Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Canon EF 85/1,4L IS USM

Stabiliserad, tätad och ljusstark

Test: Canon EF 85/1,4L IS USM

Säkert med stabilisering. Bildstabilisering minskar risken för att drabbas av rörelseoskärpa. Med ett så här pass ljusstarkt objektiv ger det möjlighet att fotografera handhållet i mycket svagt ljus. I det här exemplet räckte ljuset till för att ge en kort slutartid, men även då är stabiliseringen som en extra försäkring för skarpa bilder.  Bilddata: Senator Risa Hontiveros från Filippinerna, uppdrag åt DN, Canon Eos-1D X Mark II, 1/400 sek, f/1,4, ISO 400.

 
Plus

Canon var först med optisk bildstabilisering redan på 90-talet. Nu har de utvecklat tekniken så långt att den fungerar med ett kort ljusstarkt tele. Vi har testat Canon EF 85/1,4L IS USM.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-10-29. Läst av 4538 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

2 Kommentarer

Flash Gordon 2019-10-29 16:28  
Kan bara hålla med om att detta är ett objektiv av toppklass. Ägde under många år 85/1,2. Det kunde vara magiskt men när det gäller AF var det minst sagt trögt. Många säger att det var magiskt på grund av sina optiska defekter.
Den har färger och ljus som är speciella och svåra att definiera. Det kan också i sällsynta fall ge fruktansvärd fringing vad nu det heter på svenska.

Det nya 85/1,4 äär helt annorlunda. Det äör optiskt mycket bättre. Har en snabb AF som är till stor hjälp när man fotar porträtt med kortskärpedjup.
Det nya 85/1,4 är klart bättre. Fast jag saknar det där speciella som 85/1,2 har.
Martin Ekwall 2019-11-01 12:24  
Jag har också ägt en 85 f1.2. Den har en en fantastisk lyster i bokéhn om man får uttrycka sig så och det är väl det som skiljer sig från 85 f1.4 och att oskärpan är lite mjukare även på mindre bländare i jämförelse med 85 1.4.

Jag gillar att fota folk i motljus (företagsporträtt) mot fönster el dyl och använder blixtar för att ljussätta talangen, 85 1.2 hade en tendens att då jaga fokusen och laggar därmed, det var den stora orsaken jag bytte för 1.4:an är mera exakt och snabbare. 1.2:an behöver kontrast för att sätta fokusen snabbt och exakt men får den ljus är den snabb. Jag lyckades följa en fiskmås 5-10 meter ifrån mig där varje bild var skarp.
Att försöka filma med 85 1.2 var hoppläst även i manuell fokus, det går inte att fokusera mjukt med denna glugg.

Gluggen har en skön känsla att arbeta med, IS funkar fint, en riktig proffsglugg!
Och jag håller med Mats att jag saknar 1.2:an´s känsla ibland men det är för extravagant att ha två L-85mm gluggar : P Därmed är det inte sagt att 1.4:an inte har en fantastisk bokeh för det har den.

Bokéh-fringing är mindre och bättre kontrollerad i 1.4:an men den finns där med på stora bländaröppningar. Vill man slippa den får man skaffa RF 85mm det finns två st där också att välja på eller ha båda ; )

Merläsning

ANNONS