Annons
Artiklar > Test: Fujifilm X100V – Skarpare och tätare

Test: Fujifilm X100V – Skarpare och tätare

Plus

Fujifilm X100-serien är en modern klassiker som ser ut som en gammal klassisk mätsökarkamera. På insidan har det hänt mycket och nya X100V bjuder vädertätning och en hel del ny teknik.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-09-10. Läst av 4721 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

9 Kommentarer

Makten 2020-09-10 15:26  
Det har skrivits på nåt ställe att det av outgrundlig anledning är olika dioptrijustering av EVF och OVF, som fått en del att inte kunna använda den ena eller andra. Är det nåt ni märkt? Eller är det bara om man har grava synfel som det spelar roll?
hornavan 2020-09-10 17:49  
Ingen bildstab, bättre, men inte bra glugg. Halvtaskig vädertätning, slö autofokus, begränsad batterikapacitet mm.
Hur kan den få omdömet ”toppklass”?
Jag läste texten för att kanske prova en Fuji, men recensionen och priset fick mig på andra tankar.
MikaelSB 2020-09-10 18:20
Det finns egentligen ingenting i närheten lika bra i klassen. Sony RX100-serien och Ricoh GR-serien torde vara de närmaste konkurrenterna och de tar sig an uppgiften annorlunda. Även utan bildstabilisering och inte helt komplett vädertätning är X100V mer av en komplett utrustad kamera än vad upplevt med båda RX100-serien och Ricoh GR (även modell 3).

Som jag ser det gör man ett visst misstag i att läsa in för mycket tekniska specifikationer när X100-serien är mer kombination av känsla och lite livsstilskamera. Inte perfekt, men ett attraktivt litet kamerapaket vars närmaste mer realistiska konkurrent är X-Pro 3.

Jag skulle rekommendera att du provar kameran när du får en chans. Jag velade länge i fotobutiken när det stod mellan en X100V eller en X-Pro 3. Men det föll på så otekniska saker som designen och den supertysta slutaren.
hornavan 2020-09-10 21:17
Det känns som känslan och utseendet är det avgörande.
Med en Sony 6xxx modell och fin glugg får man många fördelar, fast utan feelingen.
Personligen är jag nog inte van att klara mig med enbart en glugg.
XT-30 + 23 mm, kan det vara något för herrarna?
martinot 2020-09-13 21:16
"Ingen bildstab, bättre, men inte bra glugg. Halvtaskig vädertätning, slö autofokus, begränsad batterikapacitet mm.
Hur kan den få omdömet ”toppklass”?"

Fs redaktion kanske inte fanatiskt låsta till enbart Sony (även om också de gör mycket fina kameror)?
Benganbus 2020-09-10 18:56  
X100 är den kamera som Leica borde ha gjort som insteg i Leicavärlden! :)
Hur som helst, jag forsätter med min X100S ett tag till!
/B
rikitikitavi 2020-09-10 21:19  
Den ser fin ut. Gillar att dom gjorde något åt objektivet och vädertätningen är ju onekligen lite skönt att ha om man ska ha den när man är ute och gatufotar tex. En annan personlig grej är det med metall schassit, inte för att den andra kändes direkt plastig, men tycker det ger lite mer kvalitets känsla och när det väl repas ser jag hellre att det är en repa i metall än att det sticker ut lite plast ur ytan av silver eller svart.
Hade jag inte redan haft en X100F tidigare och något annat redan att gatufota med hade denna legat bra till.
Nisse Larsson 2020-09-11 14:34  
Kört gatufoto ett par månader med x100V. En fantastisk kamera för det ändamålet. Håller helt med vad Magnus skriver. Men jag använder däremot den vikningsbara skärmen ofta.
Bjucke 2020-09-11 21:44  
Det är inget snack om saken: det nya objektivet på X100V är väldigt mycket skarpare än det som fanns på tidigare versioner av kameran!
En ofta förbisedd funktion är möjligheten till digital zoom, Jovisst, man kan göra beskärning och interpolering i efterhand i PS men det är bekvämt att bara vrida på en ring och resultatet blir ofta väldigt bra, speciellt i 50 mm.
En egenhet är att kameran ofta underexponerar något – det går att komma runt, men kräver viss vana och beredskap.
Autofokusen funkar snabbt och fint! Kameran formligen sprutar ur sig bilder om man väljer multiexponering och skärpan hänger hänger med fint.
Den elektroniska sökaren är klart överskattad, men bekväm att ha till hans för att kolla att man exponerar rätt. Tacka vet jag genomsiktsökaren - med ett vred kollar du snabbt ett infällt histogram som visar hur du exponerar.
Den vinklingsbara skärmen är väldigt välkommen och mycket fin – jag använder den allt mer!
Märkligt att kameran inte levereras med batteriladdare. Det går dock att ladda batteriet i kameran via USB i datorn och med en USB-laddare till en iPhone.
Det går att styra kameran på distans via en app på iPhone men räkna med mycket huvudbry innan du får det att fungera! När uppkopplingen väl är upprättad via ett litet nätverk är det mysigt att fotografera och ladda ner bilder snabbt till telefonen fvb till nätet.
Kameran är försedd med en lång rad olika filmsimuleringar som man kan experimentera med och även utveckla själv efter skön och fantasi. Många hemkörda ”recept” delas på nätet bland entusiaster.
Sammanfattningsvis: X100V är en ball kamera med hög hipfaktor – den drar till sig blickar på stan. Kameran låter dig ta väldigt fina bilder, men du måste anstränga dig för du får inget gratis här! Rätt använd kan du få strålande vackra och skira bilder med en dynamik som motsvarar det ganska höga priset. Fel använd får du mediokra bilder som en iPhone lätt kan ta bättre.
En sak till: Svart eller silver? Svart så klart!
ANNONS

Mer premiumläsning