Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Vidvinkel och telekonverter – en smart kombo

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Snyggare med skift. Den vänstra bilden är tagen utan adaptern och kraftigt riktad uppåt för att få med hela tornet. Den högra är tagen med adaptern fullt skiftad uppåt. Då får man med tornet utan att behöva luta kameran lika mycket uppåt. Det ger tornet mer parallella linjer i höjdled. Notera den ökande vinjetteringen upptill.

 
Plus

Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2018-12-06. Läst av 6197 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

4 Kommentarer

PMD 2018-12-07 11:33  
Det var en fiffig adapter! Shift-adapters har ju funnits ett tag, men utan inbyggd teleconverter så man måste använda ett objektiv med större bildcirkel än vad man normalt har på det format man använder.

Priset för objektivet och adaptern är flera tusenlappar lägre än ett Canon TS-E 17mm f/4.0L (men måste ju ha en EF-till-FE-adapter också). Det vore mycket intressant med en jämförelse mellan de båda alternativen.
Rosse 2019-02-04 14:36  
Är det bara jag eller är det inte rätt mycket distortion i den högra bilden också?
Balkongen på tornet i den högra bilden känns ju rätt rät. Men resten.. fönstrena till vänster lutar ju ganska mycket inåt och hörnet på tornet i mitten mot betraktaren skjuter uppåt så hela tornet ser onaturligt spetsigt ut.
Blir effekten verkligen såhär med ett canon tilt-shift objektiv?
froderberg 2019-02-04 14:44
Ja, det blir samma utdragna effekt med Canons TS-E-objektiv. När man skiftar ordentligt så kan hus de onaturliga ut eftersom vi är vana att betrakta dem underifrån.
Svar från Grevture 2019-02-04 15:16
Distorsion är det inte, distorsion handlar ju om förvrängning (t.ex. att raka linjer blir krökta). Det du ser är ju lutning, alltså effekten av perspektivet (att motivet är fotat snett underifrån). Det är ju inte ett optiskt fenomen utan, tja, perspektiv helt enkelt :-)

Att du ser viss kvardröjande lutning handlar om att det inte går att skifta objektivet så mycket att man helt kompenserar för det ganska extrema perspektivet.

Att sedan tornet ser onaturligt ut är en effekt av att försöka kompensera (med skiftfunktionen) för ett såpass extremt perspektiv - vår hjärna har ju svårt att acceptera att ett torn skulle se ut om på högra bilden eftersom det faktiskt inte ser ut så i verkligheten.

Tänk på att bildexemplet är ganska extremt och mest till för att illustrera vad det är som ett skiftobjektiv gör. Vid mer normal användning undviker man att försöka kompensera så här kraftiga perspektiv. Istället försöker man rätta till så mycket som möjligt genom att placera sig bättre (i det här fallet högre). Skiftobjektiv använder man till att räta upp det lilla man inte kan åtgärda genom att välja ett bättre perspektiv, då ser de inte alls så onaturligt ut.
Rosse 2019-02-04 15:21
Ok, då förstår jag lite bättre!
Undrade just varför man vill slänga ut 15 tusingar på nåt som inte ser bättre ut, bara annorlunda :)
Men då vet jag! Tack!

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo