Artiklar > Svenska pressfotografer bland de bästa i världen

Svenska pressfotografer bland de bästa i världen

Foto: Urban Andersson / Aftonbladet 

Urban Andersson och Magnus Wennman på Aftonbladet och Jonas Lindkvist på Dagens Nyheter har belönats med priser i en av de internationellt mest prestigefulla tävlingarna i pressfoto. Jonas fick två priser. Se bilderna!

Tävlingen heter The best of photojournalism 2011 och har 35 olika kategorier för pressfoto. Det finns också kategorier för bildbehandling, TV/video samt videoredigering.

Urban Andersson fick ett hedersomnämnande i tävlingen för sina bilder i det uppmärksammade reportaget om Candrah Löfgren. Urban Andersson och reportern Staffan Lindberg följde cancersjuka Candrah under hennes sex sista veckor i livet. Reportaget belönades även i går vid Schibsted Journalism Awards.

– Man blir ganska förvånad. Bilderna togs för över ett år sedan, och nu har det blivit två priser på 24 timmar. Det känns fantastiskt, säger Urban Andersson till sin egen tidning.

Se Urbans reportage här

Kollegan Magnus Wennman vann i klassen ”lokalt porträtt” med en bild av en liten afghansk flicka. Bilden togs nära den svenska basen vid byn Al-i-Zyi.

– Flickan bodde i byn med sin farfar. När vi var där på besök kom hon plötsligt ut från ett hus där kvinnorna vistades. Hon var alldeles uppsminkad och jag passade på att ta en bild på henne. Jag kände direkt att det blev ett starkt porträtt, säger Magnus Wennman till Aftonbladet.

Bilden blev också bästa porträtt i svenska tävlingen Årets bild 2011.

Dubbla priser
DN-fotografen Jonas Lindkvist är mångfaldigt prisbelönt, såväl nationellt som internationellt. Främst för sina sportbilder. I The best of photojournalism 2011 placerade sig Jonas trea i klassen för bästa sportreportag med svartvita simbilder.

Se Jonas reportage här

En av bilderna i reportaget belönades även med ett hedersomnämnade i klassen för bästa sportfeature-bild. Bilden föreställer Margit Ohlsson som har världsrekordet i ryggsim för sin åldersgrupp.

Se alla belönade bilder här.Publicerad 2011-06-10. Läst av 10895 personer.

1 Kommentarer

Sara Gust 2011-06-10 23:52  
Bilden på ryggsimmerskan är så vacker, så gåshudframkallande att om jag var tvungen att välja ut en bild att tapetsera hela mitt hus med, forever, så skulle det bli den bilden.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS