Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Test: Fujifilm X-T50 - Kul och kompakt - men överflödig?
Fotosidan testar
Plus
Fujifilm X-T50 bygger på samma 40 megapixels X-Trans-sensor och processor som används i X-T5, X-H2 och X100VI. Det är helt rimligt att tillverkarna med tiden låter flaggskeppstekniken följa med till billigare eller nyare modeller inom samma system – men frågan är om Fujifilm verkligen behöver så många kameror i samma storleks- och prisklass?
Läs mer...
1
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det markeras genom att dessa områden blinkar i rött respektive blått. Man kan sätta gränsvärden för vad kameran ska betrakta som över- respektive underexponering.
Att få vågform i Lumix GH5 vid filmning var ett riktigt lyft.
Hraw, verktyget jag normalt mäter DR med, har också en sådan funktion som jag ännu inte testat. Förtjänar nog en hel artikel i hur man använder verktyget.
RGB från jpeg lär finnas i din Df om inte annat... ;)
Nej, det vore en lite märklig kausalitet. :-)
Jag har nog missförstått. Min undran är alltså hur råhistogrammet skapas. Vad är det för data man ser i histogrammet?
Peter skrev också: "Jag skrev denna för din skull, Per: https://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=2237402&postcount=114"
Tack! Men har det något med råhistogram att göra?
Kort sagt kan jpg-histogrammet visa att röd kanal är utbränd med 3% medan råhistogrammet visar att en mindre del, mycket mindre än 1% av röd kanal är utbränd. I stället för att ta en ny exponering med kortare slutartid kanske jag kan nöja mig med min råfil och försöka rekonstruera från blå och grön de få delar av röd kanal som är utbränd.
I Magic Lanterns råhistogram får man dessutom förslag på, vid underexponering, hur många steg längre man skulle ha kunnat exponera, utan att bränna högdager.
Man kan välja linjärt eller logaritmisk råhistogram. Jag föredrar logaritmiskt.
Hur det skapas kan jag inte svara på, men i fallet med Magic Lantern är det öppen källkod och man kan läsa sig till hur det genereras genom att granska koden.
Edit: Bör vara här https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/src/7a3b5fa3f4c6f085e5bb9d58ab4da0002c01e4a3/src/histogram.c?at=unified&fileviewer=file-view-default
Jag hoppas du nöjer dig med https://www.darktable.org/2016/10/raw-overexposed/ och delen längst ned med bilden på insekten.
Är "höjdpunkter" en hemmagjord översättning av "highlights"?