Annons
Artiklar > Webb-TV: Sveriges främste arkitekturfotograf

Webb-TV: Sveriges främste arkitekturfotograf

SVT-programmet Sverige! har gjort ett reportage om arkitekturfotografen Åke E:son Lindman.




Publicerad 2012-11-12.

6 Kommentarer

ekfeldt 2012-11-13 00:29  
Jag blir nyfiken på boken.
Har han gjort den själv så vill jag veta ISBN.
Mer bilder: http://www.adamsky.se/photographers/ake-e-son-lindman
Prime 2012-11-13 12:34  
Fantastisk fotograf! Kolla in hans böcker om ni är mer intresserade http://www.lindmanphotography.com/main.html
LordMaplebridge 2012-11-13 14:34  
Ja, det är ofta läckra arkitekturbilder han tar, men det är förvånande att "Sveriges främste arkitekturfotograf" gör det grundläggande misstaget att överkorrigera lodräta linjer i husfasader. Om man står så pass nära en byggnad att man behöver tilta kameran uppåt för att få med fulla höjden så är det olämpligt att korrigera de därmed lutande linjerna fullt ut så att de blir helt parallella. Resultatet blir nämligen en illusion av att huset ser litet bredare upptill än nedtill, beroende på att andra konvergerande linjer strax bakom den korrigerade fasaden fortfarande antyder ett annat perspektiv.
ekfeldt 2012-11-13 20:33
Du tror inte han har koll på det?
..på allvar alltså. :)
Måns H 2012-11-14 19:25  
Åke E:son Lindman tar bilder som kunderna, arkitekturtidskrifterna och för den delen även jag betraktar som slutgiltiga - rätt vinkel, rätt ljus, mycket hög teknisk kvalité. Man blir lugn, trygg, glad och lite exalterad av att titta på dom.

Ett riktigt proffs.

(Kameran lutar precis så mycket uppåt som vi i branschen tycker känns rätt, d v s inte mycket alls. I o f s tror jag att synen på vad som är "rätt" håller på att förändras i och med att det tas så oändligt mycket foton utan korrektion och att det numera går att generera perspektiv i datorn med valfri lutning på vertikalerna. Åke kanske rätar upp i stället och rätar säkert upp om det blir bättre så.)
Lok 2012-11-16 17:48  
Själv tycker jag det är lite trist att människorna alltid ska bort ur arkitekturfoto, då själva arkitekturen skapas (eller åtminstone borde skapas) ur deras behov. Lite som att fotografera kläder på mannekänger, det kommer aldrig se lika komplett ut, eller vara lika relaterbart som när de sitter på en person.

En fundamental faktor saknas, men kanske är det medvetet för att inte åskådliggöra den så ofta förekommande problematiken med skala och det mänskliga perspektivet inom modern arkitektur. Det blir mer skulpturfoto än arkitekturfoto i mina ögon.

Merläsning

ANNONS