Annons
Artiklar > Test: Canon EOS R6 – Proffskamera für alle

Test: Canon EOS R6 – Proffskamera für alle

I korthet: Canon Eos R6 är syskon­modell men med Eos R5 med 20 megapixel istället för 45 megapixel. Kamerahusen är lika, men R6 saknar toppdisplay och är inte byggd i metall. R6 har också lite enklare wifi- och videofunktion. Autofokus, serietagning, menyer med mera är däremot samma.

 
Plus

Canon har tagit sensorn från sin proffsmodell 1D X Mark III och stoppat den i ett litet kamerahus. Trots det kan Eos R6 ta 20 bilder per sekund och har en autofokus i absolut toppklass. Canon Eos R6 är helt enkelt en proffsig kamera för alla.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-08-23.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

6 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2021-08-23 15:24  
Är det jag som missat något? Är detta samma kamera som Dpreview hade till review 26 augusti 2020? Det är ju för ett år sedan om några dagar.

https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-r6-review
David Elmfeldt 2021-08-23 15:38
Ingen aning om det är samma kamera. Det tror jag inte. Vårt test fanns med i nr 6 2020 av Fotosidan Magasin. https://www.fotosidan.se/magasin/digital.htm Nu här digitalt.
Bruno W 2021-08-23 15:53  
Numera så är det möjligt att lagra video på båda korten.
https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/canon-eos-r5-far-battre-ibis.htm
Bussmicke 2021-08-24 22:23  
Intressant, dock känns 20 mp rätt begränsande idag när jag är van att ha att beskära av med de cirka 30 mp som 5D4 och R har.
brutusostling 2021-12-09 12:26  
Magnus, en eloge för att du så bra förklarar det här med att man klarar sig långt, väldigt långt, även med 20 megapixel. Har ju gått över delvis till Sony A1, en kamera som jag köpte för att den är så överlägsen vad gäller kontinuerligvAf och inte minst flygande fåglar. A1:an skulle säkert ha diskvalificerats för doping om det funnits ett OS för kameror. Men jag har nyligen även köpt en Canon R6, för att jag ändå har så många objektiv som är Canon. Men jag skulle aldrig lägga 20 lakan till för R5:an, för mig som proffs vore det ett slöseri. Jag har kunnat blåsa upp förstoringar på två meter från fyra-fem megapixel, för femton år sedan, och förstoringarna har ingen klagat på. Så 20 MP räcker otroligt långt. Skulle jag fotografera landskap räcker R6 i synnerhet, för då kan man ju komponera bilden så att man utnyttjar hela sensorn. Man behöver inte croppa, beskära som man ibland måste göra med action.
Sten-Åke Sändh 2021-12-09 17:56
Men tycker du inte att Mikael har en poäng i argumentet att fler pixlar ger mer utrymme och frihet att beskära.

Jag har länge haft en gammal A7r med 36 MP parallellt med en A7III med 24. Jag har ibland saknat dessa 36 MP när A7III blev min huvudkamera för tre år sedan. Så när nu A7IV kom med samma typ av AF som i A1 och 33MP så var det inte särskilt svårt att motivera sig för att satsa på en sådan.

I mitt fall har det inte handlat om fåglar utan om att jag mycket använt nästan bara ett 35mm objektiv "på gatan" och med 36 MP kan man enkelt skära rätt hårt och få en betydligt smalare bildvinkel vid behov.

För 15 år sedan köpte jag min första digitala systemkamera som hade 6 MP och en Epson A3 R1800. Då läste jag lite senare att 6 MP egentligen inte uppfyllde villkoren den utskriftsstorleken borde kräva men jag såg inga problem med den kombon för egentligen handlar ju detta ytterst om betraktelseavståndet eller hur?
Svar från froderberg 2021-12-10 11:11
Det tåls verkligen att upprepas att dubblerat antal pixlar bara ger cirka 30 procent ökad verklig upplösning. Skillnaden är verkligen mindre än siffrorna antyder.

Men jag har ändå skaffat två R5:or. En anledning är att det är enklare att byta utsnitt mellan 1,0x till 1,6x med ett knapptryck än att krånga med telekonverter som drar ner skärpan. Med R6 blir det inte många pixlar kvar om man använder den funktionen.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning