Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Därför är vågformer bättre än histogram

Därför är vågformer bättre än histogram

Dpreviews videoreporter Chris Nichols visar i en 8 minuter lång video varför vågformer är överlägset histogram för att kontrollera exponeringen. Vågformer är vanligt på videokameror, men ännu inte på stillbildskameror.

Histogram är bra för att visa om det finns utfrätta högdagrar eller igensotade skuggor, men det går inte att visa hur stora de över- eller underexponerad områdena är. Det är inte heller möjligt att visa var i bilden de ligger. Vågformer kan visa båda dessa saker, eftersom x-axeln representerar den horisontella placeringen av saker i scenen och y-axeln representerar intervallet mellan låg- och högdagrar.

Vågformerna överst visar att bilden är utfrätt över större delen av bildytan. Linjen ligger nära 100 procent över nästan hela bilden. Vårformerna avspeglar bildytan från vänster till höger. Eftersom det finns mer information till höger bilden visas mer vågor  där. Under visas histogrammet som inte lika tydligt indikerar att större delen av bilden är urfrätt.

I videon säger Chris Nichols att vi behöver få detta videoverktyg till stillbildskamerorna. Han säger att teknologin finns sedan länge och är lätt att applicera, men det svåra är att övertyga kameraindustrin om att vågformer även är lämpligt för stillbild.

Här kan du läsa mer om hur histogram fungerar.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-03-13. Läst av 1833 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-03-13 09:39   Dan Mikael
På Sonys kameror kan man använda zebra även på stillbild vilket jag tycker är mycket bra för att hålla koll på utbrända högdagrar.
PMD   2019-03-13 23:41
Det finns inte zebramarkeringar i min gamla Olympus, men den kan visa vilka områden i bilden som är utbrända och vilka områden som är underexponerade.
Det markeras genom att dessa områden blinkar i rött respektive blått. Man kan sätta gränsvärden för vad kameran ska betrakta som över- respektive underexponering.
2019-03-13 10:58   J O Härnström
Bra video.
Att få vågform i Lumix GH5 vid filmning var ett riktigt lyft.
2019-03-13 11:09   PeterWem
Testade vågformat histogram till min 6D och 7D för stillbild för fem sex år sedan. Inget riktigt lyft för min del. Speciellt eftersom det inte byggde på råfilens data utan i stället jpg-filens. Råhistogrammet däremot, från 6D och 7D, visar i procent hur mycket av varje kanal som är klippt. Tänk om kameratillverkarna kunde göra ett sådant histogram.
PMD   2019-03-13 23:26
Jag har för mig att jag har sett RGB-histogram i en kamera nånstans. Eller är det inte RGB-histogram du menar?
PMD   2019-03-14 00:40
Hur görs råhistogrammet? Rådatat måste väl avmosaikiseras (vad heter det på riktig svenska?) för att man ska kunna göra ett vettigt histogram?
PeterWem   2019-03-14 01:38
Råhistogram tar något längre tid att generera, kring sekunden, men ofta har jag tid till det. Om fu har en Canon med stöd för ML kan jag guida dig till hur man gör.
PMD   2019-03-14 02:45
Jag är mest bara nyfiken på vad ett råhistogram är. Efter demosaicsteget har ju de tre kanalerna andra värden. Det är väl kanalernas eventuella klippning efter demosaicsteget som är intressant?
joakim d   2019-03-14 08:47
ML, Magic Lantern antar jag. Snacka om att undanhålla relevant information. Du försöker få det att framstå som att alla 6D och 7D har denna funktionalitet vilket är långt från sanningen.
PeterWem   2019-03-14 09:30
Råhistogrammet påverkas inte av vilken metod man använder efteråt. Stämmer mycket bra överens med vad darktable visar när man kontrollerar hur råfilens högdager klippts.
Hraw, verktyget jag normalt mäter DR med, har också en sådan funktion som jag ännu inte testat. Förtjänar nog en hel artikel i hur man använder verktyget.
ztenlund   2019-03-14 11:03
"Jag har för mig att jag har sett RGB-histogram i en kamera nånstans. Eller är det inte RGB-histogram du menar? "

RGB från jpeg lär finnas i din Df om inte annat... ;)
PeterWem   2019-03-14 14:40
PMD   2019-03-14 14:49
@Martin: Tack! Då är det nog där jag sett det nån gång. Jag brukar normalt ha displayen avstängd när jag fotograferar.
PMD   2019-03-14 14:52
Peter skrev: "Råhistogrammet påverkas inte av vilken metod man använder efteråt."
Nej, det vore en lite märklig kausalitet. :-)

Jag har nog missförstått. Min undran är alltså hur råhistogrammet skapas. Vad är det för data man ser i histogrammet?

Peter skrev också: "Jag skrev denna för din skull, Per: https://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=2237402&postcount=114"

Tack! Men har det något med råhistogram att göra?
PeterWem   2019-03-14 15:17
Där finns en del längst ned åt dig i länken, Per. "Utbränd högdager i råfilen" satte jag som underrubrik. Jag tänkte att forumtråden där passar bäst.

Kort sagt kan jpg-histogrammet visa att röd kanal är utbränd med 3% medan råhistogrammet visar att en mindre del, mycket mindre än 1% av röd kanal är utbränd. I stället för att ta en ny exponering med kortare slutartid kanske jag kan nöja mig med min råfil och försöka rekonstruera från blå och grön de få delar av röd kanal som är utbränd.

I Magic Lanterns råhistogram får man dessutom förslag på, vid underexponering, hur många steg längre man skulle ha kunnat exponera, utan att bränna högdager.

Man kan välja linjärt eller logaritmisk råhistogram. Jag föredrar logaritmiskt.

Hur det skapas kan jag inte svara på, men i fallet med Magic Lantern är det öppen källkod och man kan läsa sig till hur det genereras genom att granska koden.

Edit: Bör vara här https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/src/7a3b5fa3f4c6f085e5bb9d58ab4da0002c01e4a3/src/histogram.c?at=unified&fileviewer=file-view-default
PMD   2019-03-14 16:28
Men hur stor är nyttan med ett råhistogram? En kanal kan ju vara OK (dvs inte mättad) i råhistogrammet men bli helt utbränd efter vitbalansering och det kan man knappast se på histogrammet.
PeterWem   2019-03-14 18:02
Ditt spörsmål är klart intressant. Om vitbalanseringen alltid klipper högdagern när den läggs på blir det en nackdel om man avläser och är nöjd med ett råhistogram, som inte klippt (innan vitbalansering).
Jag hoppas du nöjer dig med https://www.darktable.org/2016/10/raw-overexposed/ och delen längst ned med bilden på insekten.
2019-03-13 23:28   PMD
"intervallet mellan svarta och höjdpunkter" ?

Är "höjdpunkter" en hemmagjord översättning av "highlights"?

Merläsning

Vinnarbild uppenbart arrangerad

Vinnarbilden i Hamdan International Photography Award (HIPA) som belönades med 120 000 dollar i vinstpengar har visat sig vara helt arrangerad efter att en bild på hela fotosituationen spridits på sociala medier. Läs mer... 1

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Dryga veckan kvar på denna tävling! Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Ljusstyrka f/0,95 till lågpris

Den ryska objektiv- och kameratillverkaren Zenit har utvecklat ett extremt ljusstarkt normalobjektiv. Prislappen är dock inte lika extrem som ljusstyrkan. Läs mer... 3

Lee 100 kan hålla tre filter samtidigt

Lee 100 är en ny filterhållare från Lee som enkelt kan hålla tre rektangulära glasfilter med 100 millimeters bredd. Filterhållaren kan roteras så att avtonade gråfilter kan passas in perfekt. Läs mer... 1

Vinn Nikon-prylar i Fotosidan Masters

Äntligen är det dags för en ny omgång av den populära fototävlingen Fotosidan Masters där det finns chans att vinna fotoprylar och bli utställd på Galleri Kontrast i Stockholm. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T3

Plus Fujifilm X-T3 är inte bara en ny modell, den är först ut i en helt ny teknikgeneration från Fujifilm med bakbelyst sensor och mycket snabbare processor. Detta gör det möjligt för X-T3 att vara snabb stillbildskamera, men också att vara en av de bästa videokamerorna på marknaden. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Laowa 9/2,8 Zero-D till Micro Four Thirds

Laowa 9 mm f/2,8 Zero-D är en raktecknande ultravidvinkel för spegelfria kameror som nu kommer med fattning för Micro Four Thirds-kameror och DJI Inspire 2. Sedan tidigare finns objektivet med fattning för spegelfria APS-C-kameror från Canon, Fujifilm och Sony. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes