Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Joen Jarl fångade polisdrama på bild

Joen Jarl fångade polisdrama på bild

Joens bildserie bjuder på en hel del spänning. Inte undra på att den vann årets läsarbild i Expressens fototävling! Foto samtliga bilder: Joen Jarl.
Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är verkligen något som Fotosidanmedlemmen Joen Jarl har lyckats med. Hans bildserie på ett polisingripande vann årets läsarbild 2009 i Expressens tävling.

Det var den 28 april i år som Joen åkte bil tillsammans med tre kompisar mot Hudiksvall. Joen studerar farkostteknik på KTH i Stockholm och vid tillfället var han på väg till ett studiebesök. En Audi i snabb hastighet dök upp på vägen - tätt följd av en polisbil - och Joen började att fotografera.

Polisbilen gjorde en skarp u-sväng och knuffade av bilen av vägen. I Audin satt två drogpåverkade tjuvar som polisen hade jagat från Gävle. Under tiden lyckades Joen ta 41 bilder på händelsen, som han vid ett senare tillfälle skickade till Expressens fototävling "årets bild 2009".

Nu har Joen Jarl, 24, vunnit årets läsarbild och därmed 71 717 kronor.

Hallå där Joen och grattis till vinsten! Hur känns det?
- Det känns riktigt riktigt bra att vinna en fototävling! Men i det här fallet var det mer tur än skicklighet som gjorde att jag vann. Jag har tagit "vackrare" bilder även om vinnarbilden var väldigt dramatisk.

Anledningen till att jag fick med mig så mycket bilder var min kamera Canon 450D (3,5 bilder/sek). Vi saktade knappt ner utan den smattrade bara på när vi åkte förbi, 41 bilder blev det allt som allt.

Vad använde du för objektiv?
- Kamerans kitobjektivet 18-55mm 3.5-5.6. Nu har jag bytt till ett 17-85mm 4-5.6 + EW-73B inköpt via Fotosidan. Jag äger utöver det ett 75-300mm 4-5.6 också inköpt begagnat via Fotosidan.

Det såg ut att ha gått väldigt dramatiskt ut vid fotograferingen?
- Ja, även om bilden kan tyckas dramatisk var kändes ingripandet, i min mening, kontrollerat och helt rättfärdigat. Audins framfart riskerade andra bilisters liv och polisen fick ett stopp på det hela.

Vad gjorde du med bilderna efteråt?
- Eftersom jag fick inte över bilderna till datorn förrens efter ett dygn efter olyckan, på grund utav att jag inte var hemma, så förstod jag att dom hade tappat sitt nyhetsvärde. Så efter lite övertalning från min omgivning skickade jag ändå in dom till Expressen. De var mest en slump att det blev Expressen.

Och så blev din bild vald till årets läsarbild. Inte illa! Brukar du vara med i fototävlingar?
- Nej, det var den första fototävlingen jag ställde upp i. Kommer definitivt ställa upp i flera och jag blir fotograf till något liknande.

Fotosidan önskar stort grattis och fortsatt lycka till med fotograferandet!

Publicerad 2010-01-05. Läst av 104800 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-01-05 14:59   Trullan
Grattis Joen! :o)
Mvh Milla
2010-01-05 15:32   David Wargert
Vilka jäkla bilder, helt sjukt!
Fixa kontrasterna och beskärningen lite så kan du skicka in den till Word Press Photo Awards :D
2010-01-05 17:02   jannemix
coolt fångat.
Så mycket kul kan an ha för skattepengarna-
kul att vi fick lite valuta för dom här.
mvh jannemix
2010-01-05 18:13   bjornand
Återigen ett bevis på att kameran alltid ska vara med!

Grattis
Mvh
Björn
2010-01-05 18:23   harryett
"...kändes ingripandet, i min mening, kontrollerat och helt rättfärdigat."

HAHAHAHAHAHA KONTROLLERAT MY ASS


..Mycket bra fångad bildserie dock! :D
2010-01-05 18:52   WB_fotograf
Dom där måste Joen få Nobelpris för!!
2010-01-05 19:14   Niclas Glasberg
Grattis joen!
2010-01-05 19:43   NiklasÖ
Cool bildserie! Men jag funderar lite på ingripandet i sig och får en känsla av bildserien att poliserna utsatte oskyldiga för fara (tänker på den silvriga Forden som med nöd och näppe undviker att kollidera med polisbilen. Det framgår heller inte om också den hamnade i diket, om inte kan det inte varit speciellt långt kvar!
Hur gick det för övrigt med personerna i Audin? Välta med en bil utan störtbågar och obältade är ohälsosamt! ;-)
2010-01-05 20:03   Håkan Ringman
Man skymtar forden p åden sista bilden på vägen.
Men lite komiskt att Kriminalvårdens bil finns med på den näst översta av småbilderna :-)
Bara att lassa in föraren i köra han till häktet.

Bra bilder, grattis till priset.
2010-01-05 20:10   Affe.R
Kan ju hålla med om att dom gjorde rätt i att få stopp på bilen om den nu utgjorde en trafik fara . Men inte på detta sett för i mina ögon så hade polisen absolut ingen kontroll på vad han gjorde bara å titta på tredje bilden i det läget så skulle han ha styrt ut från bilen å kört längs med och tryckt ner den i diket . Och inte som på bilden kört rakt in i den för det kan bara gå som det gjorde i detta fall .
Men det är ju en bedrift å lyckas å fotografera detta så ett Grattis till d fina priset
2010-01-05 20:28   mayro
Skönt att se poliser som sätter hårt mot hårt med buset...

Dessutom ligger det en kriminalvårdsbil där i bild två.... Så dessa "tjuvar" kanske hade helt andra syften än vad den "öppna historien" säger...

För lite väl slumpartat att en sådan bil var just på denna platsen samtidigt då just polisen som aldrig gör farliga saker egentligen.. Och denna gången tog extremt för Svensk polis till drastiska metoder... och i tät trafik dessutom..

Så jag undrar jag om riktigt hela storyn runt detta som skedde där är,,, "tjuvar som jagas".. Sådana släpper polisen i Sverige regelmässigt i tät snabb trafik.. Inte trycker dom sådana av vägen inte ..

Snygg fotat i alla fall av en spännande händelse..
2010-01-05 20:59   Dannioni
Gäller att vara med när läget dyker upp, bara att gratulera. Sedan tycker jag att ingreppet ser okontrollerat och våldsamt ut .......
2010-01-05 21:36   Joen
Tack allesammans!

Tänkte att jag måste kommentera alltsammans. Ställ gärna frågor om ni har några.

Det är mycket som har hänt dom senaste dagarna. Mycket mer än jag trodde. Trodde mest det skulle blåsa över fort och rinna ut i sanden. Folk har ringt och grattat både en och två gånger, reportage i Expressen och nu även på Fotosidan.se, en bokskrivande docent är intresserad av bilderna och historien bakom. Dessutom och jag har till och med blivit igenkänd i matbutiken :-)

Häromdagen blev jag kontaktad av en person på Facebook. Han skrev att han fått en rejäl flashback av att läsa Expressen. Det var han och hans kollega som satt i polisbilen! Han hade inte sett bilderna tidigare och visste inte ens att dom fanns. Och det är klart. Jag fick lova Expressen att inte sprida dom till några av deras konkurrenter efter att dom sa att dom var intresserade.

För att besvara lite frågeställningar; Jag vet inte hur vida historien om 2 tjuvar stämmer. Det var iaf vad reportern som intervjuade mig lyckades gräva fram. Jag har själv jobbat för Kriminalvården och kände igen deras gröna rand på ena bilen. Potentiell fritagning slog mig också. Men det som talar emot var att den svarta Audin försökte vända när dom var så nära.

Jag kan rapportera att den silvriga Forden klarade sig med nöd och näppe från att hamna i diket. Polismannen som jag pratade med häromdagen hälsade också att alla klarade sig oskadda. Det ser ut som "värsta smällen" på bilderna men sanningen är nog den att polisbilens fyrhjulsdrift hjälpte till att knuffa över Audin när polisbilen enbart stod på bakhjulen.

Nu känns det som jag har skrivit en halv uppsats. Tack ni som tagit er tid och läst och/eller kommenterat i tråden!

/Joen
2010-01-05 21:54   webbwalle
Underbart helt underbart !!
2010-01-05 22:09   ekfeldt
Nu känns det bättre att ha lite ont i ryggen av att alltid ha med kameran.
Man vet ju aldrig :)
Stort grattis till bra bilder och till att du kom undan oskadd du också.
2010-01-05 22:26   FlodaNilsson
Fantastisk bildserie!!
Där ser man att kameran ska vara med ALLTID!! :D
Gott jobbat.
2010-01-05 22:28   Sigfuss
På den sista bilden så kommer det någon springande mot polisbilen och det ser ut som att den silverfärgade Forden står precis utanför bild - det kan inte vara så att Forden faktiskt är ett civilt polisfordon och att mannen som kommer springade är civilpolis?
2010-01-05 22:36   Chril
Jag tycker de är roligt med folk som säger i stil med "sådär skulle jag aldrig ha gjort, vad våldsamt"

Undrar hur mycket tid man har på sig att fatta ett sånt där beslut. Fast äh, klart man klarar pressen... haha

Jag tycker de gjorde de bra.
Sen att bilderna blev häftiga var ju mest en bonus ;P
2010-01-06 00:45   Gustav Hansson
Super grattis!!!
Har en fråga, Har de i bilen blivit fälld för de dem vart fällda för? Tänkte när du inte censurerat ansiktet på dem på en av bilderna. Bara en tanke som slog mig. Super bra bilder och super grattis!:)
2010-01-06 08:25   Stefan Johansson
Den här bildserien är ju bara för underbar. Det ser ut som att vi har åtminstone en riktig Gundvald i vår poliskår, härligt.
2010-01-06 08:56   Joen
Alla bilder som jag skickade till Expressen var censurerade med avseende på ansikten, reg.nr., tjänstebilsnr... Allt som kunde hjälpa till att indentifiera någon/något. Hit skickade jag förminskade kopior av originalen. Bilden jag vann på i Expressen var censurerad av mig.

Jag vet inte om någon blev dömd och jag har inte heller anklagat dom för något förutom att ha blivit avknuffade av polisen.

Den silvriga Forden var nog inte mer än en vanlig bilist som blev inblandad. Men visst ser det konstigt ut hur han springer mot olyckan. Kanske en blandning av chock och en vilja att hjälpa till?

MVH
Joen
2010-01-06 11:23   Tholic
Gisses.....
2010-01-06 12:37   P.Edberg
Grym bildserie ! Grattis och snyggt fångat !

/Patrik
2010-01-06 12:42   Morgontofflan
Bilder tagna sådär spontant är ofta de som folk gillar bäst ;)

Och som Björn Ericsson sa "Återigen ett bevis på att kameran alltid ska vara med!"
2010-01-06 14:36   jay-ce
riktigt bra bilder, bra jobbat...
2010-01-06 14:59   Tobias.N
Hahahah detta var det bästa jag sett på läääänge!
Det är så här det ska se ut när polisen jobbar, inget j*vla gullande med brottslingar :D

Men polisen som kör blir säkert avstängd för att ha varit våldsam eller? Svenska lagen är inte som den vore alla gånger....

Grattis till bilderna!!
2010-01-07 04:02   koffeR
Grattis Joen!!
2010-01-07 14:23   RolandLarsson
Jag får inte ihop det riktigt. Det står "Polisbilen gjorde en skarp u-sväng och knuffade av bilen av vägen". Men om polisbilen skulle knuffa Audin av vägen så borde väl Audin vara på polisens vänstersida, nu är den på höger sida. Jag tycker det mer ser ut som om Audin har försökt göra en tvär sväng in på vägen till vänster och att polisen gjort en undanmanöver utan att riktigt lyckas komma undan.
2010-01-07 14:25   angu1973
Jag anar lite kritik mot polisernas ingripande med "fara för allmänheten".
Tror nog att alternativet att låta dom löpa hade inneburit större fara för allmänheten och därför bedömde Poliserna att detta riksfyllda ingripande var att föredra. Och skulle det hänt något, så bär Knarkarna skulden ändå, enl. mig.

Grattis till bilderna, Joen. Visserligen ett svår fångat ögonblick, men du var snabb och hade kameran med dig, och det ger resultat.

/ AG
2010-01-07 15:17   Jimmie A
Fantastisk bildserie!! Grattis!
2010-01-07 20:04   Erik.s
Grattis!! Som bilintresserad undrar jag också såklart om du vet om det blev några skador på polisbilen? =)
2010-01-08 10:03   Miller01
"Anledningen till att jag fick med mig så mycket bilder var min kamera Canon 450D (3,5 bilder/sek)"
Give me a break... jag spyr. E de nåt j*vla reklamblad detta eller?

Riktigt nice bilder dock.
2010-01-08 11:07   Daniel-71
U lucky bastard! Man kan vänta hela livet på ett sånt tillfälle. Bra fångat brukar man säga, men den här gången räcker det nästan inte till. Tokgrattis!
2010-01-08 18:31   berohl
Har nån tänkt på att Volvon på bild två är en fångtransportbil. Typisk med gröna linjer på sidan. Kanske Audin var där för nån form av fritagning vilket ju gör bilden annu mer dramatisk. Bra jobbat Polisen!

B
2010-01-08 20:47   Joen
Kanske ska göra några förtydliganden i händelseförloppet. Det var 2+1 väg med vajerräcke när vi blev omkörda av den svarta Audin och Polisbilen. Dom körde inte särskilt fort, kanske 130-ish. När det blev ett avbrott i vajerräcket pga stickvägar försökte Audin göra en 180 graders U-sväng tillbaka mot Gävle. Polisbilen lyckades göra en ännu skarpare sväng på insidan av Audin och knuffade ut Audin, som understyrde, mot diket och sedan ner i det. Polisbilen hade redan kontakt med Audin när den vältes över. Det var inte så att den blev påkörd i 180 km/h av polisbilen som det kan se ut som på "vinnarbilden".
2010-01-08 20:51   Joen
Är det någon som vet hur man kan värdera den aktuella bildserien? Jag har inte sålt bilder som fotograf tidigare och skulle behöva lite riktlinjer att gå efter. Finns det någon generell prissättning man kan följa eller någon som har tips om var man kan vända sig?

Tacksam för svar!
/J
2010-01-09 13:18   Igel
Varför ska han byta ner sej från 18-55 is till 17-85 is???
2010-01-09 16:05   Retsina
En suverän bildserie.

Grattis till priset Joen, men framför allt:
Grattis till bilderna!
Mer action än så där kan man inte få i stillbildsformat.

Hälsningar
Anders
2010-01-09 18:07   Joen
18-55mm var kitobjektivet. 17-85mm har bättre byggkvalitét och snabbare autofokus. Du kanske tänkte på 17-55mm 2.8. Den student som har råd med ett sånt kan skatta sig lycklig! :-)

/J
2010-01-10 10:22   Lill_Unna
Grattis!:D:D

MVH,Unna
2010-01-11 08:52   Tamdor
Bra och lyckliga bilder utan tvekan, men historian bakom bilderna är helt sjuk. Jag tror inte på det att polisen hade det svagaste kontroll över det här hela. Dem gjorde som idioter helt enkelt. Kolla på bilder 1-2 och räckna hur många bilar på väg. Ret tur att ingen annan blev skadade. (Tänk bara på det att du kör där i lung och ro när en polisbil dycker upp och heltförstör din några månader gamla bil som du köpte på avbetalning... Din bank och försäkringbolag skulle säkert vara på din sida. Eller hur?)
Jag tror inte på det att det var två drogpåverkade tjuvar i Audin. Det låter som ren påhittad berättelse. Jag tror istället att poliser var drogpåverkade eller galna helt enkelt och i audin satt enn 31 årig mamma som körde sin pojk till lasaretet som hade alvarlig blödande näsa.
Skulle det hända likadant i Ungern -därifrån jag skriver- skulle polisen som ursakade trafickulyckan åka fast på en gång.
2010-01-15 21:00   IRS
Ja, i Ungern skulle det säkert kunna gå till som du beskriver, Tamas. Men detta är fotograferat i Sverige, där vi har bra poliser i allmänhet.
2011-02-13 19:34   tlztlz
Helt fantastiska bilder med mycket dramatik, otroligt att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Beträffande polisernas agerande så har de givetvis bedömt situationen och brukat den taktik och mängd våld som situationen krävde. Så jobbar svensk polis mig veterligen.

Merläsning

Klassiska Samyang-objektiv i ny version

Samyang har gjort förbättrade versioner av två av sina mest klassiska objektiv: 14 mm f/2,8 och 85 mm f/1,4 med manuell fokusering. Läs mer... 1

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Fotosidan Magasin nr 3 i butik

Ett fullmatat nummer är i butik! Fotoresan: Österlen. Bildkritik & Fotoskola: Natt. Fotografintervjun: Stefan Bladh. Drönarskola. Vi testar proffsverktyget: Canon Eos-1D X Mark III plus andra matnyttiga prylar. Köp mer än gärna senaste numret så bidrar du till att vi kan fortsätta göra kvalitetsjournalistik. Läs mer...

Vi testar Nikon D6 och Nikon AF-S 120-300mm f/2.8 - har du några frågor?

Till redaktionen har Nikon D6 och Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8 precis landat och vi kommer testa omgående. Har du några frågor du vill ha svar på? Läs mer... 5

Fotografiska öppnar igen

Stängde 15 april - öppnar på sin tioårsdag. Läs mer...

Rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Kulturhuset Stadsteatern arrangerar utställning

Fria fotografers filial 2020 - 50 bilder från proffs och amatörer. Läs mer...

Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Plus Sommaren är snart här och mycket tyder på att skog och mark kommer vara en viktig del av sommaraktiviteterna denna speciella sommar. Vi har samlat ihop fyra påkostade, rejäla stativ från välrenommerade leverantörer och gjort ett stort test. Läs mer... 13

Aurora Aperture släpper filter för vidvinklar

Nytt filtersystem för dig med kraftiga vidvinklar. Läs mer... 1

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar