Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Leica M9 är äntligen här – första intrycket!

Leica M9 är äntligen här – första intrycket!

Leica M9 är mycket lik en analog Leica, med svart lack och den klassiska ”vulcanit”-klädseln, man måste titta en gång extra för att att både returspolningsvev och frammatnings armsaknas.
Få kameror har varit så efterlängtade och få har haft så stor betydelse för en kameratillverkares överlevnad. För att förstå detta måste man titta lite på Leicas historia i allmänhet och den sk M-kamerans i synnerhet.

Leica – en foto ikon

Under 20-30 talet så definierade Leica småbildsformatet 24x36mm på 35mm film och amtidigt skapades den moderna fotojournalistiken så som vi känner den. Dvs bilder tagna med en liten diskret kamera som inte kräver stativ eller blixt och vars optik är utbytbar. En självklarhet i dag, men en revolution likvärdig dagens digitala för 70-80 år sedan, och man kan säga att den revolutionen nådde sin kulmen när Leica M3 introducerades 1954. Med den kameran kom Leicas numera klassiska mätsökare, dvs en ljusstark optisk sökare som både visar ramar för vald optik och en mycket lättanvänd ”dubbbelbild” för skärpeinställningen. M-kameran saknar därför spegelreflexkamerans obligatoriska spegel och prisma, får en tystare slutare och ett smidigare format. Detta, i kombination med Leicas optik, som satt en standard för optisk perfektion, utgör förklaringen till varför så många av fotografins giganter favoriserat Leica M-systemet.

55 år från Leica M3 till M9

Därför bär Leica på ett tungt arv – användarna kräver att kameran lever upp till den mytomspunna sk ”Leica känslan”. Så det var med viss bävan som Leica 2006 introducerade sin första digital M-kamera: M8. Pga tekniska begränsningar och höga krav på bildkvaliteten så fick den inte en fullformatssensor (1,3 brännviddsförlängning) och den uppvisade flera barnsjukdomar som tex för tunt IR-filter som kan resultera i färgstick. Så strax efter dess introduktion riktades förväntningarna mot en kommande ”M9”. Men många bedömare menade att de tekniska utmaningarna var närmast oöverstigliga och att en fullformats M-kamera därmed låg långt in i framtiden.
Leica tog bokstavligt talat fotovärlden på sängen när de 09-09-09 presenterade en fullformats M9. Och det var inte någon prototyp - kameran dök upp i butikerna i samband med premiären!

Leica M9 – fullformat

M9:an innehåller en fullformats (23,9x35,8mm) CCD-sensor på 18 megapixlar från Kodak. Den är mycket lik M8:ans sensor, har tex samma avstånd mellan pixlarna, men har fått betydligt bättre brusegenskaper och ett förfinat system av sk mikrolinser. Och det är dessa mikrolinser, som är anpassade för att klara de snäva infallsvinklar som uppstår då Leicas optik bryter ljuset mycket närmare sensorn än på en DSLR-konstruktion, som möjliggör fullformatet. Vad jag själv kan se efter mina första bilder så fungerar det i praktiken – ingen synbar vinjettering i bildens utkanter. Det bör tilläggas att om man använder optik med Leicas sk ”6-bit kodning” så kompenserar kamerans mjukvara även för ev optisk vinjettering.

IR-känslighet och antialiasfilter

Leica har löst problemet med det för tunna IR-filtret som satt framför sensorn på M8:an, nu behövs inga extra IR-filter på optiken – bra! Och M9.an saknar precis som sin föregångare antialiasfilter, ev moiré-mönster korrigeras av kamerans mjukvara. Detta bidrar till betydligt skarpare bilder ”rakt av från sensorn” än vad man normalt brukar få med de flesta digitalkameror.

ISO och bildbrus

M9:an har fått ett större ISO-omfång: från 80-2500 ISO samt betydligt bättre brusegenskaper än sin föregångare. En av de första sakerna som jag lade märke till när jag tittade närmare på M9:ans bildfiler var de betydligt ”lugnare” lågdagrarna och frånvaron av synligt brus på medelhöga ISO. Hur den står sig mot tex Nikon D3 och Canon 5D mkII på riktigt höga ISO återstår att se. En utförlig test kommer.

Design och handhavande

M9 har exakt samma dimensioner som M8 och är därmed någon millimeter bredare än sina analoga syskon. Men ”M-känslan” är omisskännlig, huset är extremt gediget, avtrycket distinkt och slutaren är tyst, betydligt tystare än både M8 och M8.2. Frågan är om inte M9 är tystare än en analog Leica?
Borta är det lilla LCD-fönstret som visade batteristatus samt antal kvarvarande bilder på M8:an, istället är toppkåpan harmoniskt avfasad, lite som på de analoga M-husen – snyggt. Vill man se batteri och minneskortets status så är det bara att trycka på ”info” knappen så visas detta på displayen. Dessutom så har en dedikerad ”ISO” knapp tillkommit, vilket underlättar handhavandet. I övrigt så är skärmen (2,5 tum) och reglagen identiska med M8:ans, men man har frångått safirglaset som kom med M8.2. Borta är även det onödiga ”S”-läget på tidsratten på M8.2 (”nybörjarläget” finns dock kvar som ett menyval).

Sökare och prestanda

I och med att det inte existerar någon brännviddsförlängning så har sökaren återfått den klassiska kombinationen av ramar: 35 och 135, 50 och 75 samt 28 och 90 mm i par. Men sökarens förstorings grad: 0,68x mot den ”analoga” standaren på 0,72x, är den samma som på M8 - vilket ger en effektiv mätsökarbas på 47,1 mm. Den bör räcka för att fokusera de längsta M-telena – 135 mm – men jag skulle nog rekommendera en 1,25x eller 1,4x sökarlupp i så fall.
Prestanda är oförändrad från M8:an – ca 2 bilder/sek och ca 8 bilder i följd innan kameran buffert blir full. I bildvisningsläget så är bildförstoringsfunktionen, om än mycket intuitiv, fortfarande något långsam jämfört med andra kameror i prisklassen. Men en nyhet på M9:an är möjligheten att spara DNG-filen helt okomprimerad, men då landar bildfilen på ca 36 MB vilket sänker både prestanda och batteriets kapacitet något.

Pris och tillgänglighet

Kamerahuset kostar 62.500 Kr ink. moms (50.000 Kr exkl. moms) och börjar levereras omgående. M9 kan fås i två utföranden: svart lack eller grå lack med silverkromade detaljer, men konstigt nog inte i den för Leica så klassiska helt silverkromade varianten. Demonstrationskameror finns hos de ledande Leicaåterförsäljarna: Schönherrs Foto och Wibergs Foto i Stockholm samt YFO i Malmö.

Sammanfattning

Leica brukar skryta i sin marknadsföring med att deras kameror inte är byggda för att hålla en generation – utan flera! För de analoga kamerorna har det visat sig stämma bra och jag tror att i och med M9:an så kan detta även bli en sanning i den digitala världen. Leica M9 har potentialen att bli den sista kamera du köper och i så fall den enda digitala pryl som överlever dig.
Man kan säga att Leica M-kameran nu äntligen har blivit digital på riktigt – och det utan att förlora sin själ!

Publicerad 2009-09-15.

Schematisk bild av sensorns mikrolinser och hur de hanterar infallande ljus i olika vinklar över olika delar av sensorn.

Klassiskt Leica handhavande: den ljusa och överskådliga sökaren och de snabbfokuserade objektiven gör att man inte saknar finesser som autofokus. Tvärtom så fokuserar ofta en van Leica fotograf betydligt snabbare än något autofokussystem, speciellt i svagt ljus.
Diskutera
Vad tycker du om Lecia M9. Är det dina drömmars kamera? Är nästan 100 000 kr galet dyrt!? Diskutera här..
Läs mer
Följ med när Lecia M9 tillverkas. Läs mer..

30 Kommentarer

Örs Gubás 2009-09-15 09:42  
Helt otroligt!

Trodde aldrig att Leica skulle komma igen. Hoppas bara den är lika bra som det låter.
silfver 2009-09-15 10:37  
Synd på priset bara. Men som du skriver så kanske det är lite av en livsinvestering. :) Otroligt vacker är den i alla fall.
bushmaster 2009-09-15 11:21  
Hej!
för en som inte är så insatt i (förutom namnet) vad är det som gör denna kamera så dyr? jag menar rent specifikationsmässigt ser inte jag att det är ngt specielt. verkar som om en tex 5D mkII är mer tekniskt framskjuten än denna!
Som sagt har ingen aning, kameran ser ju också ut som ngt jag hittat i min gamla morfars låda ;)
Mvgh
Mats
RolandLarsson 2009-09-15 11:41  
Mats, det här är en kamera som bara kan uppskattas av oss som är födda med analoga kameror där Leica var synonymt med gud (nåja...). Ni som har vuxit upp i den digitala eran förstår inte och kommer aldrig att förstå. Detta kan vara ett av Leicas kommande problem, det föds inga nya Leicaentusiaster. Eller har jag fel här?
Benganbus 2009-09-15 11:57  
Vi får väl se hur det blir med livslängden! ;)
Det digitala "utvecklas" ju hela tiden... ;)

(Se'n borde det kännas litet tråkigt så här efter M9 att vara en M8 ägare..tycker jag i alla fall..)

Och det här med själen i en M Leica...
Det är inte bara om det är analogt eller digitalt som det hela handlar om!
En analog M Leica är i en egen fotografisk värld!;)

Men kul och intressant är det med Leica M9 i alla fall! :)
Och hoppas det nu går bra för Leica!
Fotosidan Redaktion 2009-09-15 12:06  
bra artikel!
jag blir i alla fall väldigt köpsugen :-)
lumor_ 2009-09-15 12:08  
Den måste vara så dyr eftersom det inte är en kamera de säljer. De säljer kejsarens nya kläder och de kan ju inte vara billiga.
Rosenbladare 2009-09-15 12:50  
RolandLarsson, du har fel i det du säger om att det inte föds nya Leica entusiaster, jag fick ärva min mammas gamla Leica m2 och har nu blivit frälst av Leica. Så visst kan det födas nya leica entusiaster, tillverkarna måste bara komma på nya sätt att locka till sig de nyare generationerna
prylbög 2009-09-15 13:00  
Visst vill prylbögen i mig ha en M9, bara känslan att öppna kartongen till sin nya leksak måste vara fantastisk! Men det går inte att motivera priset kontra vad man faktiskt får för något! Om priset låg på 1/3 hade jag inte tvekat.
daytripper 2009-09-15 13:30  
Säljs de i sexpack?
Sten-S 2009-09-15 13:37  
Fint redovisat "Första intrycket av M9" M9 blir säkert en höjdare, priset är väl vad man kunde förvänta sej, trodde faktiskt den skulle bli dyrare.

Bengt B. Du verkar lite negativt inställd till de digitala M8, M8.2 och nu till M9 varför detta?

Man får bara konstatera att utvecklingen går framåt och man kan inte stoppa den, det har alltid varit så.

Vill man hålla sej kvar i det tidiga analoga så är det ju upp till var och en, jag håller med om att nya digitala kameror, vilket märke det än är, så kommer de inte hålla lika bra och lika länge som Leicas tidiga analoga M-modeller, dom är ju helt mekaniska, digitala kameror innehåller ju mycket elektronik som nog inte kommer att hålla lika bra och länge som de mekaniska, det får vi bara acceptera, hur länge Leicas Digitala M-modeller håller vet vi inget om ännu, jag tycker dom ser välgjorda ut i alla fall.

Tycker också att "Leicakänslan" upplevs lika bra i de Digitala M-kamerorna, har flera analoga M-hus, som ägare till en M8 med nya slutaren måste jag säga att jag är helt nöjd med den, köpte inget tidigt exemplar utan ett när programvaran var klar och priset rätt, jag har inte märkt av några av de tidigare omtalade problemen.

Upplever heller inget negativt med att äga en M8 när M9 har kommit, M9 ger säkert tekniskt sett bättre bilder än min M8 och så småningom byter jag kanske ut min M8 mot en M9, det kan vara trevligt att ha något att se fram mot, förväntade mej nog att den skulle ha en mer högupplöst display, det kanske kommer i M9.2.
/Sten-Åke
RolandLarsson 2009-09-15 13:56  
Okej Måns, ibland känns det bra att ha fel :-)
tormig 2009-09-15 14:40  
"Den enda digitala pryl som överlever dig". Nja, alla digitala prylar överlever dig, om de sedan går att använda är en annan sak. Tror inte det går att få tag på ett batteri eller minneskort till den här om femtio år, däremot film till en M7. Men den väcker ett enormt habegär, hm, är det verkligen nödvändigt att renovera köket vid närmare eftertanke?
Makten 2009-09-15 16:09  
Artikelförfattaren borde nog korrekturläsa lite bättre. Vad är "foto ikon" och "leica känsla" för något? Man blir inte direkt sugen på att läsa vidare.
Janne Lindström 2009-09-15 17:01  
Ikon o känsla...? För den som förstår behövs ingen förklaring, den som behöver förklaring kommer ändå inte att förstå......... Förmodligen en helt fantastisk kamera, till ett helt fantastiskt pris......

JL 666
Eeros 2009-09-15 18:03  
Janne, nu var det nog särskrivningen som Martin (igen) anmärkte om. Låt oss sätta punkt för den diskussionen per omgående här, det pågår redan en bautatråd (startad av Martin) om ämnet för de som är intresserade. *gäsp*:)
paco 2009-09-15 18:10  
Hehe en särskrivarkollega kommer till räddning och förklarar vad som menas =)
NPA 2009-09-15 18:15  
Mats Jonsson undrade vad som gör denna kamera så dyr, så unik? Helt sant, kollar man de tekniska specarna så är det ju absurt dyr kamera (vilket det ju är oavsett). Fördelen är att det är en tillsynnes extremt och liten, diskret, kamera. Fördelen är när man plåtar i miljöer där stora systemare inte är särskilt "välkommet". Den är enklare att alltid ha med och ger bildkvalité som defintivt gör att man kan köra bilder i t ex fackpress. Men, det är sant Mats, man hinner ju köpa ett par systemare med tillräcklig bildkvalité för samma pengar. Det är nog så, i hög grad, att pensionärerna som räds utvecklingen men insett att man inte kan stoppa den, mer än gärna vill klamra sig fast vid en gammal, seg, analogkänsla.

Men, får jag en gratis, så visst....

Simma lugnt Leicarävar och barn av den digitala tidsåldern!
Linmajon 2009-09-15 18:55  
Livslängden på prylar är väldigt beroende på hur länge de går att laga. Inga samlare köper väl kvartsklockor? Mekaniska klockor går att laga 'enkelt' i evigheter.
Om man köper den ska man nog räkna med en viss avskrivningstid trots allt. Inte helt säkert att den går att hålla vid liv i 40 år...(en kort stund i Leicas tidräkning)
Det ska bli kul att se hur den står sig i dagens konkurrens.
Den största akilleshälen tycker jag ändå är priserna på optik. Helt overkliga för folk med normala inkomster.

ps. förväxla inte mig med min namne i tidigare inlägg här.
unit 2009-09-15 20:14  
Hade gärna bytt min Nikon D3 och gluggar mot en Leica M9 och motsvarande optik. Börjar bli trött på att släpa runt runt monstersystemare överallt.
fposse 2009-09-15 21:22  
Det finns kompaktkameror, det finns systemkameror, sen finns Leica :)
Makten 2009-09-15 21:25  
Jaja, förlåt mig för ovidkommande ovanstående kommentar. Men jag tycker man kan kräva lite mer av artiklar som publiceras på Fotosidans "framsida".

----------------------------------

Nåväl, jag har tänkt tanken på en M9. Den är egentligen inte "dyr" eftersom det inte finns något alternativ. Men det är sjukt mycket pengar för en kamera som inte ens har autofokus, och som lär vara underlägsen på de flesta plan utom byggkvalitet jämfört med de övriga FF-kameror som finns på marknaden.

Vore jag rik(are) så hade jag köpt en. Det är - hur dyrt det än må verka - ett verktyg, och jämfört man med dyra klockor, bilar eller annat trams så är det inte något att bråka om egentligen.

Men, jag kommer antagligen att hålla mig. Inte bara på grund av ekonomin, utan för att jag vill ha en spegelreflexkamera. Jag vill se det som objektivet ser, då jag ofta är ute efter exakta kompositioner. Detta går inte så bra med en mätsökarkamera, tyvärr.

Om vi får se en Nikon-kamera med F-bajonett i samma stuk så öppnar jag gärna lädret. Kosta vad det kosta vill.

Tillägg: Utan AF då förstås. Med en god sökare och ljusstarka objektiv fokuserar jag helst manuellt. Det är mycket trevligare, och jag tar personligen bättre bilder på det sättet. Jag måste koncentrera mig och arbeta mer för bilden. Det är bra.
Puttri 2009-09-15 22:56  
En sak många verkar ha missat är: vilka alternativ har Leica förutom utveckling av digitala M kameror, om dom överhuvudtaget vill överleva? Det lär ju knappast finnas en tillräckligt stor efterfrågan på nya analoga Leica-kameror, eller?
Bussmicke 2009-09-15 23:14  
Bra artikel men jag har lite svårt att förstå den härFixeringen kring Leica M, så märkvärdig kan väl kameran inte vara.
Jonas Nyhav 2009-09-16 08:57  
Leica M är extremt välbyggda kameror. Men det som gör en digital Leica M så speciell är att den har några karaktärsdrag som vanliga DSLR inte har.

Leica M8-M9 skall nog betraktas mer som en kusin till digitala mellanformatare än ett syskon till Canon 5d och Nikon 700D.

Leica M9 kommer utan vidare matcha de bäst upplösta kamerorna på marknaden utan att skämmas. Så att de skulle var underlägsna på all punkter håller jag inte med om. Dock så är de inte alls så finessrika som konkurenterna, men det är kanske också en del av vitsen, det enkla och puritana.

CCD och avsaknad av AA filter ger en annan karaktär till bilderna. De är superskarpa från början och har inte den där utsmetade stilen som CMOS och AA fileter ger. Bäst presterar de på låga ISO, på höga ISO får de ett analogt kornlikande brus, fint och brutalt.

Men den fundamantala skillnaden är att de har en mätsökare, eller snarare att man tittar igenom en separat sökare som tar med lite mer än vad som faktiskt kommer med och att man har ljusramar i den för vald brännvidd. I stället för att titta i ett hål så kliver man in i motivet och får en helt fantastisk varseblivning av små skeenden som gör ens bilder unika och fantastiska. Helt enkelt det är lite lättare att fånga "det avgörande ögonblicket".

Tänk er steget från Nikon D100/Canon 30D till Nikon D3/Canon 1Ds och sedan hoppet till Hasselblad H3D. Där har vi klarheten och storleken på sökaren i Leica M, helt underbar.
AnWi 2009-09-16 19:20  
Trevligt skriven artikel och visst lockar kameran en fullvuxen, ungdomlig :-) fotograf (även om jag aldrig ägt en Leica)
Suveränt att Leica löste problemet med de snäva bildvinklarna till sist.

Jag som hatar gnällspikar och petimetrar undrar ändå: "Brännviddsförlängning" är det inte en sedan länge förbjuden översättning av "crop factor".

Vete tusan hur man skall kunna få in en M9a i familjebudgeten...
Dessutom har alla försök att använda andra kameror har alltid slutat med att dSLRen drar det längsta strået.

Om man ska ha en kamera som inte "sticker ut" så mycket, ser jag nog gärna autofokus. Men det kanske är för att jag aldrig har upplevt Leica-känslan.

/Anders
PerPula 2009-09-16 22:06  
Fantastiskt!!!

Enligt de bilder jag sett på nätet så presterar den mycket bättre än jag trott. Leica har inte fått fram någon vidare bra kamera sedan försök med den digitala tekniken...

Förrän nu! My God vilka bilder den tar! Får man väl spara lite nu då! Kolla in länken om ni inte gjort det redan!

http://dfarkas.blogspot.com/2009/09/leica-m9-review-shooting-in-wetzlar.html
Dubbelolle 2009-09-20 21:02  
Den är inte dyr, bara man har gott om pengar, folk står i kö i åratal för att köpa unika sportbilar och betalar miljoner för konst. Så att lägga 200000.- på en Leica med en uppsättning gluggar är en spottstyver - om man har råd!
bushmaster 2009-09-20 23:54  
Hej Roland!
jag är 43 så jag vill inte direkt påstå att jag växt upp med digitalkameran!! köpte en eos 620 1987 som jag hade tills jag köpte första digitala runt 01-02
mvh
Mats
Jonas Nyhav 2009-09-21 21:10  

Merläsning

ANNONS