Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Test: Sigma 70/2,8 DG Macro Art

Makalöst skarp, men inte mest praktisk

Test: Sigma 70/2,8 DG Macro Art

Plus

Om du vill ha skarpast möjliga objektiv är Sigma 70 mm f/2,8 DG Macro Art en het kandidat. För reprofotografering är Sigma-makrot ett perfekt val då objektivet är extremt skarpt över hela bildytan och inte ger någon distorsion.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som automatiskt förlängs med två månader i tage till priset 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-04-03. Läst av 2967 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


3000 kr rabatt för Plus-medlemmar på resa till Klassiska Masai Mara, Kenya 12 - 17 november 2019

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-03 12:47   mimasan
Var går jag för att göra en sökning och få listat den utrustning ni har testat med länk?

T ex om man söker på Nikonfattning-objektiv så kommer en lista på dessa eller nikonfattning-objektiv-sigma-makro så kommer enbart sigma makroobjektiv med nikonfattning.
Svar från froderberg   2019-04-03 12:56
Under ”Artiklar” kan du göra en sökning på ”Nikon” och filtrera så att bara tester syns genom att välja kategorin ”Fotosidan testar”.
2019-04-03 13:49   snap01
Kommer det inte komma till nikon?
2019-04-03 15:18   Tony johansson
Art-serien är onekligen en intressant uppsättning objektiv, men tyvärr har dessa (eller åtminstone vissa exemplar) problem med autofokus (även om man kalibrerar gluggarna, som jag förstått det, och handen på hjärtat, skall en glugg verkligen behöva kalibreras ? Har aldrig hört talas om att Nikon behöver göra det, åtminstone finns det (mig veterligen) ingen USB-docka till Nikon).

Detta gör att jag känner tvekan till att köpa några Sigma-gluggar, även om dom (på pappret) frestar köpdjävulen.
PMD   2019-04-03 18:07
USB-dockan brukar väl lösa det problemet i de allra flesta fall?
azek99   2019-04-03 18:24
Släpp myten mannen. Har aldrig behövs justera mina Sigma Art mer än andra gluggar. Ska grejerna sätta fokus med bästa möjliga skärpa behöver glugg och hus in på kalibrering oavsett märke...
MikaelSB   2019-04-03 21:56
Det är ingen myt att Sigmas Art-serie lidit av opålitlig autofokus. Ens efter en kalibrering genom dockan blir det nödvändigtvis bra. Men de tycks ha blivit bättre, kanske t om bra nu för tiden.

Min gamla 50 1.4 Art till Nikon var i princip obrukbar innan jag spenderade ett par timmar fumlande med kalibreringen. Men då funkade objektivet bara till ena av mina två hus. Rätt tappat.

Sigma 150-600 Sport krävde också väldigt mycket finjustering. Men jag blev aldrig vän med objektivet som ett resultat eftersom jag aldrig kände mig trygg med autofokusens tillförlitlighet.

Sök på några av de äldre Art-objektiven och du kommer hitta mängder av trådar och videoklipp som tar upp problematiken.
Sabud   2019-04-03 23:25
Jag skaffade min 35/1.4 Art till Canon 5DMKIII där den kom ut och den har fungerat perfekt från första dagen. Nu tänker jag sätta den på min A7III men känner mig osäker på adapterval, Sigma eller Metabones. Är för övrigt intresserad av Art-makrot till att fota av dior med.

/Stephan
snakebunk   2019-04-04 06:23
Erfarenheterna verkar vara olika. Jag har objektiv från både Nikon och Sigma, och tycker inte något av märkena utmärker sig som bättre eller sämre när det gäller AF. Däremot tycker jag Sigma är vassa på optisk prestanda och byggkvalité i relation till pris, samt anpassningsmöjlighet med usbdocka och utbyte av fattning m.m.
Tony johansson   2019-04-04 09:02
Precis min uppfattning, erfarenheterna förefaller vara olika. Det finns en kille som ibland dyker upp här på Fs, men som är desto mer frekvent på en fotosajt som heter Xponerat, som hade köpt just ett Sigma Art objektiv, men han bytte ut det mot ett Tamron (tror jag det var), och han skulle aldrig befatta sig med ett Sigma igen.
Damm på sensorn   2019-04-04 11:48
https://youtu.be/dkoGk7CWv3U

Tamron är bättre. Sigma (f)Art skulle jag inte köpa igen.
MikaelSB   2019-04-04 14:27
Vad charlatanen Ken Wheeler tycker om Sigma spelar ingen roll. Mannen gör allt för att förbli kontroversiell på Youtube så någon bryr sig om att klicka på hans urusla, innehållslösa videor.

Med risk för att fortsätta otyget att skicka länkar överallt. Här har du Ken Wheeler ute i verkligheten med sitt 70 000 kronors Fuji GFX-kit. Se till att värma upp skrattmusklerna alternativt, om du är mer benägen att slå dig för pannan, ta på ugnsvantarna för att undvika en tur till akuten: https://www.youtube.com/watch?v=tOC-VRfCt0Y
Michael f8   2019-04-04 15:58
Men du har väl inte missat vår egen Fotosidan, där back/front focus diskussionerna finns från samtliga tillverkare?
MikaelSB   2019-04-04 17:12
Att problemen förekommer från alla fabrikat gör inte alla jämlikar i frågan. Problemet med vissa av Sigmas äldre Art-objektiv var att autofokuspricksäkerheten var låg allt som allt. Precis vad som orsakade problemen vet jag inte. Men Sigma 50 1.4 Art och 24 1.4 Art tycks vara särskilt vida dokumenterade för sina problem (också för att de båda varit särskilt populära, kan tänkas).
Der Steppenwolf   2019-04-04 17:43
@Tony Johansson
"och handen på hjärtat, skall en glugg verkligen behöva kalibreras ? Har aldrig hört talas om att Nikon behöver göra det"

Har inte Nikon sin autokalibrering funktion på D5, D500, D850 ? Så ja en glugg behöver kalibreras. Det är en ytterst känslig optisk instrument som ska samverka med AF modulen (på DSRL, spegellösa har sin AF på bildsensor).
När jag använde Nikon hade jag 2 gluggar (Nikon) som var tvungna att åka med kameran till Solna för kalibrering.
Tony johansson   2019-04-04 18:02
Saken är den att det har aldrig varit aktuellt för mig att kalibrera mina gluggar, då jag bara har manuellt fokuserade dito, så jag får nog medge att jag missat den diskussionen.
Der Steppenwolf   2019-04-04 19:54
Men om du använder enbart manuell fokus, varför då oroa dig för AF problem hos Sigma ? ;)
Tony johansson   2019-04-05 00:09
Om du läser mitt första inlägg, får du en hint ;-).
Tony johansson   2019-04-05 00:09
Om du läser mitt första inlägg, får du en hint ;-).
2019-04-05 09:59   snap01
Mina 4 sigma art objektiv funkar bra. Köpte dockan men aldrig ens behövt öppna den, Har haft både nikon o Canon inne på kalibration men aldrig sigma. Jag anser att sigma tänkt ett steg längre med dockan, med den så kan du åtgärda det själv, med Canon o nikon så får du oftast lämna i grejerna.
Hade en optik inne hos sigma (Tura) blixtsnabb service dessutom billigt oxå ;) var en liten stötskada.

Merläsning

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 2

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 1

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Biofoto pryder vägen till fotomässan på Fotografiska

Ett 30-tal naturfotografer från stockholmstrakten pryder vägen till fotomässan Photo Market på Fotografiska med ett 100-tal bilder. Läs mer... 12

Lastolite HaloCompact