Annons
TV > The iceberg lens - objektivet som smälter

The iceberg lens - objektivet som smälter

Under två år drömde den franska fotografen Mathieu Stern om att göra ett objektiv med linser av ett stycke isberg. Drömmen blev sann och varade i 45 min.

Det tog naturen 10 000 år att rena glacieärisen som Mathieu Stern använde för att skapa ett objektiv med islinser. Något han säger sig vara först i världen med att göra. Mathieu Stern  är främst är känd för sin kärlek till äldre objektiv, så kallade vintageobjektiv.

Under sex månader gjorde Mathieu flera olika protyper som smälte efter fyra minuter i rumstemperatur.

Efter två veckor på Island lyckades Mathiu att skapa sitt isobjektiv. Men det tog bara polarluften 45 minuter att smälta polarisen åter till vatten. Ett faktum som är värd att tänka på, menar Mathieu.

Se bildresultat i videofilmen ovan, här är några stillbilder från arbetet med att skapa världens första isbergsobjektiv:

Läs mer i den här bloggen.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-10-29. Läst av 2508 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-10-29 16:20   MikaelSB
Min känsla, efter att ha sett videon uppmärksammad på flera foto- och fototekniska sidor, är att det känns som ett rätt töntig jippogrej. Med risk för att mitt intryck är präglat av andra hemsidors klickjagande återpublicerande videoklippet.

Kanske missar jag något andra har ett öga för.
2018-10-29 18:15   lonian
Vilken skillnad skulle egentligen det göra om man tog is från frysen och gjorde detta jämförelse med is från Island?. Jag köper inte riktigt att det måste vara renare, för det han höll i handen såg ganska smutsigt ut. Snarare att videon skulle bli roligare att titta på, men vad vet jag.
PMD   2018-10-31 00:11
Vattnet från kommunala vattenverk brukar vara tillräckligt rent för att dricka. Det kanske räcker? :-)

"Orenheterna" man får i sina iskuber när man fryser in vatten består mest av luftbubblor, så om man kokar vattnet först så borde det hjälpa. Annars kanske man kan få bort mer lösta gaser ur vattnet genom att placera det i en vakuumkammare (just den där kanske är i största laget, iofs).

Jag har nästan lust att prova. :-)

Att isen skulle bli renare av att ligga i en glaciär i tio tusen år tycker jag låter lite tveksamt. Hur skulle det gå till?
2018-10-29 19:46   SSD
Vi brottas med klimatproblematik och global uppvärmning med smältande isar som ett stort miljöproblem. I skenet av det försöker en mupp skapa objektiv av just galciäris. Jag vet inte, känns bara så oerhört onödigt.
paddmannen   2018-10-29 22:17
Du har åtminstone blivit hjärntvättad att tro att det "brottas med klimatproblematik".
...Mätdata visar att inga onormala klilatsvängningar förekommer och alla domedagsprofetior har visat sig vara felaktiga.
SSD   2018-10-30 06:20
Oj, hjärntvättad! ”mätdata visar inga onormala klimatsvängningar”. Vi har nog se helt olika världsbilder det går at få.....
Per Bengtsson   2018-10-30 10:03
Antingen har Mikael Janghov otur när han tänker eller så har han blivit hjärntvättad.
egideonsson   2018-10-30 10:11
Just att vi brottas med de problemen du nämner gör ju att glaciäris är det perfekta materialet! Bilder från ett sådant objektiv skulle kunna bli otroligt starka just pga. symbolvärdet i att linserna är gjorda av smältande glaciäris, men det hela slarvas tyvärr bort med ett taffligt genomförande (enligt mig).
Rikard Strand   2018-10-30 12:21
Kan du länka till en vettig sida som stödjer ditt påstående så lovar jag att läsa det
paddmannen   2018-10-30 18:42
Richard, börja med den här. Som du kan se så använder klimatalarmismen cherry picking för att låta påskina att utvecklingen är onormal.

https://judithcurry.com/2017/08/16/what-do-we-know-about-arctic-sea-ice-trends/

tempereatursvängningar är inget nytt och har alltid förekommit. Titta på fig 5.
Där kan du se hur det sett ut de senaste 40000 åren. Intressant är att konstatera att det är koldioxidhalten som följer temperaturförändringarna, inte tvärtom...

https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/temperature-is-rising#.W9iXLDFReUl
PMD   2018-10-31 00:00
Mikael: koldoixid är en s.k. växthusgas, dvs den stänger inne energi från solstrålningen.

Om det inte funnes någon koldioxid i atmosfären så skulle jorden bli obeboelig (åtminstone för väldigt många av de arter som finns nu, inklusive människan). Dels för att växtligheten skulle försvinna pga att fotosyntesen inte skulle ha något att binda energi med, och dels för att jorden skulle bli för kall att leva på.

Så vi behöver ha koldioxid i atmosfären för att överleva.

Men ju mer koldioxid som finns i atmosfären desto mer energi absorberas och därmed ökar temperaturen. Det finns, som du tycks ha upptäckt, ett historiskt samband mellan atmosfärens temperatur och dess koldioxidhalt, men korrelation är inte samma sak som kausalitet (https://xkcd.com/552/). Det gäller att studera sambandet noga för att kunna se vad som är orsak och vad som är verkan. Det är precis det som vetenskapsmän har gjort i många decennier, och kommit fram till att temperaturökningen är en följd av koldioxidhaltökningen (och inte tvärtom). Detta är inget nytt utan stod klart redan för 50-60 år sen (allra senast; det kan hända att det var ännu tidigare).
paddmannen   2018-10-31 10:26
Per, du har fel.
Det är temperaturen som driver koldioxidhalten, inte tvärtom.

http://www.sciencebits.com/IceCoreTruth
syntax   2018-10-31 14:03
Detta med klimatet är ju den heta potatisen för dagen. Man svänger sig med citat och med länkar så att det står härliga till. Men, gott folk – jag har gjort något som jag inte tror att någon som för debatt här i landet har gjort. Jag har gått ut i den fysiska verkligheten och direktundersökt hur det förhåller sig med vissa saker. Man kollar alltså själv, och det som man ser med egna ögon har högsta reliabilitet och högsta validitet.
Med stöd av egna undersökningar på Åland har jag funnit att vattenytan i Östersjön ligger helt oförändrad de senaste 60 åren (vattenytan har relativt dragit sig tillbaka ca. 24 cm, vilket är exakt lika med den genomsnittliga landhöjningen). Man frestas nästan att skratta högt när man hör alla tvärsäkra profetior, och påståenden om kommande vattenhöjningar i Stockholm på uppåt sju meter.
Vattnet i Östersjön är i direkt förbindelse med världshaven, och stiger det inte i Östersjön, så stiger det inte (permanent) på andra ställen heller. Om nu vattenytan inte stiger, så är det mycket som klimatalarmistena får att förklara.
Den som vill ha undersökningen sänder bara sin e-postadress via Fotosidan.
PMD   2018-10-31 15:30
@mikael: i vilka peer-reviewade publikationer har "shaviv" publicerat sina forskningsrön?
paddmannen   2018-10-31 16:06
Per, det vet jag inte. Är inte klimatforskare själv, utan bara tänkande individ. Men det räcker ju att titta på rådata för att se att det är temperaturen som driver koldioxidhalten och inte tvärtom. Och den typen av rådata finns det ganska gott om.
En "kul" detalj är att de data som Al Gore hänvisar till i sin propagandafilm faktiskt visar att att temperaturen steg FÖRE koldioxidhalten. ..Men eftersom Gore är så extremt oärlig och att det bara handlade om oligark-propaganda så hade han inga problem med att låta påskina att det var tvärtom. Han visste att han inte skulle bli granskad av mainstreammedia eller någon av de politiskt tillsatta "forskare" som står för hjärntvätten.
PMD   2018-11-02 00:19
Var kommer rådata ifrån?

Bara för att något finns på internet så betyder det inte att det är sant.

Jag föredrar att inhämta kunskaper från etablerade vetenskapmän som publicerar sina alster i publikationer som är fackgranskade av vetenskapsmän inom samma gebit. Det ger en stabil grund för ökad kunskap.

Konspirationsteorier om hjärntvätt tycker jag att vi kan lämna därhän.
2018-10-30 10:04   egideonsson
Jag tyckte det här lät väldigt intressant, men lämnades tyvärr med samma känsla av "rätt töntig jippo-grej" som Mikael Steisner efter jag sett klippet. Fotografens fokus verkar mer ligga på produkten än processen, vilket i många fall är helt rimligt, men i det här fallet resulterar i att han helt missar målet från min synvinkel. Han bränner av några bilder, kastar linsen i havet och avslutar med att berätta hur "vackra" han tycker bilderna är? Det konstnärliga symbolvärde som för mig initialt var lockande med bilder från ett objektiv med smältande linser av ett isberg förloras helt när det hela presenteras i ett filmklipp som skulle passa bättre som reklam åt IcelandAir. Jag hade hellre sett att projektet presenterades i en form där bilderna fick ta mer fokus, och vi som åskådare fick följa med i "försämringen" av bildresultaten allt eftersom islinserna smälter. Ingen koppling till problemen med de smältande inlandsisarna och taffligt presenterat. Synd, för grundidéen är verkligen bra.
2018-11-11 10:05   Cygni
Jag tycker bilderna blev jättefina. Nu är ju jag väldigt svag för den typen av bilder då jag själv fotar en del med hållinser.
Sen tycker jag babblat om att man borde tagit med issmältningen och ekologiska problem är löjligt. Varför måste man det? Kan det inte bara få vara en kul grej!
Ligger det en avundsjuka i att inte komma på en sådan här grej själv eller möjligheten att kunna genomföra det?

Väldigt snyggt gjord film för övrigt. Min nästa investering får helt klart bli en drönare. :-)

Merläsning

Robert Frank berättar om The Americans

San Francisco Museum of Modern Art har gjort en 3,5 minut lång videointervju med den världsberömda fotografen Robert Frank om hans ikoniska fotobok från 1958 – The Americans. Han pratar om några av bilderna i boken och om hur de togs.. Läs mer...

Fotomässan i Älvsjö 2019 ställs in

Stockholmsmässan meddelar på sin webbplats att de ställer in Fotomässan 2019 som var planerad till mars. Istället satsar de på en mässa längre fram i tiden. Läs mer... 3

Kolla som popup store

Jakob Granqvist och Cole Roberts (som driver Nordica Photography och Way Up North) säljer även fotokonst via Kolla. Nu har de öppnat en popup store i Stockholm. Läs mer... 8

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 12

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Poddradio: Så hittar du vinterinspirationen

På vintern tappar många fotografer inspirationen, men inte Fotosidanprofilen Malin Jochumsen. Då fotograferar hon som mest. Läs mer... 1

Brutus Östling har gjort Årets pandabok 2019

För fjärde gången har naturfotografen Brutus Östling fått motta utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” av kung Carl XVI Gustaf. Denna gång belönas han för boken ”Under Afrikas himlar” Läs mer... 5

Andreas Christensen vinner landskapsfototävling

Tillsammans med Huawei så har vi haft en landskapsfototävling under november. Bland över 200 bidrag vaskades till slut fram Andreas Christensens Tones of Purple fram som den slutliga vinnaren. Andreas vinner en Huawei Mate20 Pro. Läs mer... 44

Fem objektiv till Canon RF och Nikon Z från Kipon

Kinesiska Kipon är mest kända för sina adapters, men har på senare tid börjat göra objektiv. Nu börjar de göra fem av sina objektiv med fattningar för Canons och Nikons nya spegelfria småbildskameror. Läs mer... 7