Annons
Artiklar > Premium > Photo Mechanic Plus utmanar Lightroom rejält

Photo Mechanic Plus utmanar Lightroom rejält

Plus

Camera Bits utmanar Lightroom rejält med Photo Mechanic Plus, som är den nya versionen av Photo Mechanic. Det finns stora anledningar att fundera på om du verkligen behöver Lightroom.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-12-19. Läst av 7864 personer.

47 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2020-12-19 15:42  
David, är det gamla ITPC som används eller ITPC som ett namespace ur XMP? Jag skulle föredra att det använde XMP som DAM brukar göra numera.

Kan man bygga sina egna scheman i programmet eller är det lika begränsat som typ Lightroom?

Använder det ett enda index eller kan man som i fullskaliga flexibla DAM skapa flera olika index och söka i dessa var för sig eller även rakt över alla enskilda index samtidigt i ett och samma sammanhang?

Klarar det dessa krav skulle jag vara intresserad - inte annars. Det finns många som missbrukar herren guds namn :-) och det finns många som jag tycker även missbrukar DAM-begreppet.

Jag har svårt att se Lightroom, som ju dessutom är ett single user program, som ett DAM. Till det är det alldeles för specialiserat och begränsat.
Svar från David Elmfeldt 2020-12-19 15:55
Du får läsa innan du frågar. ;) ja du kan ha flera kataloger. Du kan ta ner 30 dgr test för att se hur det passar dina behov.
SportSkjutaren 2020-12-19 16:08
Gällande ITPC så lagras det i bilden om det är en Jpeg-bild. Som XMP om det är en RAW-fil.
Sten-Åke Sändh 2020-12-19 16:15
Jag har gjort det medan du svarade men jag fick inte riktigt alla svar på deras site, men åtminstone en del.

XMP stöds tydligen och det är ju bra det. Jag ska verkligen kolla detta. Verkar väldigt lovande och det som är bäst är att det är fristående från RAW-konverterarna. Monolitdatabasen i Lightroom är inte särskilt bra egentligen och som det nu är byggt blir ju den en inlåsningseffekt som jag idag aldrig skulle utsätta mig för igen.

Cirka 2000 spänn nu är ju inget att bråka om. Är detta vad det lovar så kan man ju kanske komma till skott med katalogiseringen också.

Om det är som jag vant mig från Fotowares DAM där man bara pekar på den topfolder man vill indexera, så känns det mycket tryggare och flexiblare vid diskombyggnader och migration än jag någonsin känt med Lightroom under de år jag använde detta.

Tack för tipset David, ska ladda ner och testa så fort jag kan. Har dessutom en fotokompis som frågade mig förra veckan om jag visste om något alternativ till Lightrooms katalog som inte han heller gillar men fastnat i. Jag tror Photo Mechanic faktiskt kan komma att passa både honom och mig.

Även han efterlyste behov av att kunna använda olika scheman till olika typer av bilder.
Sten-Åke Sändh 2020-12-19 16:31
Daniel, XMP och ITPC är två olika standards även om ITPC numera även är en delmängd eller namespace under XMP. Båda typer av metadata skrivs in i JPEG-filerna och andra bildfiler såsom DNG och TIFF som s.a.s. är XMP-kompatibla. RAW-och andra filer som inte är kompatibla förses istället i DAM transparent med .XMP-sidecars. Det gäller exv. även MS Office-dokument av olika slag.
SportSkjutaren 2020-12-19 19:28
Jag försökte att hålla det så enkelt som möjligt kring hur det funkar med just Photo Mechanic.
Möjligen kunde jag uttryck mig annorlunda. Likväl så lagrar PM IPTC i Jpeg-filen om det är fråga om en Jpeg-fil, och i en tillhörande "sidecar" XMP-fil när det gäller "RAW-filer" ;)
Att XMP kan användas, och används, även för annat. Är jag redan medveten om ;)
(T.ex. så lagrar Lightroom de justeringar som gjorts på bilderna när de redigeras i XMP-filer som standard).
Sten-Åke Sändh 2020-12-19 22:48
Hela poängen med XMP i Internet-världen och bildfiler är att metadatat ska ligga inbakad i filerna. Då är metadatat oupplösligt förenat med bildfilerna. Om det ligger i sidecarfiler så är risken överhängande att de försvinner på vägen i all hantering. Det borde nog inte vara så att sidecarfiler är default om det nu är det av just det skälet och det kan man ju ändra på. Kör man DNG i Lightroom kan man ju också enkelt uppdatera metadata i DNG-filerna. Annars har man ju alltid metadata i katalogerna tills man exporterar. Det är väl bara RAW-filerna man måste ha sidecarfiler till av de vanligaste bildfilsformformaten.
Sten-Åke Sändh 2020-12-19 22:54
David: Frågan var inte om man kan ha flera kataloger/index, utan om man som i exv. Fotoware kan låta flera index ingå i s.k. Union-index där man kan söka mot flera aktiva index som ingår i samma Union samtidigt.

Jag ser att de löst detta på ett smidigt sätt genom att man enkelt kan kryssa för olika index och söka samtidigt i dessa och det verkar ju jättebra och verkligt flexibelt. Ska bli intressant att se om de kan göra sökningar över flera index med olika datascheman och hur sökresultaten presenteras
SportSkjutaren 2020-12-19 23:41
@Sten-Åke. Du får nog framföra dina åsikter till IPTC. De samarbetar med Adobe kring det här:
https://iptc.org/standards/photo-metadata/iptc-standard/
Marcus Johansson 2020-12-19 15:58  
Mycket intressant, tack!
pdahlen 2020-12-19 16:27  
För en första gallring innan LR så tycker FastStone Image viewer fungerar fint, den är ju också gratis. Detta ser väl ut att vara något snarlikt
froderberg 2020-12-19 22:53
Ska du bara läsa in bilder, tagga och välja så finns PhotoMechanic 6 som är billigare. Det är samma program, men utan databasen för arkiv.
nikitin 2020-12-20 09:08
Eller FastRawViewer, https://www.fastrawviewer.com/
pdahlen 2020-12-20 09:50
Magnus, förstår jag det rätt att man kan gå till extern redigerare härifrån och sedan tillbaka så att det är den redigerade bilden som man sedan kan nå från programmet?
froderberg 2020-12-20 17:43
@Peter. Ja, du kan öppna bilder från PM i Photoshop och redigera, och sedan jobba vidare i PM.
PMD 2020-12-21 00:47
Jag tror att det här med att "tagga" sina bilder manuellt kommer att försvinna. Med maskininlärning går det att automatiskt lära ett system vad bilderna föreställer. Jag känner bara till Google Photos som har finessen att man kan fråga systemet efter exempelvis bilder på blommor eller bilder på gula blommor eller liknande frågor, men det finns kanske flera som klarar sånt.

Man lagrar förstås bilderna hos Google så att man kan dra nytta av att Google har miljontals om inte miljardtals bilder att köra inlärning på.

Kuriosa: min telefon är ganska duktig på att kategorisera bilder. Jag vet inte riktigt om den använder Googles samlade maskininlärningsdata eller om det är något annat, men den lyckades märka en bild jag tog med rätt hundras.
Tomasz 2020-12-21 15:06
excire taggar själv, funkar ganska bra tycker jag. Testa i 30 dagar: https://www.excire.com/en/
Sten-Åke Sändh 2020-12-22 12:49
Per: Nä, jag tror inte alls att all XMP-taggning kommer att automatiseras men det är absolut så att en del av det som går att automatisera kommer att automatiseras som det redan görs i telefonerna, där autotaggning av keywords och adress look up med hjälp av GPS-koordinater redan görs. Bara på ett par år har det skett massor åtminstone mellan de Samsung tekefoner jag haft (A3, A40 och A42 5G)

Det finns en massa andra XMP-element som behöver fyllas i - en del kan malkas nen långtifrån allt. I riktiga DAM finns mycket starka och sofistikerade automationsfunktioner och det är det som skiljer riktiga DAM från halva DAM och rena leksaker. Fullvuxna DAM kan även integreras med exv. SQL-databaser och då händer det saker. Då kan exv. en bild med en identifierare i exv. filnamnet som kan matchas mot post i en relationsdatabas få unik metadara påförd i automatiserade flöden. En del museer och organisationer har den typen av system i drift idag. Dessa har också ofta väldigt mycket mer komplexa XMP-scheman än det som finns i Photo mechanic idag som kör ITPC rakt av och det är där jag upptäckt en av de stelheter som finns i PM i jämförelse med exv. FotoWare. Jag har inte lyckats hitta exv. om och var man i så fall kan ändra i den popuppbild av XMP som man får om nan hovrar över en bild. Den är jag inte gelt nöjd med. Den saknar exv Caption-beskrivningen. Jag skulke själv kunna välja vilka XMP-element som visas i den.
Sten-Åke Sändh 2020-12-22 13:09
Sorry för stavningen ovan, jag är inte vän med dessa skärmtangentbord i telefoner och plattor och hindrades av systemet att redigera. :-(
PMD 2020-12-23 01:00
Auto-tagging i telefoner är betydligt mer avancerad än så. Jag visade i somras ett exempel från min telefon i en tråd här på Fotosidan (mimns ej vilken) där telefonen hade märkt bilden med "dogs" (det var inte helt lätt att se att det var flera hundar på bilden) och även märkt bilden med rätt hundras. Förutom det så tyckte telefonen att "hiking" och "sports" passade bra, kanske beroende på att det förutom hundar fanns en person på bilden klädd i vandringskängor och som höll i en vandringsstav.

Det här är bara början. AI kommer ju inte att bli sämre i framtiden.
AFJ 2020-12-20 09:26  
Det var fin reklam! :-) Som jag fattar det saknar Photo Mechanic redigeringsmöjligheter? Hur kan det då ersätta Lightroom? Men jag kanske missar något?
joakim d 2020-12-20 10:06
Läs sista stycket igen och kolla tabellen där. Att det saknas redigeringsverktyg kan ju ses som både bra och dåligt, man får inte en allt i ett lösning men andra sidan kanske det är lättare att göra en sak riktigt bra än flera och prestandan blir högre av samma skäl. Jag skriver kanske för jag har inte använt programmet själv men jag kommer att ladda ner en demo om det finns och testa programmet
AFJ 2020-12-20 13:57
Joakim, jag läste artikeln. Jag tycker att rubriken och anslaget är vilseledande. Jag kan inte se att att Photo Mechanic är en utmanare till Lightroom, det försöker ju inte ens vara det! För att PM skall vara det krävs - vilket framgår av tabellen - att det kompletteras med annan programvara.
Svar från David Elmfeldt 2020-12-20 14:39
Jag tycker verkligen att det är en utmanare till Lightroom. Den gör stora delar av LR jobb, förutom Develop-modulen där du kan jobba med ngt annat program (som tabellen säger). Men som jag också skriver så får man själv testa om det passar in i sitt arbetsflödet. Personiligen är urval, metadata och arkiv väldigt viktigt. Editering skulle jag kunna göra i annat program än LR.
AFJ 2020-12-20 16:08
David, "stora delar" och "förutom Develop" - det går ju helt enkelt inte ihop för mig. LR utan Develop vore en helt ointressant produkt. Det är kombinationen av de två som är styrkan i LR och jag gissar att de flesta användare lägger betydligt mer tid i Develop än i Library.

Jag tycker att LR i senare versioner har fått bukt med de dåliga prestanda som tidigare plågade det vid taggning av bilder. Tvivlar inte alls på att PM är bättre och snabbare på att organisera bilder men utan redigering och print kan det per definition inte utmana LR. Det finns ju dock gott om andra produkter som är just LR-utmanare.
froderberg 2020-12-20 16:48
@Anders. Olika personer har olika behov. Jag har haft Lightroom som ett rent arkivprogram för färdiga bilder. Jag föredrar att redigera mina bilder i Camera Raw efter sortering i Photo Mechanic 6.

Nu när Photo Mechanic Plus kommit kan jag dumpa Lightroom helt.
Svar från David Elmfeldt 2020-12-20 17:43
@anders. Se Magnus svar. Samma gäller för mig. Sen skriver att PM+ utmanar: ”
Camera Bits utmanar Lightroom rejält med Photo Mechanic Plus, som är den nya versionen av Photo Mechanic. Det finns stora anledningar att fundera på om du verkligen behöver Lightroom”
Roger Vikström 2020-12-20 22:40
aldrig gillat lightrom otroligt segt PM6 o Photoshop som sagt lightroom som ett dåligt komplement för arkiv nu finns PM6+ som en rejäl utmanare valet kan inte vara speciellt svårt.. dessutom värdens bästa support på PM
AFJ 2020-12-20 23:26
Alla har vi förstås olika förutsättningar och preferenser.

Om jag skulle dumpa Lightroom så blir jag tvungen att hitta ett nytt redigeringsprogram OCH ett nytt program för att organisera mina bilder. Att migrera och lära mig nya verktyg som skulle göra mig lika "produktiv" som jag är i Lightroom skulle säkert ta mig över 100 timmar.

Visserligen ogillar jag licensmodellen med prenumeration men det skall mycket till för att jag är beredd att ta det jobbet. Nu är jag förstås bara en glad fotoamatör som fotar någon gång i veckan, hade jag kommit hem med tusentals bilder varje dag hade jag kanske tänkt annorlunda.
AFJ 2020-12-20 23:37
BTW, prestandavinster verkar ju vara tämligen marginell. 3 sekunders vinst vid import av 800 bilder och 28 sekunders vinst för att bygga previews. Det är i alla fall inget som har någon större betydelse för min del. Andra kan ju förstås värdera det annorlunda.
Grevture 2020-12-21 09:11
Anders, jag har från början använt LR både som bibliotek och som framkallare, men gradvis har jag börjat framkalla allt mer i C1 istället, men har haft svårt att släppa LR just på grund av biblioteket (det i C1 har i mina ögon en del svagheter).

Så jag är nog ännu en som med stor nyfikenhet har börjat köra PM Plus och allt mer börjat se att det nog kommer att ersätta LR för mig.

Och prestandavinsterna är m-y-c-k-e-t stora ... :-) Davids mätningar visar bara på en mycket liten aspekt av detta. Den stora skillnaden är om du arbetar med många bilder i taget i LR så säckar det gradvis ihop och blir efter ett tag oanvändbart och måste startas om. Jag som ofta kan ta 500-1000-2500-4000 bilder i ett enda uppdrag vill ofta sitta och hoppa runt i det materialet, zooma in och ut i bilder, kolla vilka som funkar bäst. Och där blir LR efterhand sjukt segt. Och det här blir allt värre ju större databaser man har i LR. Något som de senaste åren fått mig att dela upp mina bilder i årsvisa bibliotek i LR + vissa specialbibliotek för större uppdrag - detta för att hålla prestanda på en nätt och jämnt acceptabel nivå. Något som ju förtar en hel del av idén med att ha en bilddatabas (bibliotek).

PM Plus lirar i en helt annan liga i det avseendet. Jag har nu en databas i PM Plus med ca 350 000 bilder och har inte märkt någon som helst seghet så som LR får när man har mer än 100 000 bilder i en databas.
AFJ 2020-12-21 10:08
Martin, tack för synpunkterna.

OM man överger LR som redigerare och går till C1 eller annat, ja då finns det förstås stor anledning att fundera på om det är värt att ha kvar LR som enbart hanterare.

Som sagt, mängden bilder kan förstås vara avgörande och om man är tvungen att dela upp årsvis i LR är det förstås läge att byta verktyg. För egen del gallrar jag rätt friskt och sparar knappt 3000 bilder årligen och har bara 40 000 bilder totalt i LR så för mig är prestanda en icke fråga.

Jag har inga problem med att acceptera att PM är en bättre hanterare än LR. Det jag vände mig mot var ansatsen i artikeln som tar avstamp i LRs tillkortakommanden och att rubriken ger intryck att PM kan ersätta LR rakt av (för mig är nämligen LR en komplett paket).

Uppenbarligen är jag ensam i att ha den känslan så kanske är jag bara ute och cyklar? Det vore ju inte första gången och garanterat inte sista! :-)

Tack för en givande diskussion som i vart fall fått mig lite nyfiken på PM.

God Jul på er allesamman!
Anders
Svar från David Elmfeldt 2020-12-21 10:19
Detsamma! God Jul och Gott Nytt År! 2021 får bli ett bättre år.
thommya 2020-12-21 10:20
Håller med Anders fullständigt, märklig och vilseledande artikel!
Som att jämföra äpplen och päron.
Om jag hittar en ersättare till t ex. en BMW och skriver följande:
ABC utmanar BMW rejält
ABC utmanar BMW rejält med nya versionen. Det finns stora anledningar att fundera på om du verkligen behöver en BMW. Motorn får du hitta på annat håll.
Photo Mechanic Plus är säkert jättebra men ingen utmanare till Lightroom.

Och varför skall alltid Lightroom ersättas?
Är det för att Lightroom fortfarande är herren på täppan och de facto standard och en jätte.
Och jättar gillar vi inte, lika lite som Microsoft och Google, men som huvudparten av oss inte kan leva utan.
Eller för att det är i linje med artikelförfattarens personliga åsikt?

Skriv hellre artikelrubriker som är ofärgade och relevanta.

Och ja, jag gillar Lightroom men jag är inte religiöst bunden till något program eller ser andra program som hin håle den onde.
Svar från David Elmfeldt 2020-12-21 11:25
Ord och inga visor :) Fair enough! Nu skriver jag utmanar, inte ersätter. Och jag står för att PM+ utmanar Lightroom. Alla fotografer har olika behov och arbetssätt. Men om man likställer LR med Developmodulen så blir din kritik mer förståelig. Men till skillnad från BMW-analogin så måste man inte använda motorn (Develop). Om man använder BMW:n för enbart förvaring och prydnad på parkeringen så kan man sätta dit en cykelkärra. Men det verkar orimligt och därför tycker jag inte BMW-exemplet är klockrent. Dvs för mig är LR _inte_ enbart Develop. och inte den avgörande anledningen. Det är faktiskt den mindre delen av vad jag använder LR till.
thommya 2020-12-21 12:08
Ja, utmanar var ordet men det står även "fundera på om du verkligen behöver Lightroom" som jag likställer med ersätta.
Såklart att Lightroom måste jämställas med ALLA moduler den innehåller.
Inte jämför du väl någon produkt med bara print-modulen i Lightroom t ex. eller plockar ut det som passar för en artikel?
BMW-analogin var kanske inte helt perfekt, men cykelkärran var inte så mycket bättre.
ABC har faktiskt ett mycket bättre utseende (gränssnitt) och bättre förvaringsmöjligheter :-)
Lightroomanvändare nyttjar också Developmodulen mer än vad kanske du gör och mindre av det andra vilket gör artikeln lite haltande.

Nog om det och hoppas på mindre ensidiga och färgade artiklar framöver, god jul!!
Svar från David Elmfeldt 2020-12-21 13:16
Tack kritik! Det är alltid värdefullt. God Jul och Gott Nytt År!
Sten-Åke Sändh 2020-12-22 01:31
Anders: Sedan jag lämnade Adobe och Lightroom 6 så har jag inte använt någon katalog. Jag kör mest sessionsbaserat och det fixar både Capture One bra och DxO Photolab ännu bättre. Jag har dock saknat en sak när jag fått tid att ta hand om mina bilder på allvar nu när jag är pensionär och det är en hyfsad DAM-funktion som inte är alltför strulig att rådda för det är normalt de flesta riktiga större DAM-system och dessutom kostar de ofta väldiga pengar som prisar ut dem för hobbyfotografer och proffs med mindre företag.

Jag har jobbat med FotoWares DAM i sju år så jag vet hur det funkar. Jag har nu kört Photo Mechanic i några dagar och jag är i huvudsak jätteimponerad. Programmet kostade mig ca 2000 spänn, vilket är en skitsumma och det löser en massa problem åt mig. Jag kan enkelt indexera alla mina större "bildfoldersilon" jag har bara genom att peka på toppfoldrarna och indexera. Sedan kan man söka hejvilt i varje silo för sig eller kombinera allihop i en gemensam sökning om man nu vill det, vilket ger mycket större flexibilitet än den Lightroom ger. Genom det integreras alla mina sessionsfoldrar logiskt.

Den andra stora fördelen är att Photo Mechanic till skillnad mot Lightroom ger ett mycket mer omfattande XMP-metadatastöd än Lightroom och det är mycket effektivare att tagga bilderna med än Lightroom. Mitt metadata skrivs in i JPEG, TIF och DNG-bilderna med Bildkommentar, Vem som tagit bilderna, Copyright och möjlighet att speca användningsvillkor och 100 andra fält till. Dessa metadata kan vem som helst sedan läsa i Windowsfilers "Egenskaper" under "Information". Då tappas inte sidecar-filer bort i hanteringen på Internet i fall filerna nu hamnar där.

Programmet integrerar finfint med exv. DxO Photolab om man har det uppe och startat. Man specar bara editor under Preferences, markerar de bilder som ska redigeras och trycker på "E", så händer det och bilderna öppnas för redigering i Photolab (OBS! i Photolab behöver bilder aldrig importeras!! Det är bara att köra) På så sätt kan nu även vi som inte vill ha Lightroom få effektiva metadataredigeringsverktyg, arkiv- och sökfunktioner som är mycket effektivare än de i Lightroom. Photo Mechanic tycker jag dessutom ger väldigt bra kvalitet på previews. Vi kan så välja RAW-konverterare som vi tycker ger bättre resultat än Lightroom utan att behöva må dåligt över att vi inte längre har tillgång till Lightrooms katalogfunktion. Det är riktigt bra nu att Photo Mechanic fått en riktig metadatadatabas i ryggen där det indexerade metadatat snabbt kan genomsökas.

Jag tycker bara PMP saknar en sak jag vant mig vid från FotoWares DAM (FotoWare är inte felstavat det är bara stavat så av norrmän). Jag har just testat och sett att det inte stöder XMP för några andra filtyper än de vanligaste bildfilsformaten. Riktiga DAM kan hantera alla typer av filer, vilket är en stor fördel för företag som vill hålla reda på mer än rena bildfiler. Men man kan inte få "allt i helvetet" för 2000 spänn.

Man kan även skriva ut bilder direkt från PMP men dock bara med det stöd drivrutinen normalt ger men det är som sagt enkelt att markera bilderna och bara trycka "E" och sedan printa som vanligt från konverteraren man kör om man nu tycker det är bättre. Att öppna några bilder i ett öppet DxO Photolab tar bara sekunder.
AFJ 2020-12-22 11:05
Sten-Åke, tack för dina synpunkter. Jag är övertygad om att PM är ett utmärkt program. Många har ju sjungit dess lov i "alla tider" och uppenbarligen har det uppdaterats med ny funktionalitet. Min kritik gällde inte alls programmet utan själva artikelns vinkling.

Jag har ett par frågor om PM - jag kommer att starta en tråd i forumet om det så kan vi fortsätta diskussionen där.

God Jul!
AFJ 2020-12-22 12:14
Sten-Åke Sändh 2021-01-07 16:31
Det har är ingen kritik egentligen David bara ett inspel:

Du skrev i artikeln: "Photo Mechanic har väldigt kompetent metadatahantering men det innebär också rätt komplext användargränssnitt."

Det kan vara sant, men behöver inte alls vara det. Det är upp till användaren. Med en viss engångsinsats kan man skräddarsy sina inmatningsformulär (både direktediteringsformuläret och mallformuläret) och den inforuta med metadatainfo man ser när man hovrar över varje bild i "kontaktkartevyn". På så sätt kan man få de viktigaste gränssnitten i programmet att den passa respektive användares personliga behov och preferenser.
PerK 2020-12-20 10:27  
När jag har många bilder använder jag Fast RAW viewer för att sålla bort det som onödigt. Sedan C1 som databas och bildbehandlare. Det senare tillsammans med Photoshop. Skulle kunna ersätta C1 med Lightroom om det inte vore för att C1 färghantering är SÅ mycket bättre än i Lightroom. Photoshop är ett måste....
Kan inte se vitsen med att ha en separat bilddatabas för bara det. Har man bilddatabasen integrerad i RAW-konverteraren får man sömlös integration med andra programvaror som Photoshop, Nik och Topaz: Export som t.ex. TIF från C1/LR till dom sparas per automatik tillbaka till C1/LR med bibehållen EXIF och sökord. Det är värt mycket.
Roger Vikström 2020-12-21 08:49
C1 som databas vad är det?
PMD 2020-12-20 11:45  
Gränssnittet ser jättebra ut, åtminstone på bilderna i artikeln.
Mycket bra att det är text överallt och inte en massa obegripliga symboler.
Sten-Åke Sändh 2020-12-22 12:44
Per, inte för att dubblera som Per men kan ändå påpeka att det faktiskt finns en del både begripliga och obegripliga ikoner och symboler även i PM :-) i deras bildvusnibgsfönster. I övrigt är det dock som du säger och gränssnittet är med dagens mått mätt, vilket redan påpekats, rätt yxigt.

Det märks att det här i huvudsak är en produkt utvecklad av pragmatiska tekniker och inte av världsfrånvända esteter och det är nog just därför det är så effektivt som det är.
Adrian Ulander 2020-12-20 19:33  
Har inte läst låst artikel, men det är väl herren på täppan (C1) som är spännande att mätas med? Lightroom är något jag betalar för varje månad fastän jag aldrig använt det. (Det kostar dubbelt att bara abonnera på PS jämfört med PS+LR vilket styrker intention bakom min irritation.) 😁
Michael Johansson 2020-12-20 21:36  
Bara för Mac? Jag läser kanske lite slarvigt men jag har inte hittat info om vilken/vilka operativsystem som programmet stödjer. Till och med vid en enkel googling verkar detta vara höljt i dunkel. Kanske kan FS tydliggöra hur det förhåller sig?
cowboy 2020-12-20 21:46
Det är samma tekniska krav för Photo Mechanic och Photo Mechanic Plus.
Programmen finns för Windows och Mac, måste dock vara 64-bit.
https://docs.camerabits.com/support/solutions/articles/48001077442-what-are-the-technical-requirements-for-photo-mechanic-plus-
Sten-Åke Sändh 2020-12-25 15:19
Mikael, jag läste en annan tråd på nätet och där hade man haft problem med PM 6 Plus och de senaste Mac:arna, men dock inte med den version som saknar den nya databasen. Detta rapporterades i november. Dessa problem säger tillverkaren nu är lösta.
lyn42 2020-12-21 15:38  
Jag köpte min första kopia av PM för 12 år sedan. Använder det för att importera, välja ut vilka bilder som skall behållas / bearbetas, samt skriva den IPTC information jag valt att använda. Jag har använt och använder PM tillsammans med ett flertal andra program. Det fungerar hur smidigt som helst. PM är lätt att anpassa till dina behov och mycket kan automatiseras.

Under 12 år har jag betalt för 2 uppdateringar! Om man jämför med andra programvaror är årskostnaden låg. Har nu även börjat använda biblioteksfunktionen.

Kundstöd och framför allt deras Forum är det bästa jag träffat på. Mycket proffsigt. Det finns en klart målsättning att ha nöjda kunder. På deras Forum får du omedelbar hjälp av en av deras utvecklare. Tänk på att det är 9 tim tidsskillnad.
Sten-Åke Sändh 2020-12-25 15:37
För min del har släppet av PM Plus varit det bästa som hänt det här fotoåret. Äntligen skulle jag vilja utbrista kan man få ordning och ÖVERBLICK över alla bilder, kunna rensa ut allt man haft liggande i evigheter för man inte orkar göra något åt det och snabbt och effektivt kunna tagga det man verkligen vill ha kvar. Bitarna föll på plats med nya Plus och arkivdatabasfunktionerna.

Jag har haft Lightroom sedan version 1.0 men aldrig kommit på tanken att använda den monolitdatabasen av flera skäl. Dels har XMP-stödet där varit för stelt och begränsat och ineffektivt för mig. Dels har jag upplevt hur stökigt det blev när jag försökte bygga om lagringen från en dator med två drivar till en. Jag gillar heller ibte den brist på flexibilitet Lightroom haft och att programmet bygger in användarna his Adobe, vilket säkert är en av avsikterna med designen. Previewbilderna har dessutom länge varit under par med LR.
Sten-Åke Sändh 2020-12-25 15:54
PMP har samma robusta tänk som andra riktiga fullskaliga DAM haft länge, som bygger på att metadata alltid finns tillgängliga ihop med bilderna. Lightrooms momolitdatabas är inte bara "single point of failure" i ett antal avseenden utan designen gör även att den blir svårmigrerad vilket en del nu är smärtsamt medvetna om.

Den dagen en PM-användares företag vuxit och de vill jacka upp till ett riktigt fullskaligt DAM, så är det bara att kasta ut PM och istället låta ett nytt DAM peka på en eller flera toppfoldrar där alla bilder ligger och indexera för det nya DAM:et istället.

Det är ett väldigt starkt argument för att välja en distribuerad metadata-källa som man har om metadatat ligger i de XMP-kompatible bildfilsformaten och relaterat till RAW-filerna i sidecars till 100%. En annan sak jag gillar är att PM tillåter att RAW+JPEG hanteras som en och ett samma objekt metadatamässigt så man slipper osynk i görligaste mån mellan RAW-filer och JPEG. Även det underlättar metadatahanteringen
Sten-Åke Sändh 2021-02-14 12:03  
Lightroomanvändarna har väl två val nu. Antingen kan man lämna Lightroom helt och då får man byta till både ny Raw-konverterare och nytt arkivprogram och då gäller Photo Mechanic Plus eller så köper man Photo Mechanic 6 (utan arkivdatabasdelen) som urvals- och metadataredigeringsverktyg som komplement till Lightroom.

För en del som redan tidigare upplevt prestandaproblem med Lightroom så lär ju inte de bli mindre framöver när många nu regelmässigt kommer ta 50 MP plus-bilder med de kameror som kommer bli allt vanligare framöver.
ANNONS

Mer premiumläsning