Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Ricoh GR III

Slimmad kompakt med kvalitet

Test: Ricoh GR III

Lämplig för gatufoto. Ricohs GR-modeller passar bra för gatufoto och andra typer av snapshot-fotografering. Fokuseringen går snabbt i dagsljus, snabbare än i tidigare generationer, men i svagt ljus blir autofokusen seg. Objektivet ger mycket bra skärpa och låg distorsion.
Bilddata: Stockholm, M-läge, 1/500s, f/4, ISO 320 (auto-ISO).

 
Plus

Ricoh GR-serien har sedan 1990-talet bjudit på hög bildkvalitet i fickformat. Kärnan i konceptet är ett skarpt vidvinkelobjektiv och ett slimmat kamerahus. Den senaste versionen GR III bjuder på högre upplösning och bildstabilisering.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i taget till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-09-26. Läst av 5760 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-09-26 09:08   jkm
Ricoh gör grymma kameror men ingen blixt och seg AF när ljuset tryter låter sådär med tanke på vad kameran kostar. Ha det gött!
Pippo 2019-09-26 11:03
Nu har jag visserligen den gamla tvåan, men jag upplever inte AF särskilt mycket segare i svagt ljus än de Fuji (X-T1 och X-T2) jag ägde innan, eller den Sony A7 III jag har nu. Alla dessa är sega när ljuset tryter.
Sabud 2019-09-26 12:58
Så Sony A7III är seg när ljuset tryter??

/Stephan
Pippo 2019-09-26 15:20
Ja jag märker då ingen skillnad till det bättre gentemot mina tidigare Fujikameror i alla fall...
jkm 2019-09-26 19:23
Vilka Fuji har du använt? Ha det gött?
Pippo 2019-09-27 11:09
X-T1 och X-T2. Dito. :)
jkm 2019-09-27 12:16
XT-2 är väl hyfsat rapp?? Hur ser hög iso filerna ut? Sensorn på XT-1 hade skumma hudutsmetningar på hög iso har du märkt det??/JK
Pippo 2019-09-27 16:54
Ja, men när ljuset tryter är den inte mycket bättre än Ricohen.

”Smetet” ska vara fixat med den nyare sensorn i X-T2:an, men av någon anledning föredrog jag ändå färgerna från X-T1:an. Bara en känsla jag har när jag tittar tillbaka på gamla filer.
jens_a 2019-09-29 19:06
Det hjälper att använda optik med bländare f2 och gärna f1,4 på full öppning när man använder Sony a7 serien när ljuset tryter.

Här är en bra artikel på Dpreview om low-light af på Sony A7 serien:
https://www.dpreview.com/articles/6884391759/sony-alpha-7r-ii-can-match-or-beat-dslr-low-light-af-performance

jag bytte ut min Sony 35mm f 2,8 till 28mm f 2 och tycker det var stor skillnad. Bättre än min Ricoh GRD mk 1.
2019-09-26 12:25   Makten
Säkert jättebra, men jag undrar hur de tänkte när de tog bort flera av de funktioner som gjorde GR II så bra, och sket i att åtgärda dess tillkortakommanden (ingen lutbar skärm och ingen sökare).

Måste säga att det är enormt märkligt att det inte finns en enda kompaktkamera på marknaden som har stor sensor OCH bildstabilisering OCH lutbar skärm OCH kontroller som inte är gjorda för nybörjare.
Frekeman 2019-09-26 13:46
Vad jag förstår så fick de inte plats med blixt när de valde att utrusta kameran med bildstabilisering. Jag älskar min GR2 och tycker inte att det fanns ett behov av att göra GR3 mindre än sin föregångare, så varför inte bara inkludera båda? Lutbar skärm hade gjort kameran mindre kompakt och med en sån liten kamera som är lätt att vrida och vända på så känner inte jag att ett utfällbar skärm är viktigt. Vad stör mig är det möjliga problemet att inte kunna bakknappsfokusera men man kanske har funnit en lösning på det nu?
Pippo 2019-09-26 15:22
Håller helt med. Hade de ordnat en sökare och inte rationaliserat bort knappar, så hade den varit ett givet köp för mig. Nu behåller jag hellre den "gamla".
Makten 2019-09-26 16:04
Jag klarar mig utan sökare och blixt, men lutbar skärm är ett måste. Avskyr att stå och fota med raka armar och det funkar dåligt när slutartiderna börjar bli långa. Ska man fota från låga vinklar blir det omöjligt att se skärmen utan att ligga på marken, och det är ju lite obekvämt.

Visst, den hade blivit nån millimeter tjockare, men det spelar mig ingen roll. Så länge den går ner i en jackficka så funkar det. Har en Fuji X70 som har underbart användargränssnitt men ganska uselt objektiv. Den är ganska mycket större och framför allt tyngre, men helt okej ändå. Synd att ingen av dem når hela vägen så att säga. GR II har enormt mycket bättre glugg.
2019-09-26 23:14   Bokeh
GR är en härlig kamera, jag hade den första modellen, hoppas dom lyckats att göra sensorrengöringen effektiv, skit på sensorn var ett stort problem på dom tidigare modellerna.
2019-09-27 10:30   pellevin
f2.8 objektiv på en APC-S med fast objektiv. Nej tack! Då finns det betydligt prisvärdare kombinationer i samma storlek och prisklass om man tittar på kameror med utbytbara objektiv.
Makten 2019-09-27 12:29
Vilka då till exempel? De kamerahus som är lika små saknar vitala kontroller och med objektiv blir de avsevärt större.

Det är lite lustigt med hur ljusstyrka uppfattas. Många tycker att FF med en f/4-zoom är helt okej, men samma ljusinsamlande förmåga hos en minimal kompaktkamera är tydligen helt oanvändbart. Egendomligt.
MattiasL 2019-09-27 16:14
Fast grejen med en kompakt av det här slaget är inte att vara allt till lägsta pris. Det är att vara det en systemkamera inte kan vara: i fickan, diskret, snabb, enkel.
För egen del har jag en Fuji X70. Den är sämre på det mesta i som kan mätas i siffror än vilken systemkamera som helst. Ändå är det den kamera jag alltid har med mig.
Frekeman 2019-09-27 23:08
Precis som Martin skulle jag vilja veta vilka kombinationer du hävdar finns i "samma storlek och prisklass"? Ricoh GR-serien med APS-C sensor är en optimal kompromiss mellan storlek, prestanda och objektivkvalitet, vilket jag är övertygad om att du kommer att inse om du skaffar en. Jag har en Ricoh GR2 som hänger med som "reservkamera som används" på resor och det påfallande ofta som antalet "keepers" från GR2:an är oförskämt stort jämfört med "huvudkamerans".
Bokeh 2019-09-28 00:02
Poängen med GR är ju att den är liten och kompakt men med väldigt bra prestanda, jag vet då ingen annan kamera i samma segment som är bättre, det är en perfekt kamrat att ha i jackfickan, alltid redo, snapshot funktionen är suverän, likaså bildkvaliteten, gluggen är oerhört skarp, jag kommer troligen att köpa en om det visar sig att dom löst problemet med dam på sensorn.

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 23

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar