Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Magiska landskapsbilder med storformatskamera

Magiska landskapsbilder med storformatskamera

Foto: Olaf Otto Becker. 
Den tyska fotografen Olaf Otto Becker retuscherar aldrig sina bilder i Photoshop. Istället arbetar han sparsmakat med en storformatskamera och fotograferar helst under nattetid.

Projektet ”Under the norden light” är resultatet av fyra års omfattande resor över den isländska slätten och endast 100 färgbilder. Sådan är han, Olaf Otto Becker. Med en intuitiv känsla tillåter han sig att fångas upp och dras in i ett landskap. Han fotograferar stillsamt med storformat och återkommer ofta till platser han känner att han inte lyckats avbilda till 100 procent.

- Jag arbetar med storformat för att kunna få fina detaljer trots att jag arbetar i förhållanden med svagt ljus. Det blir också lite av en ceremoni att fotografera med storformat, jag känner stor respekt för platsen jag ska avbilda. Med storformat har jag dessutom bästa möjliga kvalitet för att verkligen fånga det fascinerande landskap jag ser, säger Olaf Otto Becker.

Han fotograferar nästan alltid på natten och vill att landskapet ska återspegla hans inre. De långa exponeringarna och det platta nordiska ljuset tillåter honom att skapa magiska bilder med mättade färger. Stämningen är påtaglig. Från branta vattenfall till ändlösa vidder av hav – hans bilder är omsorgsfullt konstruerade men aldrig konstlade.

Becker tar med betraktaren till en plats där tiden tycks stå stilla.

- Jag retuscherar aldrig någonsin mina bilder. Jag kontrollerar bara att färgerna överensstämmer med det jag såg vid fotograferingstillfället, berättar Becker.

Olaf Otto Becker föddes i Travemünde i Tyskland, 1959. Han började som målare och utbildade sig i 1900-tals måleri, men började sedan med fotografi. Han har även studerat design och filosofi. Becker har varit med på ett flertal separatutställningar och grupputställningar i Europa.

Boken ”Under the norden light” blev nominerad under 2006 års upplaga av Rencontres d'Arles Book Award.

Se mer av hans fotografier på hemsidan: www.olafottobecker.de/

Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2010-03-18. Läst av 12002 personer.

Behind the scenes till arbetet med bilderna.

Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-03-18 14:15   mayro
Här förstod jag bilder som en fotograv visar för en gång skull i dessa artiklar ni visar..

men är dessa bilder verkligen obehandlade mer än färger..? Tycker dom ser rätt uppskärpta ut....

Hur som helst läckra bilder !.. Fast denna vinter uppskattas inte is och snö riktigt på samma vis det gjort efter en normalare vinter..
2010-03-18 14:22   Anders Östberg
Tråkiga detaljlösa högdagrar ... men det går nog att fixa till med lite bildbehandling. ;-)
2010-03-18 14:33   F.Eliasson
Jag tycker det är ganska befriande att just slippa se de photoshoppade högdagrarna som det gått inflation i bär det gäller naturfoto.
2010-03-18 15:24   esbtse
Tråkiga bilder. Typiska urvattnade bilder som är högsta mode just nu. Jag börjar bli trött på att de så kallade konstnärerna aldrig kan utveckla en egen stil utan bara gå på det som är inne för tillfället.
Bra att en storformats kamera används åtminstone i stället för lens baby eller Holga.
mvh
Storformats fotograf
2010-03-18 16:06   Sten E
Flera av bilderna var mycket fina, särskilt några från Ilulissat Icefjord, Grönland, närmare bestämt nummer 3, 5, 6, 7 och 8.
2010-03-18 16:08   Måns H
Gillar lugnet och stillheten i många av bilderna. Sänker pulsen och blodtrycket och gör andningen långsammare tycker jag.

Att dom inte är fotoshoppade gör dom också vetenskapligt intressanta. Blått smältvatten från vit eller smutsig snö under vit himmel, förklara det den som kan. Einstein kunde men inte jag.
2010-03-18 16:36   Maua
Jag måste också säga att jag tycker att de flesta bilderna var väldigt platta. I princip alla partier med himmel är helt utfrätta eller väldigt överexponerade men det är nog bara jag som inte förstår mig på storheten?!
2010-03-18 17:20   Jottas
Mycket fina och väl avstämda bilder tycker jag. Jag tycker det borde finnas fler som typ Gerry Johansson mfl, som tar ner oss på jorden och stannar till i det hetsiga samhället.

För er som inte kan se att det finns täckning i alla hödagrar så måste det bero på dålig skärm, jag ser alla hödagrar!

Märkligt att det inte verkar finnas plats för gammal hederlig fotografi om man läser kommentarerna här. Att man faktiskt kan , redan i tagningsögonblicket ta BILDEN! Så kan man göra med film, och en portion kunskap om ljusmätning.
2010-03-18 17:32   paco
Måste varit skoj att gå loss på det här landskapet med kameran.

Tråkigt med den dryga attityden till foto hos många här på FS.
2010-03-18 17:58   Leonard91
Någon som vet vart man kan köpa hans bok? Hade helt klart varit intressant, jag fastnade verkligen för dessa tagande bilderna. Jag håller till fullo med de som säger att de sänker pulsen och tar ner dig på jorden, helt underbara!
2010-03-18 18:40   Makten
Fredrik Mauritzson, ingen av bilderna är utfrätta. Du har nog en felinställd eller dålig bildskärm.
2010-03-18 18:46   ekfeldt
Nån här som testat att göra HDR med storformatare?
..trodde inte det.
Där himlen är utfrätt är oftast det viktiga perfekt exponerat i hans galleri.
Om man kollar hans "vite" så har han gjort en hel del utställningar och alla de gallerierna är nog inte familjeägda.
Jag menar, han har gjort det som de flesta av oss inte har gjort.
Börjar det svenska månne fräta på oss fotografer ?
Hoppas inte att jantelagen tar överhanden på alla artiklar om konstnärer det gått bra för.
Det hade varit synd.
2010-03-18 18:56   Nils Bergqvist
Tycker kompositionerna är ganska ointressanta och platta, landskapet rakt upp och ner utan fantasi eller något särskilt spännande. Undantag dock bilden med de fotande turisterna. Kollade hemsidan också, ser inte mycket av Gerry Johansson i de bilderna, tror Becker har en bit kvar för att nå dit...?
2010-03-18 19:15   RolandLarsson
Jag tror inte att bilderna på webben ens kommer i närheten av de riktiga bilderna. Storformatsbilder brukar vara nästan magiska att titta på "i verkligheten".
2010-03-18 19:41   andersbq
Ointressant och platt? Tvärtom, det här var inspirerande! En fotograf med en trevlig inställning dessutom.
2010-03-18 19:48   rymdrattan
Nils Bergqvist:

Du har nog missat poängen med bilderna. Det är inte meningen att dom ska vara "spännande". Snarare tvärt om.
2010-03-18 19:55   Nils Bergqvist
Anders och Dennis: Varför kommenterar ni vad jag tycker om bilderna istället för att utveckla något om bilderna själva? Är jag så viktig för er eller vad beror det på?
2010-03-18 21:29   Matti Montana
Det må vara jag som inte begriper det tekniska. Men om bilderna nu är tagna med storformat, varför visar han dem i så eländigt smått format på sin hemsida? Känns inte som att jag verkligen får se några bilder, bara thumbnails.
2010-03-18 22:15   Booonzie
Mattias Sigurdsson:

Det är storleken på analog film :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Filmformat
2010-03-19 08:32   Martin F
Tycker det är oerhört uppfriskande att få se någon som tillåter färgerna att gå hela vägen till vitt utan att noja sig för överexponering. Är oändligt trött på HDR-bilder. Dock är det mest landskapet i sig som fascinerar mig... får lite känslan av att bilderna är lite mycket "pang på". Som att storformatet i sig gör bilden.
2010-03-19 08:33   Martin F
Jaha och precis när jag skrivit det så hittade jag några fler bilder som fängslade mig fullständigt :-D
2010-03-19 11:05   Nikonetha
Kan bara hålla med rubriken. Magiska bilder i all sin enkelhet, njutningsfulla, finstämda, där det storslagna landskapet får tala.

Tänk att få se dessa bilder i stor storlek på en utställning.. iallafall skulle jag bli berusad av hänförelse och lycka!
2010-03-19 13:14   Emanuel Dahlberg
Detta är essensen av fotografering. Men folk verkar inte längre förstå vad fotografering är längre. Är inte en bild redigerad i photoshop eller tagen med en digitalkamera så är det bara skit.
2010-03-19 15:41   Anders Östberg
Det finns inte bara en sorts fotografering, Emanuel. ;-)
2010-03-19 17:35   harryett
Han har en del riktigt vackra bilder.. storformat eller inte skiter jag fullständigt i

Merläsning

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer...

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 5 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes