Annons
Artiklar > Vad är vitbalans?

Vad är vitbalans?

Foto: Achim Ruhnau (Unsplash)

 

Vitbalans är en viktig aspekt inom fotografi och digital bildbehandling som syftar till att säkerställa att färgerna i en bild återges korrekt och naturligt.

När vi tar bilder under olika ljusförhållanden, kan ljusets färgtemperatur variera, vilket kan påverka hur färger uppfattas i bilden. Vitbalans används för att justera färgerna så att de ser ut som de skulle om de hade fotograferats under neutralt dagsljus. Detta är särskilt viktigt eftersom våra ögon automatiskt anpassar sig till olika ljusförhållanden och vi uppfattar färger relativt konstant, medan en kamera inte kan göra detta utan korrekt vitbalansinställning.

Här är några viktiga aspekter av vitbalans:

  1. Färgtemperatur: Färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och beskriver den relativa varmheten eller kylan i ljuset. Låga Kelvin-värden, som 2500K-4000K, representerar varma färger som röd och orange (till exempel ljuset vid solnedgången), medan höga Kelvin-värden, som 5000K-10000K, representerar kalla färger som blå och violett (till exempel en mulet dag eller skuggigt ljus).

  2. Korrigering av färgtemperatur: Genom att justera vitbalansen kan du korrigera eller anpassa färgtemperaturen i bilden för att återskapa naturliga färger. Till exempel, om du fotograferar under en glödlampa (som har en varm färgtemperatur), kan en korrekt vitbalansinställning göra bilden mindre orange och se mer naturlig ut.

  3. Vita referenspunkter: Vitbalans kan ställas in genom att använda vita eller neutralgrå referenspunkter i bilden. Detta kan vara en vit vägg, en grå kort eller till och med ett speciellt kalibrerat verktyg. Kameran kan sedan använda dessa punkter för att justera färgerna i hela bilden.

  4. Förinställda vitbalanslägen: De flesta digitalkameror har förinställda vitbalanslägen som är utformade för att anpassa sig till olika ljusförhållanden. Dessa lägen inkluderar vanligtvis automatisk vitbalans (AWB), dagsljus, skugga, molnigt, glödlampa, neonljus, blixt och fler. Genom att välja rätt förinställt läge kan du enkelt anpassa kamerans vitbalans till de aktuella ljusförhållandena.

  5. Anpassad vitbalans: Om de förinställda lägena inte ger tillfredsställande resultat kan du använda anpassad vitbalans. Detta innebär att du tar en bild av en vit eller grå referenspunkt under de aktuella ljusförhållandena och ber kameran att använda den som referens för att korrigera färgtemperaturen.

Korrekt vitbalans är avgörande för att få bilder med korrekta och naturliga färger, och det kan göra stor skillnad i hur dina foton uppfattas. Det är en viktig teknik som fotografer och bildredigerare använder för att säkerställa att färgerna i bilderna är så verklighetstrogna som möjligt under olika ljusförhållanden.Publicerad 2019-11-06.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS