Annons
Artiklar > Vad är gyllene snittet?

Vad är gyllene snittet?

Foto: zhang kaiyv (Unsplash)

 

Gyllene snittet, ibland kallat det gyllene förhållandet eller det gyllene snittet, är en matematisk och estetisk princip som har en lång historia inom konst, arkitektur och naturvetenskap. Det kan ses som en riktningslinje för komposition och layout som anses vara visuellt tilltalande och harmoniskt.

Teorin bakom det gyllene snittet är baserad på det matematiska förhållandet Phi (Φ), även kallat det gyllene talet eller den gyllene proportionen.

Här är en detaljerad beskrivning av teorin bakom det gyllene snittet:

 1. Vad är det gyllene snittet (Phi):

  • Det gyllene snittet representeras av det matematiska konstanten Φ, som ungefärligt är 1,6180339887... (och dess omvända är 0,6180339887...). Detta är ett irrationellt tal som inte kan uttryckas som en enkel bråkdel.
  • Det gyllene snittet är ett förhållande mellan två delar, där den större delen är till den mindre delen som hela linjen är till den större delen. Det kan uttryckas som A:B = (A+B):A = Φ.
 2. Användning inom konst och komposition:

  • Inom konst och komposition används det gyllene snittet som en riktningslinje för att arrangera visuella element så att de anses vara visuellt tilltalande. Det kan användas för att bestämma placeringen av huvudmotivet, linjer, former och negativt utrymme.
  • Det gyllene snittet delar en yta i två delar så att förhållandet mellan den mindre delen och den större delen är lika med Φ. Detta kan skapa en balans mellan de olika delarna av en bild.
 3. Den gyllene rektangeln:

  • Ett sätt att tillämpa det gyllene snittet är att använda det för att skapa den så kallade gyllene rektangeln. En gyllene rektangel är en rektangel vars sidor har förhållandet Φ. Om du fortsätter att lägga till gyllene kvadrater (där sidan i varje kvadrat är gyllene rektangels längd) kan du skapa en spiral som kallas Fibonacci-spiralen.
  • Fibonacci-spiralen och gyllene rektanglar används ofta inom arkitektur och design för att skapa harmoniska proportioner i byggnader och objekt.
 4. Användning i fotografi:

  • Fotografer använder ofta det gyllene snittet för att skapa en visuell balans och harmoni i sina bilder. Genom att placera viktiga motiv och linjer enligt det gyllene snittet kan de skapa mer engagerande och tilltalande kompositioner.
 5. Biologisk betydelse:

  • Det har föreslagits att människor naturligt dras till och uppfattar det gyllene snittet som harmoniskt eftersom det förekommer i naturen. Många blommor, snäckor och andra organiska former uppvisar proportioner som närmar sig det gyllene snittet.

Det är viktigt att notera att användningen av det gyllene snittet inom konst och design är en riktlinje och ingen absolut regel. Det finns många andra kompositionstekniker och principer som också kan användas för att skapa visuellt tilltalande bilder. Det gyllene snittet är en av flera verktyg som konstnärer och designare kan använda för att skapa balans och harmoni i sina verk.Publicerad 2019-11-06.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS