Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > BP bakom ett flertal uppmärksammade bildmanipuleringar

BP bakom ett flertal uppmärksammade bildmanipuleringar

Foto: BP LLC. 

Under de senaste dagarna har en mediastorm blåst upp kring oljeföretaget BP - som visat sig fejkat ett flertal bilder på oljekatastrofen för att få det se ut som personalen arbetade mer intensivt än vad de i själva verket gjorde. BP har erkänt att bilderna har manipulerats i Photoshop.

För några dagar sedan avslöjades det att BP har haft en fejkad bild på sin hemsida. Det var den amerikanska bloggen Americablog som kunde avslöja att bilden var manipulerad. Bilden visade personal vid BP's kriscenter som övervakade oljeläckan. För att få det att verka som personalen arbetade mer aktivt med oljekatastrofen än de gjorde på riktigt, hade de tomma bildskärmarna som visade undervattensbilder ersatts av gamla bilder. Americablog skriver att de infogade bilderna har medatada som visar att bilderna kan vara så gamla som 2001, långt före oljeläckan.

BP's talesperson Scott Dean erkänner att bilden är fejkad men enligt honom hade företaget inga avsikter med att lura någon med bilden. Nu har det även framkommit att ytterligare två bilder på hemsidan varit manipulerade. På Gizmodo finns olika förstoringar i en av bilderna, som tydligt visar den slarviga bildmanipuleringen man har försökt komma undan med. BP plockade blixtsnabbt bort bilderna från hemsidan.

En av de aktuella bilderna visar en helikopter med två förare i, genom framrutan kan man se hur fartyg arbetar med att samla ihop och bränna oljan. Med bilden vill man ge intrycket av att helikoptern är ute och ser över oljeskadorna. Det enda problemet är att personen som retuscherat bilden missat att ta bort en del av kontrolltornet - som avslöjar att helikoptern i själva verket stod på en helikopterplatta ombord på ett fartyg.

Läs mer om nyheten på Americablog och Gizmodo.

Källa: SVD.



Publicerad 2010-07-24.

8 Kommentarer

Viktor Ragnemar 2010-07-24 10:39  
Kan det inte vara ett PR-trick då?

Vi tar bort fokus från Oljekatastrofen genom att lägga upp uselt redigerade bilder.

Känns ju inte som att ett företag av deras kaliber skulle ha nått problem att vaska fram pengar eller kunskap för ett enkelt photoshop uppdrag.
gogreen 2010-07-24 12:14  
PR har dom nog fått tillräckligt :)
Kinkladze 2010-07-24 21:46  
Undrade när det här skulle dyka upp här, helt jävla otroligt, vilka stolpskott...
Tell 2010-07-24 22:34  
Blir så irreterad på all den här uppståndelsen på några random manipulerade bilder.
Första bilden där dom har lagt till junk på tre skärmar, lixom, vad spelar det för roll? För övrigt är det ju ändå bara två skärmar som egentligen har blivit manipulerade, den tredje var ju faktiskt bara överexponerad av nåt som visades på skärmen. Den med helikopterplattan, aa visst, dom flyger egentligen inte, men vad spelar det för roll om helikoptern är på väg att lyfta eller om den har lyft?

O sen den tredje med projektorskärmen. Den är INTE fejkad på nåt sätt. Det var det första jag reagerade på när jag såg den att den på ena bilden bara var utbränd, medans på den "manipulerade" så hade dom bara dragit ner exponeringen så man faktiskt såg nånting där. Även flera kommentarer där på americanblog säger samma sak.


Sist men inte minst så börjar jag bli så jävla trött på alla som klankar ner på BP hela tiden. Själv tycker jag bara synd om dom, för jag är HELT säker på att dom faktiskt inte gjorde det här med flit, och att dom faktiskt gör allt vad dom kan för att stoppa det här. Men såklart, alla vill alltid ha nån att skylla på när nåt händer..
janke 2010-07-25 19:41  
bovar o banditer brukar i slutandan aka dit pa i vara ogon ratt enkla saker
Nicklas.T 2010-07-26 12:42  
Den bilden med projektorduken tycker inte jag ser fake ut. De har ju bara maskat dåligt innan dem dragit ner exponeringen på det området för att man skall se vad som projiceras.

Sen de andra bilderna är väl inget att bråka om. Vid fototillfället hade de en del överexponerade och tomma skärmar. Den manipulerade bilden ser bättre ut rent bildmässigt, men jag kan inte påstå att den "framhäver BP" på något sätt. Det gör värken till eller från tycker jag.

Typisk "sparka på den som ligger" mentalitet. Sånt håller väl inte sossar på med heller!?

=)
Terrier5 2010-08-02 09:33  
Att manipulera bilder utan att meddela det borde säga sig själv, om man varit en duktig fotograf eller duktig på datorer. De två är nu nära förenade men det är bra, och känns mer äkta, om man vet att en bild man ser "är naturlig eller inte".

Till BP; Man har via slarv och oaktsamhet via uteblivna inspektioner och bristande rutiner orsakat en av de största miljökatastroferna i Nord- och Mellanamerikas historia (som uppmärksammats av media). Även fast man är ett oljebolag med mångmiljard-omsättning har man lik förbannat en skyldighet att göra allt i sin makt för att sådant här inte ska hända. Människor dog! Miljöskador för miljarder har uppstått. Då får man f-n se till att städa efter sig.

När de sedan vill visa vad de gjort publicerar man "bevis" där allmänheten kan se hur duktiga de faktiskt varit. Men det de gjort räcker tydligen inte då man funnit det nödvändigt att bättra på sanningen lite. Det är djupt omoraliskt för att inte säga missledande och på gränsen till olagligt. Kan man inte ens vara ärlig om ens faktiska ansträngningar ska man ha skit.

För att nämna lite om bilderna i sig utan att lägga några värderingar ibakgrunden tycker jag att det är lite småsint att tjata om hur fel det är. Hade det varit ett ideellt drivet välgörenhetsforum som publicerat liknande bilder hade jag också troligen backat upp dem, men nu är det inte så.

BP har gjort bort sig rejält och kommer förhoppningsvis i fortsättningen ha en militär diciplin på sina riggar.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS