Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Vad är Bokeh?

Vad är Bokeh?

Foto: Todd Diemer (Unsplash)

 

Bokeh är ett begrepp inom fotografi som används för att beskriva den estetiska kvaliteten på oskärpan i en bild, särskilt i bakgrunden. Ordet "bokeh" kommer från det japanska ordet "boke," som betyder "oskarp" eller "dimma." Bokeh är ett viktigt estetiskt element i fotografin och skapar en visuell kvalitet som kan göra en bild mer lockande och konstnärlig.

Bokeh uppstår när du fotograferar med en liten skärpedjup, vilket innebär att endast ett specifikt område i bilden är i fokus medan resten är oskarp. Detta skapas genom att använda en stor bländaröppning (liten f-nummer) på din kamera, vilket resulterar i en kortare skärpedjup. När bakgrunden och ibland även förgrunden blir oskarp, blir ljuskällor och objekt i oskärpa omvandlade till suddiga, mjuka, och ibland cirkulära former.

Bokeh kan ha olika egenskaper, beroende på objektivets optiska konstruktion. De vanligaste typerna av bokeh är:

  1. Bra bokeh: Detta innebär att oskärpan är mjuk och behaglig för ögat. Ljusstarka objekt, som punktformiga ljuskällor, omvandlas vanligtvis till runda och mjuka diskar eller ringar i bilden.

  2. Dålig bokeh: Dålig bokeh kan vara störande och ojämn. Den kan innehålla hårda kanter eller dubbelkonturer, vilket inte ger en behaglig estetisk upplevelse.

Bokeh används ofta för att separera huvudmotivet från bakgrunden i en bild, vilket gör motivet tydligare och mer framträdande. Fotografer använder detta för att skapa konstnärliga effekter och dra uppmärksamhet till det de vill kommunicera. Det är särskilt populärt inom porträttfotografi och makrofotografi, där bakgrunden ofta ska vara oskarp för att låta huvudmotivet sticka ut.

Sammanfattningsvis är bokeh den vackra, mjuka oskärpan som uppstår i en bild när du använder en liten skärpedjup genom att använda en stor bländaröppning. Det kan vara en kraftfull estetisk komponent i fotografi och hjälper till att skapa intressanta och konstnärliga bilder.Publicerad 2019-11-06.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS