Annons

Proffsfoto

Artiklar > Fler OCF-tillbehör från Profoto

Fler OCF-tillbehör från Profoto

Profoto bygger ut sitt lätta tillbehörsprogram OCF med en ihopfällbar "beauty dish" och ett filterkit med filterhållare. Vi har provat de nya tillbehören.

OCF står för "Off camera flash" och är ett system som hade premiär med den batteridrivna TTL-blixten Profoto B1. Med uppföljaren Profoto B2 kom en lång rad lätta OCF-tillbehör som passar de båda blixtarna.

1980 lanserade Profoto en mjukljusreflektor i metall som snabbt började kallas "beauty dish". Den är gjord i aluminium och väger relativt lite, men den tar stor plats i packningen. Därför kommer OCF Beauty Dish som är ihopfällbar och dessutom lättare (480 gram). Det går att välja mellan silverfärgad eller vit insida. Den silverfärgade varianten ger ett hårdare ljus vilket ger mer kontrast och tydligare högdagerblänk i bilden. För den som vill ha mjukare ljus går det att sätta på en diffusionsduk som följer med.

En fördel med OCF Beauty Dish jämfört med ett paraply är att man kan placera den närmare motivet och på så sätt få ett mjukare ljus.

Sätt färg på tillvaron

Färgfilter är ett efterfrågat tillbehör och nu kommer ett system för att använda färgfilter med B1 och B2. OCF Color Gel Starter Kit innehåller OCF Grid & Gel Holder, filterhållare i två delar samt tio färgfilter. För den som vill ha fler filter att välja mellan säljs OCF Color Correction Gel Pack med 20 filter för att kompensera för skillnader i färgtemperatur och ton samt OCF Color Effects Gel Pack med 20 effektfilter som exempelvis kan användas för att färga en bakgrund.

Fotosidan provar

Fotosidan har fått möjlighet att prova de nya produkterna. I bilden nedan är pojken belyst med en vit OCF Beauty Dish och den vita bakgrunden har färgats blå med ett kraftigt blåfilter.

Filtersystemet använder samma hållare (OCF Grid & Gel Holder) som redan finns för att fästa raster. Filtret monteras med två ringar som fästs i hållaren. På filtren finns angivet hur mycket ljus de stjäl så att man enkelt kan kompensera med mer effekt.

Det går att använda filtren ihop med flera tillbehör, exempelvis OCF Barn doors eller OCF Snoot.

Eftersom OCF Beauty Dish är ihopfällbar tar den längre tid att montera på blixten än den klassiska metallreflektorn. Reflexerna i ögonen blir inte heller helt runda som med metallreflektorn. Å andra sidan tar metallreflektorn stor plats och ska den ner i en väska blir det lätt ett jättepaket.

Du kan använda samma raster och diffusionsduk med OCF Beauty Dish som till 2-fots OCF Softbox Octa. Vi upplever att OCF Beauty Dish ger något fler variationsmöjligheter.

Frilansfotografen Stefan Tell har testar de nya produkterna mer ingående. Läs här och här.Publicerad 2016-03-07. Läst av 4895 personer.

1 Kommentarer

Dead_Silent 2016-03-08 10:01  
Jag tycker att filterlösningen ser riktigt bra och genomtänkt ut och jag önskar att liknande tillbehör kommer dyka upp även för de andra studioblixtfattningarna. Men jag ser inget pris på produkterna i artikeln.
Svar från froderberg 2016-03-08 10:14
Jag hittar produkterna hos Goecker även om de angett fel namn. Startkitet med hållare och 10 filter kostar 1075 kr ink moms och ett paket med 20 extra filter 650 kr.

http://webshop.goecker.se/web/guest/shop/-/schcategory/id/15382

Merläsning

ANNONS