Annons
Artiklar > Fotoregler i Stockholms tunnelbana

Fotoregler i Stockholms tunnelbana

Privatpersoner som vill fotografera eller filma i SL:s miljöer behöver i vanliga fall inte söka tillstånd - däremot om man vill göra arbetet i ett kommersiellt syfte.

Det kommer dagligen in förfrågningar om att få fotografera eller filma i tunnelbanan. Det finns dock en del saker att tänka på, som har listats på MRT Stockholms hemsida.

SL begär att man söker ett tillstånd för att få filma och fotografera i tunnelbanan. Det gäller dock inte privatpersoner som vill fotografera eller filma för privat bruk och som inte påverkar eller stör den dagliga verksamheten.

Nyhetsmedia som vill ha tillgång till bilder hänvisas till presscentralen på MTR Stockholm, 0702-046837.

När syftet för fotografering eller filmning i SL-trafiken är kommersiellt kan prislappen landa på mellan 5 000 kronor exkl. moms för en halvdag till 10 000 kronor för en heldag. Det finns också särskilda tider att tänka på, på vardagar är det endast tillåtet att filma eller fotografera under lågtrafik.

Vid kommersiella uppdrag måste man också tänka på att följa de lagar och förordningar som tillämpas enligt Internationella handelskammarens (ICC) regler. Allmänt gäller att SL och SL:s miljöer inte ska figurera i sammanhang som uppfattas som störande eller stötande.

Läs mer om fotoreglerna här.

Publicerad 2009-11-16.

10 Kommentarer

joelchr 2009-11-16 20:14  
Dessutom tar de ca 700:-/timme + moms om någon måste följa med.
grip 2009-11-17 11:58  
dom som har makten över sådana här saker vill ju tjäna pengar på vartenda litet hörn de kan lukta pengar på. Förstår att de inte vill ha massa film eller fototeam överallt som hindrar folk när de ska på eller av tågen, eller att de kanske inte vill vara med på film eller bild men det blir bara mer och mer sådant här känns det som. mer regler och begränsningar. hoppas utvecklingen vänder åt andra hållet snart.
Sven Blomquist 2009-11-17 16:32  
Vad gäller om jag privat syfte tar några bilder som sedan säljs till en tidning? Syftet var ju privat men blev sålt efteråt.
tobbj712 2009-11-19 07:47  
Sven, det kommer bli så jäkla svårt stt avgöra. Kommer säkert att sluta med att de stämmer dig och du vågar inte låta karusellen rulla, och de vinner
ahpybus 2009-11-21 23:28  
Om man pratar med SL och säger att man tänker lägga upp bilderna flickr så anses man vara kommersiell. Jag ifrågasätter att SL kan ta betalt överhuvudtaget. Vad jag förstår är tunnelbanan allmän plats och där är det fritt att fotografera. Pendellinjen är däremot inte allmän plats. Är det någon som vet om tunnelbanan fortfarande är allmän plats?
ahpybus 2009-11-27 09:50  
Det borde vara lika kommersiellt som att lägga upp bilderna på Flickr. Veolia sa att man byggde upp sitt varumärke och därför var det kommersiellt. Vad MTR har att säga vet jag ej.
ahpybus 2009-11-27 09:53  
Frågan kvarstår. Är tunnelbanan fortfarande allmän plats? I så fall borde inte MTR kunna ta betalt alls. Eller ändrade sig detta iom att SL inte längre kör tunnelbanan?
Ichimusai 2012-01-23 19:31  
Tunnelbanan mm är inte en allmän plats och faller därmed inte under de förordningar som gäller fotografer på sådana ställen. Det är en privat anläggning som på vissa villkor upplåts för allmänheten och därmed är det SL och andra entreprenörer som arbetar i trafiken som därmed sätter reglerna för hur fotografering skall gå till.

I tunnelbanan har MTR hand om tillstånd, på lokalbanorna är det i skrivande stund Veolia utom Roslagsbanan där Roslagståg trafikerar. För Pendeltågen är det lite snårigare enär de körs av Stockholmståg men trafikerar på Trafikverkets spår vilket kan betyda att även Trafikverket måste ge tillstånd.

I praktiken fotar folk väldigt mycket för privat bruk i tunnelbanan och det är sällan något problem. Det publiceras också mycket bilder på nätet, Flickr och andra fotosajter och jag har aldrig hört talas om att någon har blivit åtalad, stämd, anmodad att ta bort en sådan bild eller ens kontaktad av SL eller någon av trafikutövarna.

Men man har inte automatiskt rättighet att fotografera som man har på allmän plats, blir man avvisad har man inget sådant regelverk att luta sig på. Ordningsvakter, egendomsväktare och vanliga vakter kan ibland be folk som fotograferar att sluta. Jag känner dock inte till något fall där det har slutat med beslag av utrustning eller bilder annat än de uppmärksammade fallet med polismännen i Hornstull men det var inte en normal händelse.

Det kan förstås upplevas som störande för de som arbetar om de blir avbildade så respektera det.

Fortsätt gärna vara "på" om detta för att försöka hamra fram en bättre och mer precis praxis över hur de regler som satts upp skall tolkas. Jag både arbetar på SL (tom februari 2012) och tycker om att fotografera och tycker det vore trevligt om reglerna blev klarare och enklare.

Merläsning

ANNONS