Annons

Fotosidan Magasin

Artiklar > TEST: Samsung NX1

TEST: Samsung NX1

Plus

Samsung NX1 har specifikationer som får många tekniknördar att dregla. Kameran har bland annat marknadens mest avancerade aps-c-sensor, 4k-video och en fyrkärning processor.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2015-03-02. Läst av 9881 personer.
3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-03-03 01:55   unoengborg
NX-1:an ger nog en bra fingervisning om vad vi kommer att se från Canon och Nikon om ett par år när fasdetekterade autofokus på sensorn, och kanske batteriteknik utvecklats mera. Tror dock NX-1 kommer att få svårt att göra sig gällande på marknaden. Det känns som om de vill rikta sig mot sportfotografer men AF når inte ända fram. AF-ON knappen feltänkt, bara en kortplats, och högst begränsat utbud av optik, framför allt när det gäller längre telen. Kan inte riktgt se varför man skulle välja en sådan här framför t.ex. Canon 7D mkII elle t.om. nya Nikon D7200 för den här gruppen av fotografer. Kan säkert bli en bra filmkamera dock och AF-ON problemet kan de kanske fixa med en firmware update.
2015-03-03 05:30   Der Steppenwolf
AF-ON verkar vara något en simpel firmware kommer kunna lösa och Samsung verkar duktiga på att ge ut nya firmware rätt ofta.
Tizen är däremot något som gör den här kamera till något verkligen unikt. En sjust API från Samsung och då kommer nätet kunna bidra med utvecklingen av nya funktioner.....Det kan vara något helt, helt nytt i den annars så slutna kameravärlden. Jo jag är medveten om Magic Lantern men beroende p åAÅI så är det här på en helt annan nivå.
4K och fin fin bildkvalitet plus en snabb WIFI och jag är säker på att Samsung kommer sälja många av dessa!
2015-03-03 06:39   Lars-Gunnar Nyqvist
Grattis Samsung
Är inte förvånad. Fler än jag som har svårt att stänga munnen när vi ser hur bra bilderna blir från mobilen. Skulle gärna vilja byta till spegellöst men man sitter fast i kringutrustningen.

När man läser hur bra den verkar vara så är det inte längre någon tvekan om vart det är på väg. Mycket smart att inte göra den kompakt bara för att man kan
Flash Gordon   2015-03-03 07:13
Definitivt ett intressant steg i teknikutvecklingen. Tyvärr har jag svårt att se varför jag skall byta min 5DMKIII mot denna.
Objektivurvalet är begränsat och hur är det med blixtar och andra tillbehör.
Ett intressant steg i evolutionen av framtidens kamera men fortfarande inte tillräckligt för att komma ikapp de bästa dSLR modellerna.
Hoppas de säljer tillräckligt för att ta fram en NX2 för då är vi kanske där.
För oss konsumenter är det intressant att Samsung och andra som tänker i nya banor ger sig in i striden.
Det ökar pressen på Canikon att också börja vara mer innovativa. Det är de säkert redan i sina R&D planer fast vi har inte fått se något av det än.
Lars-Gunnar Nyqvist   2015-03-03 09:20
Precis men det är numer bara fråga om tid innan "alla" kommer med sin variant.
2015-03-03 11:55   cyan
Jag har haft minNX1 ett par månader. Är väldigt nöjd. Har dock inte haft tillfälle att testa sportfoto än. Man hade önskat att Samsung släppte till fler än Samyang att kunna tillhandahålla optk. Saknar ett 70-200 men det kommer väl. Deras 20,30,45,85 fasta gluggar. är både nätta skarpa och prisvärda bortsett från 85 an. Den är ttung o dyr. Har haft NX10,NX20 och har NX300 så jag är väl frälst. Saknar trådlös styrning med typ pocket wizard eller liknande. Samsung är lite offsife fortfarande men de kommer starkt.
Svar från Grevture   2015-03-03 13:22
Det är knappast Samsung som hindrar någon från att tillverka tredjepartsobjektiv, det handlar nog om att tredjepartstillverkarna hittills inte bedömt att det skulle löna sig för dem att ta fram objektiv med Samsung-fattning. Av siffrorna från 2014 att döma så har NX-systemet börjat sälja riktigt bra nu, men det är troligen först nu sista två åren som det kommit upp i sådana volymer att de börjat bli intressanta för utomstående tillverkare. Det är delvis ur sådan här synpunkt NX1 är en viktig modell, den visar för omvärlden att Samsung verkligen menar allvar med NX-systemet.

Om du tar mer udda och förhållanevis dyra tillbehör som Pocket Wizard så har de hittills fokuserat mycket hårt på Canon och Nikon eftersom det är där de hittar de största målgrupperna. På sikt kommer nog det här att ändras, men ju mer udda tillbehör, ju försiktigare kommer tillverkare vara att hoppa på vad de bedömer som mindre målgrupper.
cyan   2015-03-03 14:22
Får vilken tillverkare som helst tillverka exempelvis optik till Samsung?
Trodde det fans patent på objektivfattningen som fodrades tillstånd från sAmsung att använda men jag har kanske fel?
Erik Schalin   2015-03-03 14:56
Patent finns nog. Men om jag hade varit tillverkare av kameran så hade jag lagt ut specen på min fattning till var o en som seriöst frågade efter den.
Det handlar nog om överlevnad i det fallet.
cyan   2015-03-03 15:16
Tror inte Samsung har problem med överlevnaden!
De är det företag I världen som söker flest patent årligen.
De utökar sortimentet efterhand. Det är bara jag som är otålig.
Svar från Grevture   2015-03-03 20:37
Om du har patenterat en objektivfattning så innebär det bara att andra inte kan bygga en exakt likadan objekivfattning, det hindrar dem inte från att bygga något som passar i den fattningen.

Sedan kan man nog licensiera någon att bygga objektiv, alltså att de mot en avgift får reda på specifikationer för kommunikation och annat. Men till exempel Sigma arbetar inte så, de kör reverse engineering istället. Och kameratillverkarna vill knappast licensiera - då kan de hamna i att ha medansvar vid produktfel, något de definitivt vill undvika.

Så nej, ingen hindrar t.ex. Sigma att bygga NX-objektiv.

Däremot kan jag hålla med Erik om att det vore smart av Samsung att gratis (utan förpliktelser åt något håll) dela med sig av specifikationerna kring sin objektivfattning. Det skulle göra det lättare för tredjepartsleverantörer och därmed locka dem att tillverka NX-versioner av sina objektiv.
2015-03-03 14:53   Erik Schalin
hmmm uhc vs icd.. jag fattar inte riktigt varför man vill ha dessa möjligheter.
Visst en är 16:9 o den andra 17:9 eller liknande.
Men varför vill amn filma i icd?
2015-03-03 15:12   cyan
Bra gjord test. skiljer sig en del från andra tester jag läst.
Inte I bedömningen utan här finns andra vinklingar och bra praktiska ömdömen. Typ praktiskt test av autofocus. Af lampans placering.
Filstorlek mm.
2015-03-03 19:13   Essen
"Processorn i kameran är fyrkärnig och släkt med Exynos-processorerna som Samsung har i sina mer påkostade smartfoner. "
Man upprepar alltså sitt misstag en gång till?
unoengborg   2015-03-03 19:23
Vilket misstag skulle det vara? Samsungs telefoner säljer ganska bra även om de nyligen blev petade från förstaplatsen av Apple. Skulle de lyckas med att göra samma misstag på kameramarknaden lär de vara ganska nöjda.
Essen   2015-03-05 22:13
Att man använder sin fyrkärniga processor som drar mer ström och presterar sämre än en tvåkärnig dito. När man gör stor sak av ingenting så tappar i alla fall jag förtroende för produkten och företaget. Men det är jag det...

Skulle dock inte bli förvånad om man stängt av två kärnor som man gjorde med telefonerna när dessa skulle prestandatestas mot konkurrenterna.
2015-03-03 19:40   nivas
Jag kände på denna på fotomässan - den kändes helrätt.
De flesta av anmärkningarna borde tekniskt sett vara relativt lätta att få ordning på, vissa via firmware, andra vid nästa kamerasläpp. Samsung och några andra konkurrenter ligger helt klart på offensiven och lanserar precis dom där nya finesserna som man som fotograf har nytta av, medan t.ex. Canons kameror känns väldigt traditionella.
Jag sitter som många andra med ett befintligt system, EOS, men för den som startar på noll så är detta ett bra val, särskilt när utbudet av objektiv börjar bli lite bredare.
2015-03-03 20:40   Grevture
Jag fick idag åter en låne-NX1 och tänkte faktiskt titta hur den är efter alla firmwareuppdateringarna. I teorin skall Samsung ha fixat flera av de saker vi klagade på i testet.

Återkommer i nästa vecka hur det ser ut med de saken.
nutte   2015-03-26 15:46
Hej Martin, hur gick det med nya firmwaren? Funkar AF-ON? (såhär 3 veckor senare ;-) )
Svar från Grevture   2015-03-31 11:11
Hej!

Jag har haft svårt att hinna med bland allt annat man skall göra :-)

Men, det är en lång rad saker som förbättrats via firmware-uppdateringar, de har ju släppt fyra uppdateringar: 1.10, 1.20, 1.21 och 1.22. Totalt listar de över 50 förändringar/förbättringar. Många av dem är intressanta, några exempel ur högen: Man har släppt en SDK så vem som helst kan skriva program för fjärrstyrning av kameran. Man har lagt till trap-fokus, gjort flera av knapparna mer konfigurerbara (lagt till fler funktioner att välja på), gjort riktningen på kommandorattarna konfigurerbar, nu kan du ändra iso och låsa AF under videofilmning.

Sett till just AF så skall prestanda ha blivit bättre och mitt allmänna intryck är att AF hänger med en aning bättre under serietagning, att den är lite mer responsiv i svagare ljus. Funktionellt så har de gjort en massa saker, i synnerhet AF under videofilmning har fler valmöjligheter och mer justerbart beteende nu.

Sett till AF under stillbildsfotografering så kan du numera separera AF-on från AE-lock från varandra och du kan även byta funktion mellan de två knapparna. Du kan fokusera med AF-on och låsa fokus genom att hålla nere den knappen och sedan ta en bild utan att avtrycket triggar en omfokusering, men det hade fortfarande varit bättre om du helt kunnat få bort AF från avtrycket.

En annan sak jag fortfarande saknar är ett effektivt sätt att styra positionen hos AF-punkten, alltså exakt var i bilden man fokuserar, medan man tittar i sökaren. Varför det inte går att koppla till multiväljaren baktill är ett mysterium. Jag gillar att man enkelt kan öka/minska ytan på AF-området, men den minsta ytan är fortfarande ganska stor.
nutte   2015-03-31 12:06
Tack Martin, förstår absolut att du har mycket att göra. Det är ju erbjudanden på NX1 som går ut idag så det är hög tid att bestämma sig så extra tack för svar..tänker att det är en mycket bra kamera men att AF inte riktigt hänger med så bra i svagt ljus som bra traditionella systemkameror (D4 etc som jag normalt fotar med men ett lättare alternativ hade varit välkommet) så inte så lämplig för inomhus-teater, balett, konsert etc som jag gillar bäst och där tystheten hade varit värdefull :-) , så kanske D750 istället..
2015-03-04 15:36   Magnus Göransson
När ska Nikon ge sig in i kampen med en riktigt high-end APS-C kamera? Canon imponerar med sin mk2 som i pris ligger strax över 16k (fast sensorn kunde varit bättre) och nu Samsungs NX1 med tillsynes hög prestanda på alla plan och en prislapp på 15k. Medans Nikon släpper sin D7200 som är föga värd att uppdatera till om man redan sitter på en 7100. Förvisso till "reapriset" 12k, men varför satsar inte Nikon på att göra mer av sin bästa APS-C kamera?
2015-03-07 11:43   Fredrik AVT
Intressant test av en intressant kamera. Klämde på den igår och jag var imponerad över hur stabil den kändes samt den otroligt snabba uppdateringen av sökarbilden även inne i den inte alltför ljusa affären. Alla andra spegellösa jag testat i sådan miljö har antingen haft eftersläpning (t ex flera Panasonic och Samsung) eller mörk och brusig sökarbild (Nikon 1). Nu finns en del tester av AF på NX1 redan, men det vore fantastiskt om FS kompetente testare kunde köra NX1+50-150/2,8 mot Canon 7D+70-200/2,8 mot Nikon D7200/D7100 med motsvarande glugg och kanske även ha med Sony A6000+70-200/4. Man kan ha en blindad bedömning av bilderna avseende skärpa för att undvika bias. Man testar alla vid ungefär samma bps.
2015-04-28 00:27   scandimar
Ska kanske inleda med att jag kör c:a 80% video och resten stillbilder. Så den senare funktionen är inte speciellt testad, men det lilla jag sett så håller stillbilderna den kvalitet man kan begära av en kamera i proffsklass. Jag har provat det mesta i kameraväg. EOS 5 MK 2, 3, Sony A7, A7R, A7s och den kamera som kommer närmast denna NX1,. nämligen Lumix GH4. Den 4K video som denna Samsung NX1 presterar att framställa är absolut "outstanding". Video i normala ISO-tal är snudd på helt brusfria. Skärpan i toppklass och allt får du ut i löjligt små filer på ett vanligt minneskort. i kameran. Jag skulle säga att kameran är perfekt för reportage/expedition/dokumentär-jobb där vikten av ytterst lätt utrustning och hög slagkraft i producerat materialet är viktigt.
Sedan har vi andra detaljer som open source operativsystem som tillåter fria utvecklare att leverera nya funktioner/inställningar. Samsung korrigerar felaktigheter omedelbart och firmware updates kommer regelbundet in. Sist men inte minst, kameran är så förbaskat kul att använda..inte en helt föraktlig egenskap.
Dessutom bör man känna till att Samsung har otroliga resurser. Canon och Nikon är som en pressbyrå kiosk jämfört med ett jättevaruhus. Om, och jag repeterar, om, Samsung vill framställa en superkamera så kommer de övriga att ha mycket svårt att hänga med, om det överhuvudtaget är möjligt. Idag ser det ut som om Panasonic, Samsung och Sony kommer att leda utveckligen. Allt pekar på att det är spegellösa kameror som blir de förhärskande i framtiden, och här har de ett ordentligt försprång redan.
Samsung verkar göra som sina japanska kusiner på Panasonic, man lyssnar på vad kunderna vill ha, och sedan uppdaterar man hårdvaran eller mjukvaran om det är möjligt. Här har Nikon o Canon halkat efter ordentligt och det kan straffa sig ordentligt.
Med inträdet i den digitala fotografin är det nya naturlagar som gäller. Gamla meriter gäller inte längre. Frågan är om inte största motståndet mot NX1, 2 eller 3 kommer att vara namnet Samsung. Vem vill glassa med en kamera som även tillverkar mikrougnar och tvättmaskiner..that's the new age folks..

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 2

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 6

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes