Annons
Artiklar > Test: Negative Lab Pro 2.2.0

Effektiv konvertering av negativ

Test: Negative Lab Pro 2.2.0

Klarar även subtila färger. Det här är en typ av motiv som brukar kunna förvirra både den automatiska vitbalansen och automatiska exponeringen i en kamera. Men Negative Lab Pro har inga problem att förstå att snö skall vara vit med små antydningar till blått ljus som det blir en kall vintereftermiddag.

 
Plus

I samband med att vi testade ett verktyg för att digitalisera film – Nikon ES-2 – så passade vi på att kika på Negative Lab Pro, ett program som kan förenkla konverteringen av färgnegativ till positiva bilder.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-03-25. Läst av 4340 personer.

10 Kommentarer

luminousoctaves 2021-03-25 18:48  
Det är bra! Smart lösning.
jonas18z 2021-03-25 22:50  
För mig är det ett under att Adobe inte lagt till en inverterad-funktion , så att alla verktyg fungerar korrekt när man arbetar med negativ.
Bussmicke 2021-03-26 20:38  
Jag vet inte om 1000 kr är prisvärt bara för att konvertera negativ till positiv.
Cambo 2021-03-27 07:41
Finns det en trial så ska du prova innan du lägger en tusing på programmet. Jag använder det och förvånas över hur enkelt och bra det är.
froderberg 2021-03-28 19:47
Priset får ställas i relation till tidsvinten och resultatet. För mig som har fotat tusentals rullar negativ färg är det lätt värt en tusing att spara massa jobb och sannolikt få en bättre resultat. Jag köpte programmet och är mycket nöjd.
Sten-Åke Sändh 2021-03-27 01:21  
Tack för tipset Martin. Jag har två stora IKEA-plast backar fulla med färgnegativbilder och de har jag inte ens orkat tittat åt på länge just därför att jag inte lyckats något vidare med att digitalisera dessa tidigare.

Om det var 1000 kr det kostade så är det en skitsumma i sammanhanget. Om det är värt det? Tja man behöver inte bråka med många bilder innan det programmet betalat sig.

Kan dock hålla med om att det är konstigt att inte ens gamla konverterare såsom Lightroom och Capture One löst detta för länge sedan. Gäller inte minst Capture One som ju många använder vid reprofoto.

..... men finns den bara som plugin till Lightroom. Vilket mörker i så fall för jag har ingen större lust att köra Lightroom igen.
Pen_taxen 2021-03-29 14:03  
Jag har provat testversionen, och visst den fungerar, jag använder digital kamera med mackro objektiv, och får då digitala original, har tidigare konverterat i PS - fördelen då är att du får behålla den avfotograferade neg originalen och sedan ett positiv i lightroom- vid test av avfotograferat negativ- så har du inget sk neg original kvar, annat än i negativ pärmen, så jag vet inte om det är värt 1000:- ...
Sten-Åke Sändh 2021-03-29 17:12
Jag förstod nog inte riktigt. Om du reprofotar ett färgfilmsneg, så får du väl ett färgfilmsneg i RAW oavsett vad man gör med det senare i Photoshop eller Lightroom??
Pen_taxen 2021-03-30 10:30
Det går inte att spara i RAW i PS. Jag har ändrat mig och har köpt programmet, vilket betyder att efter konvertering i LR- då det blivit ett positiv, är "filmen" fortfarande RAW(DNG) , men om du konverterar - som jag gjort hittills- i PS, kan du endast spara i PSD eller TIFF. Men vad jag menade är, när du gjort konverteringen, så finns inte negativet kvar i datorn, men om du gjort som jag gjorde tidigare, så inverterades en kopia i PS och "kopian" och neg är kvar i ligthroom- för en ev ny "framkallning"
Pen_taxen 2021-04-01 10:54
Nu har jag hittat ett"work flow" som fungerar, efter att kollat på FORUM på NLPs hemsida.
1. Fotografering av neg till DNG Import till LR
2. konvertering av NLP i LR.
3. damm borttagning i PS
4. Spara som PSD
5.Konvertering i LR (Bibliotek/konvertera foto till DNG)
KLART
ANNONS

Mer premiumläsning