är jag som tycker de är bra. Att få fånga något ovanligt på bild är ofta lyckat och om skärpan sitter på rätt ställe så blir det extra bra. Lite humor tycker jag aldrig är fel heller, vilket antagligen syns i mina bilder.

Har du något drömresmål kvar?
– Ja självklart! Ju mer jag reser desto fler platser hamnar på önskelistan. Några av de resmål som jag just nu vill åka till är Snow Hill för att besöka Kejsarpingvinerna, Machu Picchu i Peru och så vill jag väldigt gärna se Lhasa i Tibet. Sydpolen skulle jag vilja komma till också, men det förblir nog bara en dröm. Gotland skulle inte heller vara så dumt.

Vem vill du skicka en sommar-hälsning till?
– Det skulle vara en mycket duktig  fågelfotograf då, Brutus Östling, som lärde mig en hel del om örnfotografering och bildbehandling när jag var på örnsafari i Norge i januari. Jag sänder även en hälsning till de trevliga killarna som deltog på safarin och gjorde att jag inte kände mig ett dugg utanför, trots att jag var den enda kvinliga deltagaren. Glad sommar till alla på fotosidan också!

Publicerad 2009-07-24.

7 Kommentarer

leifdottir 2009-07-24 22:20  
Vad är det för bruna pingviner? Sötnosar!
brutusostling 2009-07-25 10:24  
Hej Margareta,
jättekul att läsa en intervju med dig. Och
jätteroligt att se att någon frågade om de bruna pingvinerna. Det är ungar till kungspingvinerna på bilden. Kungspingvinernas ungar är beroende av sina föräldrar ett helt år, till skillnad från de flesta andra pingviner (det finns 17 arter). MEN det som gör din fråga så bra är att när de första forskarna kom ner till Sydgeorgien så trodde de just att ungarna var en egen pingvinart - vad skulle de tro, de var ju inte där ett helt år.
Håll fotofanan högt, Margareta (när armen väl tillåter det, alltså)!
HJärtlig hälsning
Brutus
PS till er andra: följ hennes blogg!
Leonard91 2009-07-26 16:18  
Jag blev väldigt inspirerad av Sydgeorgien med pingvinerna. Finns det möjligthet att åka dit själv, som privatperson, eller hur gör man för att gå till väga med en sådan resa?
Trevlig sommar!
Mvh Carl
KennethMeijer 2009-07-26 21:08  
Tack för hälsningen. Hoppas att axeln snart blir bra igen. Befinner mig denna vecka nere i Skåne i Brutus hemtrakter.
Hjärtliga hälsningar
Kenneth
jonasforsgren 2009-07-26 21:10  
Svar till Carl.
Visst finns det möjlighet att åka som privatperson till Sydgeorgien. Du kan själv segla dit eller åka på en organiserad resa. Jag var själv ner dit samtidigt som Maggan (Nov 07). Det finns flera organisatörer som erbjuder resor dit. MEN tänk på att åka med en så liten båt som möjligt! De stora är billigare men man får då otroligt liten tid på land vid landstigningarna. De gamla ryska forskningsfartygen (tex Prof Multanovski, Prof Multianov) är mycket bra att fotografera ifrån då du kan komma nära vattenytan och de tar bara 50 gäster.
Googla på resor till Sydgeorgien eller gå till www.polarquest.se för att få mer info. Jag och Maggan åkte med dem och jag vet att de tidigare ibland erbjudit resor med Brutus som guide.
OCH det är värt att spara längre för att ha råd att åka på en mindre båt.
Mvh,
/Jonas
PeBro 2009-07-28 19:06  
Hej Margareta,
Vad roligt att du uppmärksammats med en intervju. Tror många hade varit intresserade av att höra mer om dina äventyr. Jag vet att du har mycket mycket mer att berätta. Tack för sommarhälsningen och glad sommar till dig också, krya på dig.

Hälsningar
Peter

Ps Jag hör av mig....

Merläsning

ANNONS