Proffsfoto

Artiklar > Test: Ricoh GR III

Slimmad kompakt med kvalitet

Test: Ricoh GR III

Lämplig för gatufoto. Ricohs GR-modeller passar bra för gatufoto och andra typer av snapshot-fotografering. Fokuseringen går snabbt i dagsljus, snabbare än i tidigare generationer, men i svagt ljus blir autofokusen seg. Objektivet ger mycket bra skärpa och låg distorsion.
Bilddata: Stockholm, M-läge, 1/500s, f/4, ISO 320 (auto-ISO).

 
Plus

Ricoh GR-serien har sedan 1990-talet bjudit på hög bildkvalitet i fickformat. Kärnan i konceptet är ett skarpt vidvinkelobjektiv och ett slimmat kamerahus. Den senaste versionen GR III bjuder på högre upplösning och bildstabilisering.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad (löpande)

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-09-26. Läst av 6401 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-09-26 09:08   jkm
Ricoh gör grymma kameror men ingen blixt och seg AF när ljuset tryter låter sådär med tanke på vad kameran kostar. Ha det gött!
Pippo 2019-09-26 11:03
Nu har jag visserligen den gamla tvåan, men jag upplever inte AF särskilt mycket segare i svagt ljus än de Fuji (X-T1 och X-T2) jag ägde innan, eller den Sony A7 III jag har nu. Alla dessa är sega när ljuset tryter.
Sabud 2019-09-26 12:58
Så Sony A7III är seg när ljuset tryter??

/Stephan
Pippo 2019-09-26 15:20
Ja jag märker då ingen skillnad till det bättre gentemot mina tidigare Fujikameror i alla fall...
jkm 2019-09-26 19:23
Vilka Fuji har du använt? Ha det gött?
Pippo 2019-09-27 11:09
X-T1 och X-T2. Dito. :)
jkm 2019-09-27 12:16
XT-2 är väl hyfsat rapp?? Hur ser hög iso filerna ut? Sensorn på XT-1 hade skumma hudutsmetningar på hög iso har du märkt det??/JK
Pippo 2019-09-27 16:54
Ja, men när ljuset tryter är den inte mycket bättre än Ricohen.

”Smetet” ska vara fixat med den nyare sensorn i X-T2:an, men av någon anledning föredrog jag ändå färgerna från X-T1:an. Bara en känsla jag har när jag tittar tillbaka på gamla filer.
jens_a 2019-09-29 19:06
Det hjälper att använda optik med bländare f2 och gärna f1,4 på full öppning när man använder Sony a7 serien när ljuset tryter.

Här är en bra artikel på Dpreview om low-light af på Sony A7 serien:
https://www.dpreview.com/articles/6884391759/sony-alpha-7r-ii-can-match-or-beat-dslr-low-light-af-performance

jag bytte ut min Sony 35mm f 2,8 till 28mm f 2 och tycker det var stor skillnad. Bättre än min Ricoh GRD mk 1.
2019-09-26 12:25   Makten
Säkert jättebra, men jag undrar hur de tänkte när de tog bort flera av de funktioner som gjorde GR II så bra, och sket i att åtgärda dess tillkortakommanden (ingen lutbar skärm och ingen sökare).

Måste säga att det är enormt märkligt att det inte finns en enda kompaktkamera på marknaden som har stor sensor OCH bildstabilisering OCH lutbar skärm OCH kontroller som inte är gjorda för nybörjare.
Frekeman 2019-09-26 13:46
Vad jag förstår så fick de inte plats med blixt när de valde att utrusta kameran med bildstabilisering. Jag älskar min GR2 och tycker inte att det fanns ett behov av att göra GR3 mindre än sin föregångare, så varför inte bara inkludera båda? Lutbar skärm hade gjort kameran mindre kompakt och med en sån liten kamera som är lätt att vrida och vända på så känner inte jag att ett utfällbar skärm är viktigt. Vad stör mig är det möjliga problemet att inte kunna bakknappsfokusera men man kanske har funnit en lösning på det nu?
Pippo 2019-09-26 15:22
Håller helt med. Hade de ordnat en sökare och inte rationaliserat bort knappar, så hade den varit ett givet köp för mig. Nu behåller jag hellre den "gamla".
Makten 2019-09-26 16:04
Jag klarar mig utan sökare och blixt, men lutbar skärm är ett måste. Avskyr att stå och fota med raka armar och det funkar dåligt när slutartiderna börjar bli långa. Ska man fota från låga vinklar blir det omöjligt att se skärmen utan att ligga på marken, och det är ju lite obekvämt.

Visst, den hade blivit nån millimeter tjockare, men det spelar mig ingen roll. Så länge den går ner i en jackficka så funkar det. Har en Fuji X70 som har underbart användargränssnitt men ganska uselt objektiv. Den är ganska mycket större och framför allt tyngre, men helt okej ändå. Synd att ingen av dem når hela vägen så att säga. GR II har enormt mycket bättre glugg.
2019-09-26 23:14   Bokeh
GR är en härlig kamera, jag hade den första modellen, hoppas dom lyckats att göra sensorrengöringen effektiv, skit på sensorn var ett stort problem på dom tidigare modellerna.
2019-09-27 10:30   pellevin
f2.8 objektiv på en APC-S med fast objektiv. Nej tack! Då finns det betydligt prisvärdare kombinationer i samma storlek och prisklass om man tittar på kameror med utbytbara objektiv.
Makten 2019-09-27 12:29
Vilka då till exempel? De kamerahus som är lika små saknar vitala kontroller och med objektiv blir de avsevärt större.

Det är lite lustigt med hur ljusstyrka uppfattas. Många tycker att FF med en f/4-zoom är helt okej, men samma ljusinsamlande förmåga hos en minimal kompaktkamera är tydligen helt oanvändbart. Egendomligt.
MattiasL 2019-09-27 16:14
Fast grejen med en kompakt av det här slaget är inte att vara allt till lägsta pris. Det är att vara det en systemkamera inte kan vara: i fickan, diskret, snabb, enkel.
För egen del har jag en Fuji X70. Den är sämre på det mesta i som kan mätas i siffror än vilken systemkamera som helst. Ändå är det den kamera jag alltid har med mig.
Frekeman 2019-09-27 23:08
Precis som Martin skulle jag vilja veta vilka kombinationer du hävdar finns i "samma storlek och prisklass"? Ricoh GR-serien med APS-C sensor är en optimal kompromiss mellan storlek, prestanda och objektivkvalitet, vilket jag är övertygad om att du kommer att inse om du skaffar en. Jag har en Ricoh GR2 som hänger med som "reservkamera som används" på resor och det påfallande ofta som antalet "keepers" från GR2:an är oförskämt stort jämfört med "huvudkamerans".
Bokeh 2019-09-28 00:02
Poängen med GR är ju att den är liten och kompakt men med väldigt bra prestanda, jag vet då ingen annan kamera i samma segment som är bättre, det är en perfekt kamrat att ha i jackfickan, alltid redo, snapshot funktionen är suverän, likaså bildkvaliteten, gluggen är oerhört skarp, jag kommer troligen att köpa en om det visar sig att dom löst problemet med dam på sensorn.

Merläsning

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 7

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 2

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 22

Svårt för polisen att stoppa drönare

Polisen kan spärra av en plats och neka allmänheten tillträde. Men att stoppa drönare att flyga över samma området är betydligt svårare för Polisen. Läs mer... 17

Extremt ljusstarkt tele från Fujifilm

Fujifilm skulle ha gjort ett normalobjektiv med ljusstyrka f/1, men det blev för stort, tungt och dyrt. Istället gjorde Fujifilm ett extremt ljusstarkt tele. Läs mer... 20

Sex nya småbildsobjektiv från Panasonic

Samtidigt med lanseringen av den mindre och lättare kameran Lumix S5 berättar Panasonic att de ska komma med sex matchande objektiv. Läs mer... 2

Lumix S5 är mindre och lättare

Lumix S5 är en mindre och lättare modell i Panasonics småbildsserie, men med proffsiga egenskaper. Läs mer... 5

Två nya kolfiberstativ från Leofoto med starkare ben

Mr Q är en ny serie stativ från Leofoto med stadigare och tåligare kolfiberben. Först ut i serien är LQ-284C och LQ-324C. Läs mer...

Ny normal för 140 000 kronor

Vill man ha det bästa så kostar det. Phase Ones nya XT-system är bland det absolut bästa och dyraste man kan köpa. Deras nya normalobjektiv kostar 140 000 kronor. Läs mer... 6

Kompakt ultravidvinkel från Laowa

Venus Optics har lanserat en ny ultravidvinkel som passar för landskap och arkitektur med mera: Laowa 11 mm f/4,5 FF RL. Läs mer...

BLF startar telefonrådgivning för fotografer

"Vad ska jag ta betalt?" är en av de vanligaste frågorna som en fotograf ställer sig. Nu kan alla få svar på den frågan och andra saker som rör börjar pris-, bransch- och marknadsfrågor. Bildleverantörernas förening öppnar rådgivning för alla. Läs mer... 4

Fotografer kan få ersättning för privat kopiering

I Sverige och många andra länder är privatkopiering tillåten. Men Sverige har hittills inte givit stillbildsfotografer ersättning för privatkopieringen. Det vill Regeringen nu ändra på. Läs mer... 12

Testblogg: Actionfoto med Canon Eos R5 och R6

Plus Med 20 bilder per sekund och avancerad autofokus bjuder Canon Eos R5 och R6 in till actionfoto. Vi testade hur de klarar av uppgiften. Läs mer... 11

Samyang lanserar fyra videoobjektiv med sju olika fattningar

Samyang uppdaterar fyra av sina videoobjektiv med små förbättringar, nya funktioner och fler fattningar. Läs mer...

Volvo stämda för upphovsbrott – publicerade bilder på sociala medier utan lov

Volvo menar att Instagrams regler ger dem rätt att publicera andras bilder på sociala medier. Läs mer... 27

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Video-råformat med Panasonic Lumix S1H

Precis som Sony A7S III får Panasonic S1H möjlighet att lagra video i råformat. Panasonic utvecklar också möjlighet att använda flera av sina kameror som webbkamera. Läs mer...

Nikon utvecklar webcam-funktion för flera kameror

Covid-19-utbrottet har gjort att många möten hålls på nätet. Därför utvecklar nu Nikon webbkamera-stöd för många av sina befintliga kameramodeller. Läs mer... 3

Lastolite HaloCompact