Artiklar > Igår startade vår 12 månaders fotokurs med Emma och Göran

Igår startade vår 12 månaders fotokurs med Emma och Göran

Emma Svensson och Göran Segeholm är kursledarna.

 Foto: Allis Nettreus

När Emma Svensson anslöt till redaktionen så hade hon också idéer om hur vi kunde utveckla vår kursplattform Fotosidan Akademi med både onlinekurser och vanliga kurser.

En av kurserna som Emma styrde upp var en 12 månaders online-fotokurs tillsammans med Göran Segeholm. Trots ett högt pris sålde kursen slut på en helg och har en lång reservlista. Planerna är att starta en ny omgång till våren. Igår körde vi första tillfället.

"Kan meddela att det var ett spännande första kurstillfälle" säger en av kursdeltagarna.

Kursen ges via mötesplattformen Zoom där alla föreläsningar sker och alla tillfällen kan ses i efterhand av deltagarna. Deltagarna får uppgifter att lämna in efter föreläsningar.

– Det ska bli jättekul att äntligen få köra igång på riktigt! Deltagarna kommer under ett helt år ge sig hän, fördjupa sig och utvecklas inom sitt intresse kring fotografi. Det ska bli väldigt spännande att få vara med och följa den processen. Jag och Göran är väldigt olika men kompletterar varandra på ett fint sätt. Tillsammans med våra gästföreläsare tror jag att det blir en väldigt bra kombination för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att ta sitt fotograferande till nya nivåer säger Emma.

– Jag står för snacket och Emma för verkstan, säger Göran Segeholm. Av mig får deltagarna redskap för att formulera olika typer av bildkvalitet och kommunicera med såväl kunder som publik och, inte minst, sig själv. När året är slut har de fått med sig en ordentlig uppsättning användbara begrepp och en insikt i olika sätt att tänka, säger Göran.Publicerad 2020-10-27. Läst av 2477 personer.

5 Kommentarer

Tony johansson 2020-10-27 09:41  
Annars är ett alternativ (som dessutom kostar gratis), Youtube University 😊.
Anders F. Eriksson 2020-10-27 20:11
Youtube är väl inte riktigt jämförbart med en interaktiv kurs ...
Tony johansson 2020-10-27 20:12
Förvisso riktigt, men det finns mycket att lära även där, helt kostnadsfritt. Det var väl det jag ville ha sagt, men det framgick kanske inte så tydligt !?
mombasa 2020-10-31 16:20
I Youtubeuniversitetet är du din egen lärare och dessutom din egen pedagog. Ingen lyckad combo. Om du har den erfarenheten att du kan lotsa dig själv i din utveckling och dessutom uppfatta i vilken ordning olika moment bör komma är du lyckligt lottad. Men jag håller med om att det kan vara rätt saftigt tilltagna priser på kurserna. Men, de innehåller nog mer än kunskaper. Det finns nog en hel del interaktion lärare och deltagare, inte minst mellan deltagarna som är värdefull
Tony johansson 2020-11-01 11:04
Jag kan bara svara för mig själv. Om jag tittar på de bilder jag tog (och redigerade) från det första tillfället då jag använde (vid tidpunkten) min nyinköpta digitala kamera och jämför t ex med de bilder jag tagit i år, kan jag se att det skett en utveckling. Det skall i sammanhanget nämnas att jag vid den tidpunkten inte hade någon som helst kunskap om färgrymder, kalibrering, etc, etc...

Kunskaperna som lett till denna utveckling har enkom skett på eget initiativ och materialet som legat till grund för detta har varit Youtube, egeninköpta böcker samt tidskrifter och inte minst diverse fotorelaterade forum, där jag fått feedback på mina bilder.

Nu är (och har) syftet med mitt fotograferande aldrig varit att jag skall leva på det, utan det handlar om ren rekreation (för mig) även om jag fått sålt några bilder (men summorna är minst sagt blygsamma).

Med det sagt så är jag av den uppfattningen att man kan utveckla sitt fotograferande utan att betala dyra pengar för några kurser, även om utvecklingen kanske inte går speciellt fort (som i mitt fall), men det är naturligtvis avhängigt vad man har för syfte med sitt fotograferande, hur intresserad man är och hur mycket tid man har till sitt förfogande.

Jag är av den uppfattningen att om man har någorlunda koll på exponeringstriangeln, är man på god väg. Sedan är ju fotografi en kreativ sysselsättning och då är ju frågan vem det är som bestämmer vad som är rätt eller fel !? Det finns mängder med bilder (av erkända fotografer) som inte säger mig någonting, är det då (per automatik) dåliga eller felaktiga bilder !?

Avslutningsvis vill jag säga att det är tur att man kan välja vilket som passar en bäst.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS