Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Artiklar (PF index artiklar) > Test: Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct

Absurt, men fantastiskt objektiv

Test: Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct

Plus

Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct är fantastiskt ljusstarkt och högpresterande, men också fantastiskt tungt och dyrt. Nikon vill visa potentialen hos den nya Z-bajonetten och det lyckas de onekligen bra med.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-01-27. Läst av 4857 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-01-27 09:18   joakim d
Jag tycker det är kul att Nikon gör ett sådan här objektiv för att visa vad som är möjligt med nya Z-fattningen.

Det ska bli spännande och se hur bra deras f/1,2 objektiv blir när de kommer framöver. Med tanke på vad de gjort här och hur bra 1,8:orna är så ser det lovande ut.
Svar från Grevture 2020-01-27 13:18
Nu är jag på det stora hela en varm anhängare av rationella och praktiska objektiv men ibland är det omväxlande och kul när tillverkare vågar släppa lite på bromsarna. Kameravärlden blir, i synnerhet i perioder som nu när marknaden krymper, nästan lite överrationell och därmed lite tråkig.

Även om jag förstår att tillverkarna i första hand måste satsa där de har bäst möjligheter att tjäna pengar så gillar jag att de i alla fall ibland tar ut svängarna lite (eller ibland mer) som Sony nyligen gjorde 100/2,8 STF, Fujifilm med XF 200/2 eller Canons med sitt RF 28-70/2. Eller ännu mer uppenbart galna objektiv som Zeiss med sina Otus-objektiv eller som Nikon gjort här.
2020-01-27 15:26   jkm
Underbart tryck i bilden på skidsnubben!! Snacka om 3d känsla... Kan tänka mig att många produktfotografer sätter denna glugg på önskelistan... Ha det gött!!
Svar från Grevture 2020-01-27 16:20
Jag skulle väl gissa att porträttfotografer men kanske i synnerhet bröllopsfotografer är de som känner starkast habegär :)

Korta skärpedjup och tydligt utsuddad bakgrund uppnår man ju relativt enkelt med ljusstarka teleobjektiv. Typ 200/2 eller 300/2,8. Men då får man ju också ett väldigt snävt utsnitt av för- och bakgrund, vilket ofta är mycket hjälpsamt, men också gör bilderna väldigt renodlade och ibland lite "platta".

Det trevliga med extrem ljusstyrka och lite kortare brännvidd - som 58 mm - är ju att man får samma typ av skärpesläpp, men med mycket mer för- och bakgrund och därmed mer närvarokänsla och - som du uttrycker det - 3D-känsla.
2020-01-27 16:00   Tony johansson
Jaha, då är det väl till att ställa sig i kön inför släppet då, eller ? Det är ju bara att teckna in bostadsrätten eller huset eller någon annan valfri fast egendom, inför köpet.

Obs !
Innehåller spår av ironi.
Svar från Grevture 2020-01-27 16:26
Låter som en sund strategi. I alla fall om det är hus/bostadsrätt i en storstadsregion med någorlunda höga fastighetspriser :-)

Men skämt åsido, även om målgruppen är väldigt liten, så finns de nog helt klart (små) grupper av fotografer för vilka ett sådant här objektiv är väl värt pengarna.
Tony johansson 2020-01-27 16:57
@ Martin;
Helt säkert att set finns köpare för den här typen av produkter, precis som det finns köpare för 800 mm gluggar.
2020-01-27 21:45   PMD
Mycket välkorrigerat för koma tror jag har varit huvudpoängen med Nikons Noct-objektiv ända sen Noct-Nikkor 58mm f/1.2 från 1970-talet. Det gör verkligen nattbilder mycket mer njutbara.

Jag hoppas att det här objektivet tappar jättemycket i värde när man packar upp det ur kartongen. :-)
Sten-Åke Sändh 2020-01-27 23:14
Kanske något för Landstinget att satsa på för det är väl på sjukhusen de flesta med koma ändå lär hamna till sist ;-)
2020-01-28 08:26   Makten
Nog är det synd man inte siktar på samma tekniska kvalitet hos ett ~f/1,8-objektiv istället. Det hade kunnat bli vansinnigt bra utan att bli alltför stort, tungt och dyrt. Redan f/1,4-objektiv som är riktigt bra är för klumpiga i mitt tycke och den här heffaklumpen är lååååångt bortom rimlig.
Leica är ett undantag åt andra hållet och har bantat APO-Summicron 50/2 lite väl mycket så att det trots priset är lite "stökigt" utåt hörnen.

Som det är nu får man välja mellan galenskap och tråkig medelmåtta:-))
Eller köpa en GFX och få precis rätt avvägning, fast med lite större skärpedjup;-)
Svar från Grevture 2020-01-28 12:13
Jag skulle nog tro att de nuvarande f/1,8-objektiven med Z-fattning visar ungefär hur bra optisk kvalitet man kan bygga in utan att pris och storlek börjar skena iväg. De är ju inte direkt billiga, även om jag skulle hävda att de är mycket prisvärda.

Ta Z 50/1,8 som faktiskt redan är tokigt bra, det kostar 6000 kr hos de flesta handlare. Hade man skruvat upp kvaliteten ens i närheten av Noct-objektivet hade det nog hamnat runt om 12000-13000 kr istället - minst.

Om jag tolkat Nikons lanseringsplan korrekt så verkar de sikta på att ha en serie måttligt prissatta och relativt kompakta fasta f/1,8-objektiv där vi redan sett 24, 35, 50 och 85 mm dyka upp. Och att det sedan blir en liknande serie f/1,2-objektiv där man då troligen tar ut svängarna mer rejält sett till oskärpeteckning, hörnprestanda osv. Och då hamnar vi nog på priser ungefär som Canons RF 50/1,2, dvs 25000 kr eller så.
Makten 2020-01-28 12:38
Ja, Z-gluggarna verkar vara en utmärkt kompromiss och det är nog bra att de inte valt större ljusstyrka. Säkert till en del köpares förtret dock.
Men, det är just de där ickeexisterande 12-13kkr-objektiven med måttlig ljusstyrka som saknas. Så fort optisk perfektion är på tapeten så ska det av nån skum anledning också vara sjukt ljusstarkt, och så blir det antingen jättestort och jättedyrt eller inte så bra som det hade kunnat bli.

Så, istället blir det de nya f/1,2-objektiven som är "bäst" och hålet gapar lik förbannat i det i mitt tycke vettigaste spannet.

Merläsning

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 2

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 5

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 3

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Nikon D6 ute - läs allt om proffskameran

Nikon D6 är en vidareutveckling av proffskameran D5 som lanserades 2016. Nikon D6 har bland annat en nyutvecklad autofokus och snabbare serietagning. Läs mer... 49

Två nya Z-objektiv från Nikon

Nikon lanserar nu två av de tolv objektiv som finns i deras produktplan för 2020 och 2021. Den här gången rör det sig om en zoom och en S-klassad vidvinkel. Läs mer... 17

Program upptäcker "fake news"-bilder

Teknikföretaget Jigsaw har utvecklat ett program för journalister som kan analysera bilder och upptäcka manipulerade bilder och så kallade deepfakes. Läs mer... 40

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Den femte generationen i X100-serien bjuder på de största förändringarna hittills. Kamerahuset är helt nytt och vädertätat. Objektivet är också nytt och skarpare än det gamla. Samtidigt avslöjar Fujifilm också att en X-T4 är på gång. Läs mer... 54

Test: Tamron 17-28/2,8 Di III RXD

Plus Tamrons strategi för de spegelfria systemkamerorna blir allt tydligare: Att erbjuda mindre, lättare och billigare objektiv än andra tillverkare, men utan att göra avkall på kvaliteten. Ett nytt exempel på detta är den ljusstyrka vidvinkelzoomen Tamron 17-28 mm f/2,8 Di III RXD. Läs mer... 10

Dynalite i konkurs

Den amerikanska blixttillverkaren Dynalite Lighting har ansökt om konkurs. De hänvisar till att marknaden för studioblixtar har minskat. Läs mer... 4

Normalzoom till Fujifilm GFX

Fujifilm utökar sitt utbud av mellanformatsobjektiv till GFX-serien med en normalzoom. Fujifilm avslöjar också att det snart kommer ytterligare två GF-objektiv. Läs mer... 2

Ny telezom: HD Pentax-D FA 70–210/4 ED SDM WR

Ricoh lanserar ett lättare och billigare alternativ till FA* 70-200/2,8 ED DC AW –  telezoomen HD Pentax-D FA 70–210 mm f/4 ED SDM WR Läs mer... 4

Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Techart TZC-01 är en ny adapter för att använda Canon EF-objektiv på spegelfria Nikon-kameror med Z-fattning. Autofokus och bildstabilisering fungerar med många EF-objektiv. Läs mer... 7

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Plus Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt. Läs mer... 5

B+W Filter