Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Test: Samyang AF 85/1,4 FE

Test: Samyang AF 85/1,4 FE

Bra skärpa på avstånd. Samyang AF 85 mm f/1,4 FE är imponerande skarpt redan vid maxbländaren. Till skillnad från många äldre porträttobjektiv så är skärpan dessutom mycket bra även på långa avstånd, som i den här gryningsbilden över Stockholm. I relativt svagt ljus som på bilden är en maxbländare på f/1,4 hjälpsamt även för stadslandskapsfoto. Bilddata: Samyang AF 85 mm f/1,4 FE vid f/1,4, 1/400 sek, ISO 400, Sony A7 III

 
Plus

Samyang bygger upp ett riktigt intressant utbud med autofokusobjektiv för Sonys spegelfria kameror. Vi har testat ett av de senaste: AF 85 mm f/1,4 FE.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Martin Agfors
Publicerad 2019-11-12. Läst av 1752 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-11-12 12:45   Flash Gordon
Nu är jag inte Sony användare. Fast vad jag ser är att Sony verkar köra samma strategi som de som säljer skrivare. Det vill säga att sälja första hårdvaran ganska billigt och sedan räkna med att tjäna pengar på allt kunden köper senare. Detta är en gammal strategi och gäller även för skogsmaskiner för att ta en extrem.
En Canon EF 85/1,4 IS som är en av de bästa porträttobjektiv som går att köpa kostar 16 000 kr. Sony vill för sina jämförbara alternativ ha betydligt mer.
Tycker det är suveränt att Sony nu får seriösa utmanare som ger Sony användare alternativ till Sonys mjölkande av marknaden.
Astroscapist   2019-11-12 14:31
Du får ta och jämföra rätt här nu.
Exempel: Sony tar 29kkr för 70-200 som Canon tar 33kkr
Deras 24-70 kostar hos Canon 28kkr och Sony 25kkr
Källa: Cyberphoto
Svar från Grevture   2019-11-12 15:52
Mats: Jag skulle nog säga att alla systemkameratillverkarna numera jobbar efter ungefär samma strategi ... Finns det någon som inte försöker "mjölka" marknaden?

Och vilka modeller i Sonys kamerautbud är det som (jämfört med andra märken) faller i kategorin "ganska billigt"? :-)

Jag skulle rent generellt hävda att alla priser (på kameror, objektiv och tillbehör) gått upp en hel del senaste 5-6 åren, det efter att ha legat stilla väldigt länge före dess. Och att i stort sett alla kameratillverkare, inklusive Sigma och Tamron, gått in för att sälja färre men dyrare objektiv.

Samyang är ju ett av få undantag från ovanstående, och det gäller nog oavsett vilket kameramärke man kombinerar dem med :-)
Flash Gordon   2019-11-12 16:57
Får erkänna mitt misstag. Sitter full investerad med både Canon och Fuji objektiv. Har bara köpt ett 85/14 IS och ett Tamron 35/1,4 på senare tid. De var inte vansinnigt dyra.

Tittade igenom vad mina 10 L-objektiv skulle kosta i ny version och blev mörkrädd.
Skulle få sälja bilen för lite mer skärpa.
Ni har rätt jag har inte hängt med på prisutveckligen.
ztenlund   2019-11-14 12:07
"Du får ta och jämföra rätt här nu.
Exempel: Sony tar 29kkr för 70-200 som Canon tar 33kkr
Deras 24-70 kostar hos Canon 28kkr och Sony 25kkr
Källa: Cyberphoto"

Om man ska jämföra rätt så får man i så fall vänta och se vad som händer med priset på RF, för dessa priser är ju priser direkt vid introduktion. Tittar vi på EF-objektiven, som ju fungerar fint med adapter om man till äventyrs har en R-kamera, så är det 22 respektive 20 kkr. Men man ska nog absolut räkna med att priserna på RF kommer vara högre. Man kan dock notera att det de senaste åren vhar arit en uppenbar strategi att inte sänka de ordinarie priserna, utan att köra återkommande kampanjer på temat cashback, inbyte, Blahablaha Day osv.

Sedan har ju den svaga kronan drivit upp priserna ytterligare, utöver marknadsbiten. Mitt 70-200/4 är 30-40% dyrare nytt till ordinarie pris än när jag köpte det när modellen var ganska ny...
2019-11-12 14:26   jkm
WOW! Imponerande upplösning och släpp. Stockholmsbilden verkar ju innehålla tonvis av detaljer. Kan bli ett trevligt tele på Jazzklubben på en av Sonys A 6XXXX serie kameror. Ha det gött!
Svar från Grevture   2019-11-12 15:54
Jo, det borde kunna vara ett kul objektiv för scenfoto. Men förvänta dig inte riktigt samma blixtsnabba följande fokus som med de avsevärt dyrare originalobjektiven från Sony :)
2019-11-12 15:02   Makten
Hrrrm, i den första bokeh-bilden med biet ser det helt klart ut som att du använt EFCS, vilket påverkar hur oskärpan ser ut. Googla saken så ser du vad jag menar;-) Idiotiskt nog har Sony tydligen fortfarande inte kommit på nåt sätt att lösa det, vilket till exempel Fuji har (man går atomagiskt över till mekanisk slutare vid kortare tider än 1/640 sekund).
Svar från Grevture   2019-11-12 16:01
Jag minns diskussioner för 2-3 år sedan kring EFCS, bland annat att det kan ge exponeringsfenomen (ojämnt över ytan eller vad det var?) med korta slutartider. Men att det kan påverka oskärpan hade jag faktiskt inte funderat så mycket på.

Nu brukar jag för det mesta köra vanlig gammal bonnslutare (dvs helmekanisk :) men kan mycket väl ha råkat köra EFCS här.
Makten   2019-11-12 22:24
Det blir knas med oskärpecirklarna, ja. Tror det beror på att den första "ridån" (som är elektronisk) är extremt långsam jämfört med den andra, vilket gör att oskärpecirklarna blir mer exponerade i ena änden än i andra. Varför det inte gäller hela bilden kan jag dock inte förklara. Det brukar i alla fall synas som att det inte blir jämnt belysta cirklar utan "halvmånar".
Svar från Grevture   2019-11-13 10:20
Det jag minns från diskussionerna om ojämn exponeringar just det: att den elektroniska ridån var så mycket långsammare vilket gav för lite exponering i ena änden av bilden, och sedan "hann den ikapp" den mekaniska slutaren lagom i andra änden där exponeringen blev korrekt.

Samma fenomen skulle ju kunna påverka oskärpecirklarna, men med tanke på hur små de är borde skillnaden bli liten.
ztenlund   2019-11-14 12:10
Det finns lite klipp på Youtube om det här som visar lite av den påverkan som kan bli, t ex Manny Ortiz:
https://www.youtube.com/watch?v=LQTarMu_y6Y
Makten   2019-11-14 12:23
Exakt, och det blir värre ju kortare slutartiden är. Nånstans vid längre än 1/1000 syns det inte. Fuji växlar som sagt automagiskt till mekanisk slutare vid 1/640, vilket är smart.
2019-11-12 22:59   Calle S
Verkar trevlig för porträtt, och där är supersnabb af oftast inte avgörande.

Merläsning

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer... 11

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 17

UV-hus från Sea&Sea till Sony

Sea&Sea har utvecklat undervattenshus till flera av Sonys senaste kameror. De har också tagit fram en del nya tillbehör. Läs mer...

Profoto A1X kommer för Fujifilm

Nu är Profoto klara med utvecklingen av blixten A1X för Fujifilm. Läs mer...

Artist Talk med Erik Johansson - vi har 15 biljetter

Den mycket uppskattade fotokonstnären Erik Johansson är aktuell med en ny utställning på Fotografiska. För Plus-medlemmar har vi fått 15 biljetter till Artist Talk nu på fredag 16:30 - 17:30. Läs mer...

Tre Laowa-objektiv får fattning för Canon RF och Nikon Z

Venus Optics förser tre av sina mest populära Laowa-objektiv med fattning för Canons och Nikons spegelfria systemkameror. Läs mer... 6

Test: Canon Eos 90D

Plus Spegelreflexkamerorna är inte utdöda – de säljer fortfarande bättre än de spegelfria systemkamerorna. Canons nya spegelreflex Eos 90D visar sig vara snabbare än föregångaren och ger högre bildkvalitet. Läs mer... 4

Vad gör en fotograf skicklig?

Joakim KE Johansson skriver om hur man blir en skicklig fotograf. Talang är inte nödvändigt. Läs mer...

CamRanger 2 kan styra kameran från surfplattan

CamRanger 2 har dubbelt så lång räckvidd som sin föregångare och har fått ett praktiskt stativfäste. En av de nya funktionerna är snabbgranskning av råfiler i mobil eller på surfplatta. Läs mer...

Sony satsar mer på AI-teknik

Artificiell intelligens, AI, är ett begrepp i tiden och de ord som Sony valt för sin mest smarta analyserande teknik, exempelvis ögon-AF. Sony vill satsa mer på smart teknik och bildar därför ett internt AI-center. Läs mer...

Elinchrom ELM8