Artiklar > Profilen - Åsa Vading

Profilen - Åsa Vading

Profil: Åsa Vading

Skönheten och magin i hennes bilder är svåra att beskriva med ord, de måste ses. Resultatet av ibland timtals förföljande av små kryp och studier av andra små ting har resulterat i många fantastiska bilder. Åsa Vading är profil nummer tre i vår serie.

Från början till idag
Det har bara gått två år sedan Åsa började sin bana som fotograf och nu har hon förhoppningar om att få börja sälja bilder. Sommaren 2004 fick hon sin första kamera i present, en Canon Powershot G5. Vid den tiden visste hon ingenting om bländare och exponeringstid och allt sånt. Hon sökte på nätet och fann: Fotosidan! Till en början studerade hon bilderna och läste forumen. Modet växte till sig och hon laddade upp sin första egna bild för kritik. All peppning och kommentarer inspirerade Åsa att vidareutveckla sin nya hobby och på den vägen är det.

När Åsa hade kommit så långt att hon insåg kamerans begränsningar investerade hon sina pengar i en systemkamera med ett macroobjektiv. De flesta av hennes bilder är tagna med detta 100 mm macroobjektiv och det sätter sin prägel på bilderna. Idag har hon ställt ut flera gånger, en positiv upplevelse som hon rekommenderar alla fotografer att prova på.

Stadier
Åsa har fotat under så pass kort tid att hon fortfarande kan titta i backspegeln och se de stadier hon gått igenom.
– I början gick jag igenom den sedvanliga vattendropp-perioden. Jag fascinerades av färger och former och av att kunna fånga på bild det man inte kan se med blotta ögat. Sen kom våren och med den fler utomhusbilder. Jag har verkligen frossat i allt vad blommor och insekter heter – just för att det var den typen av bilder jag blev inspirerad av när jag först blev medlem här på Fotosidan. Jag hoppas att jag inte kommer att fortsätta ta samma typ av bilder som förra året… jag gillar förändring och utveckling.

Vägen och målet
Naturen och dess invånare fascinerar henne och hon vill förmedla skönheten vidare. Redan från början bestämde sig Åsa för att försöka göra konstnärliga bilder och visa något utöver det vanliga artporträttet.

– Jag kan ligga där i gräset och studera småkrypens förehavande hur länge som helst. Jag lägger ner mycket tid på bakgrunden till motivet och vinkeln jag vill fånga. Det kan räcka med att byta betraktningsvinkel för att få fram en helt annan känsla i bilden.

Hon berättar om det fascinerande med macrovärlden, att man ser på världen med helt nya ögon. Jobbar man dessutom med korta skärpedjup finner man en magisk värld av färger och former. Då står motivet ut tydligt mot bakgrunden som i sin tur blir mjuk och soft.
– Jag fotar helst ensam. För att överhuvudtaget ha en chans att hitta alla dessa småkryp måste man verkligen stanna upp, krypa ner i gräset och iaktta sin omgivning.

Inspirationen
Åsa har hittat mycket inspiration på Fotosidan. Hennes råd till andra blir att titta på andras bilder och fota i massor.
– Fota mycket! Experimentera med inställningarna i kameran, prova nya vinklar, fota i olika ljus och på olika tidpunkter för att se hur ljuset påverkar bilden och färgerna. Läs också andras bildkommentarer – man får mycket tips och råd av hur andra ser på bilder!
Hon gillar själv flera olika typer av bilder, ofta naturbilder och gärna när bilderna skiljer sig från hennes egna. Abstrakta bilder har också sin dragningskraft.
– Abstrakta bilder är jag mycket förtjust i. Jan Kellgrens containerbilder är ju hur fascinerande som helst
Det finns många duktiga naturfotografer på Fotosidan som inspirerar.
– Måste jag nämna ett namn så får det bli Peter Thornlund… jag är ofta inne och tittar på hans vackra bilder och tycker att det är en stor förlust att han inte längre finns här ibland oss.

Före och efter
Det varma kvällsljuset har målat många av hennes bilder och motiven finner hon överallt. Hon stannar upp och verkligen iakttar. Åsa använder sig av varken blixt eller stativ men desto mer ägnar hon sig åt att hitta olika vinklar, bakgrunder, exponeringar och andra inställningar till bilderna.

Experimenterar man mycket blir det en hel del bilder och Åsa släpper minst hälften av bilderna direkt. De bilder som hon väljer att gå vidare med genomgår en lättare behandling i Photoshop, standardbehandlingen är att sätta svart- och vitpunkten m.h.a. nivåer, en justering av kontrasten i LAB-läget och avslutningsvis en lätt skärpning av bilden. Ibland behövs det även lite beskäring för att sätta pricket över i:et.
– Gränsen för manipulation tycker jag är när man förvanskar färgerna mycket eller tar bort/lägger till bildelement som inte fanns där från början. Softning, pålagd vinjettering, perspektivförändring, kloning (av annat än dammpartiklar) är andra exempel på vad som är manipulation enligt mig.

Bilderna
Det har blivit dags för Åsa att berätta om några av sina bilder. Hon börjar med första stadiet.
-”X” är från min första tid på Fotosidan, jag var fixerad vid vatten- och droppbilder. Det blev många och roliga stunder i köket då jag experimenterade med vatten, is, olja och olika typer av belysning. Det var ett kul sätt för mig att lära mig kameran och jag var fascinerad över vilka otroliga former och färger vatten kunde skapa. På bilden ser man två vattenstrålar som korsar varandra i min diskho. Färgen kommer från en lila matlåda som ligger i oskärpa i bakgrunden.

bild1
Abstrakta bilder har alltid fascinerat mig. Då kan man ge sig hän att utforska färger, former och kontraster mellan ljus och mörker. ”Dans med djävulen” är en liten detaljstudie av en ovanlig sorts Passionsblomma.

bild2
”Konungahögens väktare” visade sig en ovanligt vacker kväll vid Gamla Uppsala Högar. Kvällssolen färgade himlen i osannolika färger och jag gick förstrött omkring och bara njöt av den fina kvällen. Vid foten intill en av Kungshögarna slog jag mig ner i gräset. Då såg jag den – Skinnbaggen som satt där på kanten av ett taggigt blad och spanade ut över Kungshögarna.

bild3

 

 

1

X

2

Digitalt

Film

*

 

 

Färg

Sv/v

*

 

 

Ute

Inne

*

 

 

Stilla

Rörliga

 

*

 

Histogram

Känsla

 

*

 

Bilder

Forum

*

 

 

Macro

Tele

*

 

 

Mac

Pc

 

 

*Bästa fotominne: När jag för första gången satte på mitt macroobjektiv och upptäckte glädjen i att utforska omgivningen. Jag insåg att man inte behöver åka jorden runt för att hitta sina motiv. De finns överallt omkring oss – bara man lär sig se dem!

Klantigaste fotominne: Jag gick i åttan och var iväg på en treveckors språkresa till England under sommarlovet. Med mig på resan hade jag en systemkamera som jag fått låna… och jag hade aldrig ens hållit i en systemkamera tidigare. När jag senare framkallade filmerna var samtliga bilder kolsvarta… Jag hoppas att det inte berodde på att jag glömt linsskyddet på!

Min sämsta bild: Oj, det finns många! Kan inte nämna någon speciell…

Min största inspiration: Naturen.

Fikar helst: Helst jämt! Men man måste ju behärska sig! En nybakad kanelbulle och ett glas kylskåpskall mjölk slår det mesta!

Finns alltid i kameraväskan: En putsduk! Mina glasögon blir jämt och ständigt flottiga av gummit runt sökaren.

Drömbilden: Åh, den har jag redan sett och den finns fastbränd på min näthinna för alltid! Det var tre år sedan och jag ägde tyvärr ingen kamera då… Ett lodjur satt och spanade i skogskanten på en solbelyst glänta. Den var verkligen majestätisk och kvällsljuset var så vackert! Vi satt gott och väl 10 minuter och iakttog den innan den sakta reste sig upp och försvann in i skogen igen. Den bilden glömmer jag aldrig!

Publicerad 2006-05-15. Läst av 19406 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2006-05-15 18:31   jorgensch
Trevligt och intressant att få läsa lite om Åsa och hennes bildskapande. Det går oftast att se direkt vilka som är hennes bilder, gillar hennes känsla för färger och förmågan att se det stora i det lilla. Imponeras och inspireras av bakgrunderna i hennes bilder, dom är alltid outstanding.

Som vanligt en mycket välgjord och bra artikel Johan!!
Mvh, Jörgen
2006-05-15 18:57   ulricahdesign
Åh, vad skoj att få läsa om Åsa och hennes historia. Jag som haft förmånen att få fota ihop med Åsa vet hur hon gräver ner sig i gräset med sitt macro för att hitta rätt vinklar. Åsa är en glad och inspirerande tjej som skapar bilder som är helt outstanding!!
2006-05-15 19:31   Jenneli
Roligt o intressant o läsa.

Mvh Jenneli.
2006-05-15 20:47   allanw
Åsa är en mycket duktig fotograf med rätt känsla för form,färg och ljus, och hon hittar alltid ny spännande motiv i naturen, kul att läsa lite om hennes foto liv också, _mvh/allan.
2006-05-15 20:53   David Lancelot Sjövall
Åsa är en mycket skicklig fotograf. Hon bör vara oerhört stolt över det hon skapat. Lycka till även i fortsättningen
2006-05-15 21:19   Ove Lundqvist
Mycket kul med dessa artiklar och de uppskattas verkligen. Men är inte Åsa den tredje profilen?
Ari, Jörgen och Åsa. Är inte du matematiker? ;0)))

mvh/Ove
2006-05-15 23:39   Mikael Pettersen
trevligt och intressant!
en mycke duktig och inspirerande fotograf!
2006-05-15 23:46   Susanne Andersson
Åsa, du är en stor inspirationskälla, framför allt när det gäller abstrakta bilder.
Lycka till med allt du företar dig! :o)
2006-05-15 23:58   Peter Thållen
Ännu en trevlig och bra artikel Johan..en artikel om en duktig och inspererande fotograf..alltid lika roligt att skåda hennes bilder.

Mvh Peter
2006-05-16 00:16   Boop
Åsa har en makalös känsla för ljus och komposition, som gör bilderna till ren njutning att se. Vet inte hur hon gör det, men var bild har en glöd i sig, i färgerna och i upplevelsen att skåda dem.
Välskrivet och roligt att få läsa om Åsa. en duktig kompetent och glad fotograf!
2006-05-16 07:17   mgo-bilder
Ja..så sant så...Åsas bilder känner man igen redan på tumnageln..dom är oftast så klara, snygga å rena..eller hur man ska förklara det...Hon inspirerar verkligen...en fotograf som jag länge haft som förebild då det gäller macro ...speciellt.....

mona//
2006-05-16 08:47   Anita Linder
Men så trevligt det är med dessa artiklar Johan. Jag har med förtjusning läst artiklarna om Ari och Jörgen förut men inte kommenterat tidigare.

Åsa har ett fantastiskt bildseende. Hennes bilder var några av de första jag fastnade för och inspirerades av när jag blev medlem på FS förra våren. Ljuset och känslan. Och jag har alltid tyckt bilderna har något av saga över sig. Jag har också haft förmånen att träffa Åsa och sett en av hennes utställningar. En glad och positiv tjej som brinner för att skapa konst med kameran.

Som sagt! Återigen tack för dessa trevliga och intressanta artiklar.

Mvh Anita
2006-05-17 02:46   Ari Byström/KK
Att Åsa sysslat med fotografering endast
två år kan man inte tro. Hon har kommit
förvånansvärt långt på den korta stunden.
Utvecklingskurvan har med andra ord pekat
rakt upp och gör väl så fortfarande.
Hon levererar välkomponerade färggranna
bilder med hög teknisk kvalité.
Hennes bakgrunder har jag alltid varit
imponerad av, och läser också att hon
lägger ner en hel del tid på dessa.

Trevligt att lära känna Åsa lite närmare.

MVH/Ari
2006-05-17 06:54   Bee
En mycket bra artikel om en mycket bra fotograf! Åsa har alltid inspirerat mig med hennes vackra, konstnärliga bilder. Man kan redan se på tumnageln att det är hon. Kul att få läsa lite om Åsas fotoliv. Hon har en makalös känsla för färg och form som jag verkligen gillar! Tack för det! //Bee
2006-05-17 07:54   Rauk
Intressant läsning.
Värdefulla ord som jag och säkerligen många andra suger åt sig som en svamp.
Kanske får bli en systemkamera ändå, blev väldigt inspirerad nu.

De här artiklarna är som en påse godis varje gång.

mvh Jan
2006-05-17 16:05   Altair
Mycket intressant och trevlig läsning om hur Åsa skapar sina underbart vackra bilder!
2006-05-17 18:34   Rolandsk
Kul och intressant läsning om en duktig fotograf! Åsa har en egen spännande stil som är lätt att känna igen. Mvh/Roland
2006-05-18 11:59   Gimli
Tack så hjärtligt för all positiv respons!
Man kan ju inte låta bli att göra några piruetter av ren glädje över era fina ord! :))

Johan har verkligen formulerat till texten bra, fast jag måste erkänna att det tog några dagar innan jag själv vågade läsa den... :)
2006-05-19 19:07   Tammy
Åååh, är det Åsa's tur nu - vad härligt!!

En mycket duktig fotograf med många spännande bilder som sätter tankarna igång...

Och jag önskade jag kunde få se hennes utställning :o)) Kan du ha en i Malmö nån gång? :o)

Tack för en intressant å bra artikel!
2006-05-30 23:14   Zinfandel
Härlig profil av Åsa och så jätte kul att få ta del av henne lite närmare. Spännande läsning om hur hon utvecklas och om hennes tankar kring hennes fotande. En inspirationskälla i stora mått.
Jag älskar Åsas bilder. Exra kul var att hon inte fotat så länge och blivit så duktig att se och ta vara på det vackra så proffsigt.
Nästa utställning önskar jag mig att kunna besöka jätte mycket.

All lycka till dig Åsa med ditt fotande och så jätte kul att få ta del av dina bilder.
mvh Lotta
2006-05-31 12:25   mill
sökes: fotosidan-profiler som inte är naturfotografer.

(inget negativt om Åsa och hennes jättefina bilder)
2006-06-21 20:53   Ebenholtz
Det var väldigt intressant att få läsa profilartikeln om dig Åsa, Fantastiskt att du har kommit så långt med ditt fotande på så kort tid, imponerande må jag säga. Man blir nästan lite avundsjuk ju... :) Åååå.. jag måste själv börja ägna mer tid åt mitt fotande, du inspirerar mig med din hängivenhet och idérikedom.
Lycka till Åsa även i fortsättningen med både kameran och livet.
2006-08-23 14:08   Janne K
Kul med sådana här artiklar. Intressant läsning, som gärna kunde vara lite längre och mer djuplodande. Smickrande att vara omnämnd i artikeln!
MVH
/JK

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 11

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 3

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 1

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 20

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 21

Lastolite HaloCompact