Annons
Artiklar > 10 tips: Så tar du bäst hand om din utrustning

10 tips: Så tar du bäst hand om din utrustning

Plus

Kameraprylar som används slits och blir smutsiga, det är ett faktum. Här kommer tio tips gör att dina prylar ska fungera bättre och hålla längre.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2017-09-25. Läst av 33311 personer.

32 Kommentarer

expephoto 2016-04-25 11:39  
Kan man använda sensor-rengöringsvätska även till objektivlinsen?
Svar från Grevture 2016-04-25 11:55
Kanske och förmodligen, men jag skulle undvika det av två skäl: Dels för att man som sagt skall hålla sig till sådana rengöringsvätskor som är gjorda för att inte skada antireflexbehandling och liknande, dels för att sensorrengöringsvätska är mycket dyrare än rengöringsvätska för objektiv ...
expephoto 2016-04-25 13:02
Tack för svaret. Tänkte mest på att jag kunde utnyttja den sensorvätska som jag redan har, till fler ändamål. Flaskan lär inte gå åt till enbart sensorn, den räcker nog i så fall till många sensorer ett tag framöver. Men säkert är det bäst att använda till linser avsedd vätska.
RobinGee 2016-04-26 04:09
Rengöringsvätska består vanligtvis av 2 tredjedelar ren etylenalkohol, destillerat vatten och lite ”diskmedel”, ungefär en eller två droppar i en halvliter vatten, man kan göra den själv. Problemet med att använda den till sensorn är att ”diskmedlet”, ren flytande tvål, lätt lämnar rester i form av ”stråk”. Det problemet händer inte på linsen eftersom du som regel använder en tygbit för att torka av det. Ett bra sätt att rensa sensorn är att använda en vanlig dammsugare. Håll munstycket åt ena sidan och en lagom bit från objektivhållare. Annars rekommenderar jag starkt att använda professionell service, det är mer till processen än bara rengöringsmedlet.
Hankki 2016-04-26 08:01
Dammsugaren producerar massor av statisk elektricitet i sugröret. Dammig elektronik som datorer och tv'n ska blåsas rena, inte dammsugas.
Svar från Grevture 2016-04-26 09:20
Att använda en dammsugare är en dålig idé, dels som Hans påpekar pga statisk elektricitet, men också eftersom de flesta dammsugare faktiskt också temporärt ökar mängden damm i luften genom att de rör upp en massa damm som annars ligger still på golv och möbler. Prova att dra igång dammsugaren en vintereftermiddag med lågt solsken in i rummet om ni tvivlar ...
RobinGee 2016-04-27 02:09
Om det är en dålig ide för andra vet jag inte, men för mig blir det rent. Det är bara att köra testen du föreslår före och efter. Jag var kanske otydlig, jag menade inte att man skall dammsuga hela lägenheten först för att fylla den med mikrodamm. Ytterligare en ide, kanske att använda en av de batteridrivna mikrodammsugare som finns att köpa, men jag har inte provat. Hur statisk elektricitet kommer in i bilden har jag svårt att se, snarare elimineras den genom att samma person håller i båda föremålen. Det är sant att en luftström kan alstra statisk elektricitet, men det är knappast någon skillnad beroende på vilket håll luften går. Inget fel att blåsa heller, för dem som känner sig bättre så. Vi kanske kan påpeka att luften från en kompressor innehåller massor med olja och smuts, om den inte är renad och filtrerad, så kallad ”instrumentluft”.
Anders Eriksson 2016-04-27 22:26
För att förtydliga ännu en gång; använd inte dammsugare (oavsett typ) för att göra rent sensorn!!! Risken för skador på kameran överväger på alla sätt eventuell rengöringseffekt.
RobinGee 2016-04-28 08:20
Vi får väl respektera din personliga åsikt, även om decennier av erfarenhet motsäger den. Det är naturligtvis inte så att man stoppar in slangen i kameran, utan håller den på lagom avstånd, och eventuellt använder en liten borste för att lossa partiklar. Som en parallell, metoden används även med annan finmekanik, instrument och elektronik för att avlägsna främmande partiklar eller få bort väskor, till exempel efter rengöring. Metoden är ganska välbeprövad. Det finns även gott om kommersiellt tillverkad specialutrustning för detta som DataVac Pro, Metro Vacuum MDV-1BA, V acuboy, men det är klart, envar måste själv välja metod. Det finns även en dedikerad dammsugare designad speciellt för kameror. Den heter Fujin och det finns speciella fattningar för objektiv för DSLRs som Canon. Hemsida här http://www.ippjapan.com/ (Japanska).
RobinGee 2016-04-28 09:45
Fujin kamera dammsugare finns faktiskt även på engelska också. http://www.usa-ipp.com/ Kostar 260 kronor i Japan och 1,220 kronor i USA. Rena rånet med tanke på vad det är, så kanske bäst att vänta på konkurrenter eller bygga en egen. Det finns även ett flertal videos på YouTube. Problemet med gummibollen är välkänt, man flyttar bara runt statiskt elektrifierat damm i kameran med den. Iden med den här prylen är att man skall köra kamerans inbyggda reningssystem samtidigt. Själv blev jag ”utbildad” för nära 50 år sedan i metoden av dåvarande Kungliga Vattenfallsstyrelsens instrument makare, som hade ansvar för verkets kameror. Jag var sommarpraktikant. Han använde en vanlig hushållsdammsugare med en mycket mindre slang monterad. Det finns en hel del andra metoder och prylar här. http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html Omställningen till digitalteknik är väl inte okänd, minst sagt, förr var det andra kunskaper som fordrades av en fotograf, nu är det mycket mer datakunskaper, men ibland tycks det gå trögt i gamla Sverige.
Erik Schalin 2016-04-25 13:23  
Menar du att fokusproblemen kan uppstå efter ett tag?
Jag har en känsla att jag har fått problem nu.
Olämpligt iom att skolavslutningarna närmar sig...
Svar från Grevture 2016-04-25 14:15
Fokusproblem kan definitivt uppstå efter ett tag. Det är en orsak många heltidsfotografer lämnar in utrustningen för justering med jämna mellanrum.
RobinGee 2016-04-26 04:26
Ett par egna tips. Lägg en måttstock eller måttband på golvet. Ta ett vanligt vitt papper och dra ett svart streck på det. En kamera fokuserar på kontraster. Lägg papperet bredvid måttbandet, ta en bild i omkring 45 grader med största möjliga bländare. Nu kan man lätt se var fokus ligger. Jag har själv Magic Lantern laddat på mina Canon kameror. magiclantern.fm Den mjukvaran har en inställning där man kan få en ”förstoring” på en del av skärmen. Det är utmärkt för att hitta fokusfel. Den har även en slags ”zebra” system som visar var fokus ligger. Autofokus letar efter kontraster att fokusera på, om objektet har dålig fokus kan kameran ta fel, och fokuserar på en bättre fokuspoint längre bort eller närmare. Magic Lantern systemet avslöjar det omedelbart och man kan manuellt justera.
Erik Schalin 2016-04-26 08:46
Ungefär hur långt ifrån är du när du gör testen?
Bofoto2 2016-04-26 18:58
Problemet med tex en tumstock som fotas i 30 eller 45 graders vinkel är att fokuspunkten kanske inte ligger precis där den syns i sökaren. Vilket gör att en justering kan bli fel i praktiken.
RobinGee 2016-04-27 01:44
Jag har inte använt den på ganska länge nu, Magic Lantern fungerar bättre, och det är ganska ofta kameran hittar fel punkt att fokusera på. Avståndet beror på vad jag vill veta. Från kanske en meter till några meter, men jag har provat med en sådan där stick som lantmätarna brukade använda på omkring 50 meter. Det är ingen perfekt metod, men man gör om den flera gånger so får man en uppfattning. Spyder Lens Cal, som föreslås i artikeln, fungerar efter samma princip. Kameran fokusera på den svartvita tavlan och ”linjalen” skvallrar om var fokus verkligen ligger.
Sten-Åke Sändh 2019-06-08 11:25
Vad kostar det då? Enda gången jag gjort det utan garanti så kostade det 700 för ett kamerahus bara för att konstatera att det faktiskt inte fanns något att justera på ett spegellöst hus.

Om man har ett par hus och säg fyra objektiv, vad landar det på?

Jag frågar bara för att utröna om detta verkligen är ett realistiskt alternativ för de som betalar själva med skattade pengar.

Jag har f.ö. faktiskt inte haft några systematiska fokusproblem sedan jag gick över till spegellöst system. Undantaget ett objektiv som var defekt från fabrik. Fick ett nytt och så var det ur världen. Fokusproblem är nog en ickefråga för de som använder moderna spegellöst idag oavsett tillverkare.
Erik Schalin 2019-06-10 10:11
Vet inte.
Men NIkon fixade ett 17-35/2,8 när jag skickade in D800 kameran för ett problem.
Ngn lins låg inte rätt o fint rengjort var det också när det kom tillbaka.
Men jag kommer inte ihåg vad det kostade.
Däremot att jag blev glad över att det var fixat vilket också betyder att det inte var speciellt dyrt.
Hankki 2016-04-25 14:09  
Punkt 2 om batterier.
metallhybrid och metallhydrid används om vartannat. metallhydrid är den rätta.
Att helt ladda ur NiMh och NiCd är helt rätt så länge det görs med lösa celler och inte som paket. Ifall en cell i paketet har lite lägre spänning kan det polvändas om hela paketet urladdas till 0.
Svar från Grevture 2016-04-25 14:17
Tack! Har rättat, som du säger skall det vara hydrid rakt igenom. Misstänker att det är rättstavningen i ordbehandlaren som varit "hjälpsam" :-)
Johan Forsgard 2017-09-26 14:51
Nja, att ladda ur helt (alltså HELT) är inte att rekommendera med lösa celler heller. Urladdning i syfte att rekonditionera bör göras kontrollerat.
Varken NiCd eller NiMH mår bra av att laddas ur till under 0.9V/cell. NiMH är känsligare än NiCd för det mesta (värme, överladdning, djupurladdning).
LiIon/LiPo bör inte dras ur till under3.0V/cell.
froslunda 2016-04-25 17:39  
Var lämnar man in sina Canongrejer för justering nuförtiden?
RobinGee 2016-04-26 03:57
Gå till Canons hemsidor, där finns adresser till service ställen dom antingen driver eller har auktoriserat. I nästan alla fall har jag erfarit Canons service som mycket bra, med endast ett undantag. Det kan även löna sig att fråga runt i butiker eller hos klubbar för att hitta ett bra serviceställe. Jag blev besviken på servicen i Hong Kong och i Chongqing var det rena skämtet. Annars vill jag ge dom toppbetyg.
RobinGee 2016-04-26 05:24  
En alldeles utmärkt artikel som täcker det mesta med råge. Med över 50 år med foto över hela världen, och som IT ingenjör hoppas jag att jag kan få lägga till lite. Minneskort. Ta ur kortet varje gång bilderna skall hämtas. Det skall egentligen inte behövas, men den mekaniska rörelsen ”rensar” kontakterna och säkrar bättre kontakt, även om dom på kvalitetskort skall vara guldpläterade. Formatering. Det finns tre sorters formatering, Deep formatting, Formatting, och Quick Formatting. Deep Formatting görs av tillverkaren, och det är sällan man behöver bry sig mer. Quick Formatting bör aldrig användas i foto. Formatera alltid kortet i kameran för att radera gamla bilder. Formateringen skall vara standard, men som alltid smyger sig små variationer in ibland. SD formaterings programmen är definitivt bättre än PCs program. Formatering eller att radera bilder förstör inte bilderna på kortet, dom finns kvar. Om du tar ”känsliga” bilder, använd ett eraser program som portableapps.com/apps/security/eraser-portable eller Ccleaner, piriform.com/ccleaner, som absolut förstör bilderna. Några skådespelare i Asien hade tagit mycket intima nakenbilder på sig själva, raderade dom, så strejkade PCn, reparatören återskapade bilderna, och la ut om på webben. Inte så kul. Om ni tar bilder och en arg polis eller väktare, för att inte nämna Nordkorea, beordrar er att radera dom, gör så. Ta sedan ut kortet utan att ta mer bilder, och med program som Recuva, piriform.com/recuva kan ni återvinna dom med 100% kvalitet. Det är också ett bra sätt att ”smuggla” bilder som andra inte vill att ni skall ha. Radera dom i kameran, då syns dom inte, och återvinn dom. Om man som jag ibland är ute och fotograferar i tyfoner eller under rafting, ett ”undervattenshölje” – en sådan där plastpåse med fönster (Underwater Case Bag Cover), kan vara bra att ha. En vanlig lufttät plastburk, en sådan man har mackorna i, fungerar också bra, och det finns lufttäta väskor (Dry box, Pelican). En lite hölje av neopren, materialet i scubadräkter, blir ett bra skydd mot mekaniska stötar. Alkohol är bra för att ”moppa upp” vatten. Elektroniken är mindre känslig för fukt och vatten, men om vattnet får ligga kvar länge, som fukt, blir det korrosionsskador.
Erik Schalin 2016-04-26 08:50
"Några skådespelare i Asien hade tagit mycket intima nakenbilder på sig själva, raderade dom, så strejkade PCn, reparatören återskapade bilderna, och la ut om på webben."

Normalt kallas det produktplacering eller reklam.
Snyfthistorien är högst troligtvis bara där för att få pluspoäng.
Svar från Grevture 2016-04-26 09:31
"Quick Formatting bör aldrig användas i foto. Formatera alltid kortet i kameran för att radera gamla bilder."
Det kameran gör är just en snabbformatering, så det där var ganska självmotsägande ...

Guldpläterade kontakter är rätt ointressant för digital överföring. Däremot håller jag med om att ta ut och sätta in korten bidrar till att hålla stift/kontakter rena.

Datasäkerhet hos minneskort är ett stort ämne som vi möjligen återkommer till i framtiden. Det finns fler säkerhetsproblem än att raderade data kan återvinnas. Datanördar kan finna sådant här intressant: http://www.bunniestudios.com/blog/?p=3554
Ventures 2016-04-26 22:37
Undvik också att sälja minneskort om det finns/funnits bilder där som man inte vill att hamnar på villovägar. Det behöver heller inte alltid vara "känsliga" bilder man vill ha kontroll över.
RobinGee 2016-04-27 02:30
Jag tänkte på Quick formatering i Windows när jag skrev det. Det blev väl lite otydligt. Vad andra kameror gör vet jag inte, men i mina kan jag välja formateringsmetod. Eftersom mjukvara och metod inte alltid är helt kompatibla bör man använda kamerans inbyggda. Att guldplätering är absolut fundamental för att digitaltekniken skall fungera kan du fråga vilken kvalificerad civilingenjör på området som helst. Kvaliteten på pläteringen kan göras med olika tjocklek, till och med så tunn som ett lager atomer, och ju tunnare den är ju fortare försvinner den. Säkerhetsproblemen som artikeln talar om ligger mer på nivån av FRA och NSA, inte på nivån av en servicetekniker. Det finns bara ett sätt att skydda sig, använd ett program som skriver över datan flera gånger.
RobinGee 2016-04-27 02:46
Där har du nog rätt, i många fall, speciellt när det gäller USA, men jag har faktiskt träffat ett par av dom, och om kroppsspråket var något att gå efter var det allt annat än ”reklam”. Asien är annorlunda. Tyvärr finns det otaliga sådana här historier. En fotograf jag fick kontakt med för flera år sedan hade lagt ut ett foto av sin tioåriga son, bekvämt liggande på rygg i gräset, en typisk sommarbild av familjen. Sedan hittade han bilden på en pedofilsajt, något photoshoppad så det antyddes att han hade byxorna neddragna. Den vidhängande texten skall vi inte nämna. Med andra ord, ta säkerhet på allvar.
Fredrik Klintberg 2016-05-02 22:15
Jag skulle rekommendera att låta kortet sitta i kameran. Byt om det blir fullt men det säger sig själv att det är en dålig idé att slita ut kontakterna i onödan.

Formatera kortet då och då, det förhindrar korrupt info som inte är så kul.

Bigottis blåstuta som ser ut som en raket ungefär, är toppen för uttråkade ungar som kan pajja plåtningen. Dessutom blåser den bättre än Hama.

Torka frontlinsen på jobb kan du glömma. En nytvättad t-shirt är bättre än specialpryttlar i fancy förpackningar som ändå aldrig hittas under stress.

Försäkringsbolag tar ca 8000kr i självrisk. (Samma kostnad som för ett byte av USBkontakten på en mark2:a...) Värdet på din 1 år gamla kamera har enligt bolagen sjunkit till en kompaktkamera. Mitt tips är att lägga undan pengar i en reparationsfond för pengarna istället. Du bör vara försäkrad mot olyckor dock.
Svar från Grevture 2016-05-03 00:29
Fredrik: Det känns extremt osannolikt att någon skulle hinna byta minneskort så många gånger att man ens är i närheten av att "slita ut" kontakterna, så den risken tror jag du lugnt kan bortse ifrån :-)

Vi påpekar i artikeln just att vanliga hemförsäkringar ofta värderar kamerautrustningar lågt. Det är just därför vi istället rekommenderar speciella kameraförsäkringar, till exempel av den typ som Fotosidans medlemmar kan teckna hos Gefvert där de istället baserar värderingen på det värde du betalt premie för. Självrisken är 1000 kronor.
RobinGee 2016-05-03 04:15
Fredrik, att ta ut kortet eller inte finns det starka åsikter om, envar får väl göra som han känner sig komfortabel med. Om man får problem kan det var en bra ide att ta ut både kort och batteri, och montera bort och sätta dit en eventuell batterihållare för att åtgärda problemet. Jag tar ur mitt kort av lång erfarenhet. Med en kvalitets kamera och ett bra märkeskort finns knappas någon möjlighet att slita ut kontakterna. Däremot har jag ett par gånger fått problem med korrupta minneskort, även om dom var av välkända märkesnamn. Om det händer, det går faktiskt att rädda bilderna, men det är ett jobb för en data specialist om inte vanliga PC program klarar av det. Ta alltid med ett par extra kort. När det gäller försäkringar kan jag bara instämma med Martin. Jag brukade försäkra kameran på utlandsresor, men när en gång ett problem uppstod då fick jag en flodvåg av ursäkter från det svenska hemförsäkringsbolaget om varför försäkringen inte skull gälla för just det fallet, trots betald tilläggsförsäkring. I slutändan reparerade Hasselblad kameran utan att ta betalt. Motsatsen gällde vid ett annat fall med en specialförsäkring. Inga problem alls.
Fredrik Klintberg 2016-05-15 21:45
Att återskapa minneskort tar flera timmar, jävligt svårt att debitera för. Men har man inga vänner eller familj och en släng av Aspberger skulle det kanske kunna upplevas som underhållning.
Jag tror visserligen att korrupta kort börjar bli sällsynt då det mest hände när man raderade filer på kortet i kortläsare och inte i kameran för flera år sedan och då troligen pajjade någon checksum eller dyl på enheten.

Det var länge sedan jag valde försäkringsbolag men är det som du säger Martin måste jag starkt varna alla fotografer för Trygg Hansas firmaförsäkringar.
RobinGee 2016-05-16 06:57
Nja – det behöver inte ta lång tid. Första försöket blir bäst att bara göra en ”deleted file” recovery. Det tar bara en minut. Fungerar inte det kan man försöka en ”complete recovery” vilket tar tid. Typiskt är omkring 50 GB per timma, men det beror på hur snabbt minnet är och hur stort. Sista försöket kan vara en ”Partition Recovery” och även det tar tid. Sedan finns det även andra metoder, som att använda metallisk vätska och med mikroskop läsa av en hårddisk manuellt. Det tar månader och används bara i forensisk recovery. Sedan beror det på hur knepigt programmet är. Beroende på hur viktiga bilderna är lönar det sig att prova olika program. Sedan är processen helt automatisk, så man kan starta upp den på kvällen, och få resultatet på morgonen. Korten blir helt klart bättre, men kan ändå bli korrumperat genom statisk elektricitet till exempel. Processen med recovery är dock mer av ett IT jobb än ett foto jobb. Bäst är att anlita en expert.
lonian 2017-09-26 04:32
Jag tar alltid ut minneskortet och sätter i minneskortläsaren i PCn. Är er rekommenderation att läsa via sladd till kameran?
Ventures 2017-09-26 15:57
Det är en smaksak om man vill slita på korthållaren eller usb-kontakten i kameran. Vet inte vilken som är ömtåligast eller kostar mest att laga. Men ofta går filöverföring snabbare mellan kortläsare och dator än via usb-kabel från kameran.
gatosi 2017-09-26 19:54  
Vad menas med "tyngre objektiv" som man inte ska ha på kameran när den hänger över axeln? Vilka viktklasser pratar vi här?
Svar från Grevture 2017-09-26 20:41
Det är inga skarpa gränser eller specifika vikter, men som en väldigt grov tumregel skulle jag säga objektiv som väger över ett kilo. Ett annat sätt att uttrycka det: objektiv som väger tydligt mer än själva kamerahuset.
MrKarisma 2017-09-28 09:21  
Jag har nog haft tur då att inte en enda av mina kameror någonsin gått sönder.. :)
annons

Merläsning

ANNONS