Annons
Artiklar > Nytt analoglabb med hyrplatser

Nytt analoglabb med hyrplatser

Carl Hjelte och Albin Biblom vid mörkrummets värstingapparat som tar upp till 18x24 cm stora negativ. Foto: Claudia Castiglione.

 Foto: Claudia Castiglione

Alldeles intill Södra station på Södermalm i Stockholm har fotograferna Albin Biblom och Carl Hjelte byggt klart ett välutrustat mörkrum i sin arbetslokal. Nu hyr de ut mörkrummet till fotografer som behöver tillfällig labbplats.

Uppsvinget för analogfoto verkar hålla i sig, vilket bland annat märks på att de rekorddyra färgfilmerna snabbt går åt i butikerna. När det gäller svartvitt så har en hel del mörkrum lagt ned genom åren, men nu kanske nya är på väg – och att göra bilder i mörkrum är ju något som lockar många analogfotografer.

Studio Biblom Hjelte heter källarlokalen där de båda fotograferna sedan ett tag har sina arbetsplatser, och numera alltså även ett nybyggt mörkrum som de erbjuder för uthyrning.

– Vi tänker oss att det finns en del fotografer som kan behöva tillgång till ett mörkrum för exempelvis att göra ett projekt eller printar till en utställning. Det är ju ett stort steg att skaffa ett eget mörkrum, och då kan det här vara en bra lösning, säger Albin Biblom.

I mörkrummet finns förstoringsapparater för olika format, varav den största tar negativ upp till 18x24 cm (!).
– Den apparaten väger 400 kilo, så det var inte lätt att få ned den för trappan. Nu står den nog där den står, säger Carl Hjelte.

Utanför mörkrummet finns en liten ”torr-arbetsyta”, och i lokalen finns en även en större studiodel som de hyr ut för fotografering och filminspelningar.

– Det finns ju också möjlighet att arrangera bland annat workshops, bokreleaser och filmvisningar i lokalen – så vi hoppas på att studion med dess centrala läge blir ett tillskott för alla foto- och filmintresserade i Stockholm, säger Carl Hjelte.Publicerad 2023-03-23.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS